Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2015 12:06 - Днес е Трифонов ден - празнуват лозари, винари, кръчмари и всички именници
Автор: mit777 Категория: Забавление   
Прочетен: 692 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 01.02.2015 12:13


 На 1 февруари празнуваме Трифоновден. Православната църква почита паметта на мъченик Трифон, който притежавал дарбата да лекува и се прославил като лечител, и светец. 

image
Една легенда разказва как той спечелил признанието на римския император Гордиан, като излекувал болната му дъщеря, когато бил едва на 17 години. Благодарение на дарбата си, той спечелил и завидна слава.

На 1 февруари празнуваме Трифон Зарезан, за чието има съществува следната легенда:
На 40-ия ден от раждането на сина си, Богородица отива да чете молитва за здраве. Когато тръгнала да се прибира, минала покрай лозето на брат си Трифон, който през това време го зарязвал. Тя го поздравила, а той и отвърнал присмехулно "Мома си, пък син имаш..." Думите му много обидили Богородица и когато се прибрала вкъщи, казала на майка си да вземе чиста кърпа и сол, тъй като Трифон си бил отрязал носа.
image

Майка им отива на лозето, но остава изненадана, когато вижда Трифон по-здрав отвсякога да реже лозите и да пее. Когато му споделила какво е научила от сестра му, той се засмял на висок глас и отвърнал: "Аз не режа така, а така!" Замахвайки да покаже на майка си как точно реже лозите, той си отрязал носа. Подигравките му се обърнали тутакси срещу него, а клетвата на Богородица го застигнала жестоко. Той е светия, защото е неин брат, а в негова чест празникът е наречен Трифон Зарезан.
Трифоновден _ Меню - за един по-вкусен свят
Традициите на Трифоновден повеляват стопанката на къщата да замеси питка и да сготви кокошка, пълнена с ориз или булгур. Приготвените гозби се поставят В нова вълнена торба, с която мъжете ходят на лозето, като се слага и бъклица с вино. Когато мъжете пристигнат на лозето се прекръстват и отрязват по три пръчки от три главини, след което отново се прекръстват и поливат лозите с виното. Ритуалът е известен като "зарязване". След като се извърши, се избира "царя на лозята", а накрая завършва с празнично угощение.
Трифоновден е първият празник от така наречените Трифунци. След него, на 2 февруари, празнуваме Сретение Господне, а на 3 февруари - Симеоновден. Вторите два дена от цикъла, 2 и 3 февруари, се почитат като дни за предпазване от вълци. През тези дни жените не предат, плетат и шият, и не режат с ножици, за да не се отваря устата на вълка. Замесват обреден хляб, като част от него раздават на съседите, а останалата част надробяват в кърмата на животните, за да предпазят и добитъка, и себе си от вълци.

В превод от гръцки, името Трифон означава наслада, разкош.

На Трифоновден празнуват: Трифон, Трифонка, Лозан, Лозана, Гроздан, Гроздана, Радко, Радка, Веселин и Веселина.








Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2616850
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930