Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2015 10:31 - Бахамските острови - хиляди късчета от рая
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 963 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 07.02.2015 10:59


 Бахамските острови (Bahamas) са англоговоряща страна, състояща се от 29 острова, 661 коралови рифа и 2387 малки островчета. Намират се в Атлантическия океан северно от Куба и Карибско море, северозападно от Търкс и Кайкос и югоизточно от САЩ. Общата площ на страната е почти 14 000кв.км.
image
Бахамските острови са били първото място, на което стъпва Колумб и го обявява за Новия свят през 1492г. Когато британски колонисти се установяват на един от островите се оказва, че Бахамите са предимно пустеещи. През 1718 г. създават британска колония. Много африканци били докарани на Бахамите като роби. Робството е било много премахнато през 1834 г. Днес африканците формират значителна част от населението на Бахамските острови.

Всеки мечтае за бляскава почивка на Бахамите. Всеки един е гледал и филми и снимки на лазурния безкраен океан, на луксозните огромни хотели, на прекрасните условия за гвуркане. И всеки въздиша и си казва: „Защо не съм богат, за да мога да си позволя една такава ваканция”. Истината е, че ако сте в САЩ, независимо поради каква причина, лесно можете да отидете на почивка на Бахамите. И най-важното никак не е скъпо. Даже напротив. В средна класа хотел заедно със самолетния билет излизат по-малко отколкото да отидете на почивка в някой от курортите на южните ни съседки.
image
И все пак... Бахамите... мечтите ви ще се превърнат в реалнос още докато самолетът плавно се спуска над остров Ню Провидънс, където се намира и столицата Насау. Пред изумения поглед на пътника се открива цялата палитра на синия цвят – наситено, небесносиньо, лазурносиньото на южните морета, тъмносиньото на океанските дълбини. И всичко това -  на фона на ослепително бялата плажна ивица. По-нататък се разстилат синьо-зелените и изумрудени багри на тропическата растителност, сред която тук-там надничат тюркоазени басейни. Машината се приземява на летището в Насау. Столичният град грабва сърцето на посетителя с огромните си хотели, с казината и модерните ресторанти, с възхитителните вили, сгушени сред палмови дървета, полюшвани от лекия бриз, който безспирно гали островите.
image
В края на XX век Насау е международно атлантическо пристанище, оживено от търговската дейност, която кипи усилено в началния период на войната. Обявен за губернатор на Бахамите, херцогът на Ундзор пренася на острова бляскавите и елегантни маниери, съпътствали живота му  в Париж и на Лазурния бряг. Настъпва епохата на разкошни сгради. Сред тях се откроява луксозният „Оушън клъб” – любимият хотел на милиардерите , разположен сред парк от 14 ха. Времето не е оставило отпечатъка си върху пищната сграда, която в наши дни предлага една от най-добрите кухни на Карибите.
▶ Bahamas Travel Video Guide - YouTube
На 800 метра от брега, сред букет от екзотични цъфтящи дървета, които свеждат корони над огледалните води на басейн с олимпийски размери, е разположен хотел „Грейклиф” – още един мълчалив и достолепен свидетел на колониалното минало на Насау. Извън хотелите животът продължава тихо и спокойно. Мъжете тръгват за риба или остават в града, за да побъбрят с приятели на глътка местна бира „Клик”. Жените приготвят вечрята, докато децата и старците излизат навън, за да чакат идването на пощенския кораб. Неговата поява е най-вълнуващото събитие през седмицата.
▶ Island for sale Bahamas - YouTube
image
На 150 км. южно от Насау се простира Лонг Айлънд. Островът дължи името си на своята издължена форма. През 1492г. Христофор Колумб стъпва на брега му. Дълго време пиратите кръстосващи околните морета, използват Лонг Айлънд за ориентир и именно там крият съкровищата си. В наши дни наред стуризма истинското богатство за обитателите на острова е риболовът. И преди всичко ловът на раци. На всяка крачка се виждат окъсани дечица с харпуни на загорелите си раменца.
▶ Eleuthera Island -- The REAL Bahamas HD - YouTube
И още по темата:
Розовите пясъци на Харбър Айланд - тема за Бахамски о-ви - Idi.bg

Бахамските острови – откритието на Колумб













Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2619045
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930