Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2015 10:09 - БАЛШЕНСКИ МАНАСТИР „СВ. ТЕОДОР СТРАТИЛАТ”
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 1921 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 26.06.2015 10:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image     Тези, които са посетили поне веднъж обителта биха се изказали за нея така: „ Вълшебно място е това, кой не го е видял, той нищо не знае”. Гледката и местността са невероятни и дъха ти само може да спре от красотата и дивната природа заобикалящи манастира.
image
   Балшенският манастир е  разположен  в полите на Западна Стара планина, северно от София, на 1,5 км. североизточно от Балша и на 10 км. северозападно от Нови Искър. Върху открита височина в южните склонове на Софийската планина. Тръгвайки от надлез Надежда, се хваща пътя за Ломско шосе в посока Обеля и околовръстен път, минава се покрай „Билла-Надежда” и оттам след втората отбивка за Обеля започва изкачването на мост, под който минават ЖП линии. Веднага след спускането от моста, се свива надясно, докато стигнете околовръстния път, го пресичате, минавате през с. Мрамор, след него свивате за с. Доброславци. Изминавате 10-тина км.,  когато ще се озовете на кръговото, откъдето след почти пълен кръг следва пътя за с. Балша. Посредата между Балша и Доброславци има черен път отвеждащ до манастира. Пада се отдясно в красива местност с панорамна гледка към Софийското поле. По черния път до манастира може да стигнете и с кола, но ако ви се разхожда е възможно да я оставите някъде по пътя и да тръгнете пеша към обителта. Местността е много красива, така че си заслужава да я разгледате отблизо вместо да се возите и да гледате през колата си. Особено това важи за онези – обичащи природата и планината.
image
Не е известно кога е основан, малко се знае и за неговата по-ранна история. Оскъдни данни за него се черпят предимно от местните легенди, които датират възникването на обителта към 12 в.  Мястото, където днес се намира , е било известно с името „Манастиро” сред населението в  района. Хората от Балша разказват, че тук е имало манастир още през 12 век. Въпреки, че не е провеждано проучване  на местността, се откриват следи от стари зидове на стара църква.  В стари времена той е бил мъжки с 500 монаси, в по-нови – женски с 20 монахини. Бил е част от Мала Света гора.
   Една от легендите гласи, че е издигнат при царуването на Самуил. Според друга началото му е положено в 12 в., а трета го отвежда в периода на 14 в. Но каквото и да е било, истината е една- мястото е свято, доказват го и многото оброчища наоколо за почит на Св. Теодор Стратилат и Богородица.
   В края на 19 в. обаче е разрушен. Едва през 1970-те монахи въстановяват първоначално манастирската църква и живеят тук. След смъртта на последната обаче манастира бързо запада.
image
    Поради факта, че не са направени археологични разкопки, не може да се хвърли повече свелина върху историята му. Днес около църквата все още личат останките от основите на  разрушени сгради. Вероятно е построена върху мястото на изчезнало средновековно селище, за което говорят местните останки. За светостта на мястото говорят и оброчищата в района -  13-14 на брой. От северната страна на църквата  е имало оброчище на Св. Богородица. Сега е изместено от южната страна на храма. Предвижда се там да бъде построен параклис на Майка Богородица. Върху останките на стария храм е издигнат нов, въстановен от няколко монахини. Последната от тях, родом от Костинброд е погребана тук. По настояване на Левкийския епископ Партений, през 70-те год. на 20 век църквата е обновена от отец Емануил Кожухаро

Първа забелязва разрушения манастир още през 1977 г. Тинка Кръстева и започва делото по възраждането му, към нея се присъединява и отец Георги. Въстановена е първоначално църквата, а впоследствие  построени и  жилищни сгради за монасите.

image
    Нов етап в развитието на манастира „ Св. Вмчк Теодор Стратилат”  започа след 10 ноември 1989 г., когато църковното настоятелство взема решение да въстанови напълно обителта. С общите усилия на дарители, строители и ентусиасти са увенчани с успех през 2003 г., на 8 юни църквата и новопостроената към нея жилищна сграда са осветени от патриарх Максим Български.

     Днес манастирският храм е с коренно променена архитектура и външен вид.  Прибавена е нартика / открит птитор / и камбанна сграда към първия птитор. Новата жилищна сграда може да се обитава от 20 души, както и да приема гости, да се извършва  благотворителна, стопанска и административна дейност. В приземния етаж са кухнята и столовата. В настоящия момент е периодично действащ мъжки манастир и без постоянни обитатели. Стопанисва се от двама монаси.

     Храмовият празник е на 8 юни, когато се почита паметта на Теодор Стратилат.

Балшенски манастир "Св. Теодор Стратилат"





Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2623161
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930