Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2015 05:33 - Триест: Красива врата към Изтока
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 1758 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 25.03.2015 06:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Италианската врата към Изтока, звучи като нещо близо до България, защото ние сме на изток. С други думи - чудесна туристическа дестинация. Триест е най-близкият до България италиански град и е отлична дестинация, защото е място на култура, просперитет и богата история, само на около 1000 километра от София.
Триест е древен пристанищен град в североизточна
Италия между Адриатическо море и Словения. Той е бил основно пристанище и процъфтяващ град по време на Римската империя, а по-късно и бил силно повлиян от вековете на австрийско господство в региона. С времето Триест дори се е обособил като един от ключовите центрове на Австро-унгарската империя и четвърти по големина град в страната.
image

Днес Триест е известен като културен и търговски център, които крие в себе си една огромна историческа и културна традиция. Ето кои са част от местата, които си заслужава да посетите в Триест:

 Замъкът Мирамаре (Castello Miramare) е на бреговата линия, на около 8 километра от Триест. Красивият замък е построен между 1856-1860 г. по поръчка на ерцхерцог Максимилиан, които специално е поръчал дърветата и растенията за градините. В едно от езерата там има лебеди, а другото е пълно с красиви лотуси. Самият Максимилиан е увековечен с бронзова статуя, а неговата злощастна история е останала в замъка чрез останките на кораба „Новара“, с който ерцхерцога е заминал за Мексико, за да стане император на страната. В крайна сметка, Максимилиан е разстрелян в американската държава през 1867 г.
image

По-късно Мирамаре е бил щаб-квартира на принц Амедео - последният командир на италианските войски в Източна Африка по време на Втората световна война, а след това е бил и щаб на американските военни в района.

Още:

  •  Замъкът Сан Густо (Castel San Giusto) е внушителна сграда, построена върху останките на по-стари замъци, а градежът е отнел два века.
    image

  • Грота Гиганте (Grotta Gigante) е огромна пещера, чиято основна камера е висока 98 метра, широка е 77 метра и е дълга 167 метра. Огромното помещение е изпълнено с масивни сталагмити и сталактити. Там можете да видите останки от пещерна мечка и дори мястото, където учените изследват обекта.
    image

  • Фаро Дела Витория (Faro della Vittoria) е изключително красив бял фар. Той е бил построен през 20-те години на миналия век и предоставя страхотна гледка към залива на Триест. За да стигнете до горе обаче е изпитание, защото трябва да изкачите 200 стъпала.
    image

  • Пиаца Унита д`Итали (Piazza Unita d"Italy) е централен площад, който първоначално се е казвал „Свети Петър“. Пиаца Унита е най-големият европейски площад с изглед към море, а архитектурата там е наистина много красива. На площада се намират кметството (построено през 1875 г.) и бившият дворец на австрийския наместник, където днес се помещава префектурата на областта. Около площада има още три двореца.
    image

  • Старият град (Cittа Vecchia) със своите малки, криви улички с типични средновековни къщи е особено очарователен, а Австрийският квартал на града е красив спомен от вековете на австрийско владичество, от който са останали огромен брой дворци и улици в характерния за тогава стил.
    image

  • Кафене Сан Марко (Caffи San Marco) е популярна дестинация, защото Триест се слави със своето кафе. Кафенетата в града играят важна роля в местната икономика още от векове, защото Триест е бил център за търговията с кафе. Дори днес градът е известен като „Италианската столица на кафето“. 
    image

  • Римският театър в подножието на хълма Сан Гисто е интересен обект, чийто останки напомнят за славното имперско минало на Триест. За изграждането на театъра е използвана едната страна хълма, която римляните са изкопали, а после са изградили театъра от камъни. Статуите от театъра в момента могат да бъдат видени в градския музей. 
    image

  •  За почитателите на църквите Триест може да предложи множество туристически обекти като Триестката катедрала, Сръбската църква на Светата торица и свети Спиридон, храмът Монте Гриса и др

image






Тагове:   красива,   врата,   Триест,   Изтока,


Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2614873
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930