Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2015 08:02 - Най-красивите европейски дворци и замъци
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 1214 Коментари: 0 Гласове:
4



                Версай – резиденцията на Краля-Слънце


Туристите, разглеждащи парижките забележителности, с удоволствие посещават Версай, който е разположен в предградие на Париж. Славата му привлича безброй желаещи да научат как е живял и се е развличал най-скандалният френски крал – Луи ХІV.

image

Когато младият крал посещава двореца на своя финансов министър Никола Фуке във Во льо Виконт и вижда великолепието на тази резиденция, решава да си построи собствен дворец, който да е сто пъти по-красив. Строителството на Версай започва през 1661 г. Неголемият ловджийски дворец до Париж е превърнат в най-разкошната кралска резиденция в Европа.


image

Кралският дворец Версай е можел да побере около 20 хиляди души. Проектът на Луи Лево е предвиждал изграждането на огромни корпуси от сгради, просторни площади, големи тераси с изходи направо в парка, галерии, фонтани, малки дворчета и градини.

image


Лувърът – световноизвестният дворец-музей


Ако я нямаше екстравагантната пирамида пред входа, човек може да си помисли, че сградата на Лувъра е проект само на един архитект. Монолитното на пръв поглед съоръжение обаче е било осъвременявано в продължение на стотици години, от множество архитекти.

image

Историята на Лувъра започва през 1190 г., когато кралят на Франция Филип-Август нарежда да се построи крепост, която да защитава Париж от евентуални нападения. Поради тази причина неговият последовател Карл V разширява укрепленията на Лувъра и го обкръжава с ров.


image

Едва през ХVІ век настъпват забележими промени – кралят Франциск І взима решението да се премахнат укрепленията, а замъкът да бъде реформиран в резиденция. През следващите 400 години към ренесансовата част на постройката са добавяни нови и нови елементи.


image


Алхамбра на Фердинанд ІІ

Прекрасният дворец Алхамбра в Гранада, Южна Испания, се появява на бял свят благодарение усилията на султан Юсуф І през 1348 г. Наследникът на династията на Насридите изгражда това семейно гнезденце в пълно съответствие с арабските традиции.

image

Уникалният цвят на стените, който е резултат от смесването на червена глина и камък, дава и името на Алхамбра, което произлиза от арабската дума „червен“.

image

Потомците на султана обаче имат нелека съдба: само двеста години по-късно Алхамбра пада под обсадата на Фердинанд ІІ Арагонски, който започва пълно „обновяване“ на сградите - външните цветни стенописи са замазани с боя, позлатата е свалена, а източните мебели са използвани за дървен материал, като по този начин убежището на мавританските султани е превърнато в християнска обител.

image

По-късно дворецът Алхамбра неведнъж е променял облика си от кулите до фундамента, а в началото на ХІХ век е пострадал сериозно при разрушително земетресение.


Шенонсо – дамският замък

Съперничещият си с Версай по красота на ландшафта и интериорния разкош замък Шенонсо се намира на 20 км южно от френския град Тур. Изящната провинциална резиденция, наричана „Дамски замък“, винаги е била под покровителството на забележителни жени: Екатерина Медичи, Диана де Поатие, Луиза Лотарингска.

image

Дори строителството на замъка е започнато под ръководството на Катерина Бриконе, чийто мъж Томас Боайе, интендант на краля Франциск І, успява да откупи имението от разточителните му собственици и през 1515 г. разгръща строежа върху фундамента на средновековна мелница.


image

Оригиналната идея зданието да бъде превърнато в своеобразен мост, свързващ бреговете на река Шер, започва да се осъществява по времето на Диана де Поатие, фаворитка на крал Анри ІІ, която получава замъка Шенонсо като подарък от своя щедър възлюблен.

image


Австрийският замък Хоензалцбург

Каквото и да казват жителите на Виена, най-красивият австрийски град е Залцбург. Залцбург е поетичен, хармоничен, светъл и музикален, както и подобава на града на Моцарт. Неслучайно именно тук се намира и най-големият замък в Централна Европа, наречен Хоензалцбург.

image

Замъкът действително е „хоен“ (hohen) - „висок“ - той се възвишава високо над града и да се стигне до него далеч не е лесна работа. 

image


Хоензалцбург е построен през 1077 г. по поръчка на архиепископа Гебхард. По-късно той е променян и дострояван чак до ХVІІ век. Сега тази крепост се смята за една от най-добре запазените в Европа. Сред задължителните забележителности, които трябва да се видят в замъка са килиите за мъчения, които за щастие отдавна не се използват по предназначение.
image


Шильонският замък в Швейцария

Основният туристически маршрут през Швейцария по един или друг път ще ви отведе към знаменития Шильонски замък. Строителството на този архитектурен брилянт започва още преди Х век, а собственици на замъка са били последователно местните епископи, Савойските крале, както и някой си Бернуа. Чак в края на ХVІІІ век замъкът става собственост на швейцарския кантон Во.

image

image

Шильонският замък е изграден върху скалист остров и представлява сложен архитектурен комплекс от над 25 свързани помежду си сгради. Интериорът е пълен със старинни доспехи, мебели и ценни произведения на изкуството. Интересен е и фактът, че на територията на Шильонския замък има и плаж, който е открит за къпане, тъй като бреговете на островчето се мият от изключително красивото Женевско езеро.

image

 



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2602872
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 952
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031