Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2015 07:51 - Фантастичната реалност в извънземната Кападокия
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 1951 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 26.01.2015 08:27


 Кападокия  (на английски Cappadocia, на турски Kapadokya) е историческа област в Мала Азия, на територията на Турция. Кападокия е историческо и туристическо наименование, областта се простира предимно в турската провинция Невшехир.
image

Кападокия има уникално историческо и културно наследство. Там се намират приказните "комини“ – формирали се преди 13 милиона години впечатляващи природни скални образувания, сякаш обитавани от призраци. В националния парк Гьореме можете да се насладите на изумителните манастири, църкви и къщи, издялани в меките скали преди стотици години. Има над 30 църкви и параклиси с фрески от IX и XI в.

Първите следи от човешко присъствие датират от XI в. пр. Хр.  

В превод от персийски Кападокия означава земя на красивите коне”. Но не очаквайте тук да видите безброй жребци, тичащи на воля по широките поля. Вместо тях, ви очакват стотици хиляди чудати и загадъчни скални форми, в които са издълбани също толкова жилища, скривалища, религиозни постройки и дори цели градове.Сякаш всяко вулканично късче има своето предназначение. А погледнати от птичи поглед, те превръщат Кападокия в един огромен открит музей.
image


Какво знаете за Кападокия? Колкото и странно да звучи, въпреки че днес Кападокия попада в пределите на мюсюлманската турска общност, в древността е била един от центровете на ранното християнство.Предполага се, че тук са били изградени над 1000 църкви и параклиси, притежаващи всички елементи на култовата архитектура и украсени с най-изящните рисунки на майстори-художници.

А дали е случаен и фактът, че именно в Кападокия е роден един от най-почитаните светци на източноправославната църква – Св. Георги?!Сцени, икони и изображения с неговия лик присъстват в почти всички запазени фрески. Но не забравяйте – и те са били издълбани в скалите, за да съумеят да съхранят християнската вяра през вековете. Сякаш някой е показал на преследваните християни пътя към убежището и им е помогнал да построят „духовен мост” за бъдещето.
image


Кападокия има статута на национален парк и всеки е длъжен да пази уникалната красота на естествените му природни форми. Безбройните Приказни комини, Долината на гълъбите и изумителни скални образувания ще ви съпътстват във всички посоки, а една въздушна разходка с балон ще добави и доза романтика. Отпийте глътка вълшебство от природата в Кападокия!

Оосновният обект на туристически интерес в Кападокия е градчето Гьореме, дължащо популярността си на 2 атракции-   Откритият музей „Гьореме” и на издяланите от ерозията вулканични скали със странна форма „Приказните комини”. Не случайно, през 1984 г. Открият музей „Гьореме” е обявен от ЮНЕСКО за Световно културно наследство.Множество църкви оформят цял манастирски комплекс, издялан директно в скалите в периода IV – XI в. Според легендата те са били 365 (по една за всеки ден от годината), но днес достъпни за посещение са само 30. Ще бъдете впечатлени от изяществото на рисунките, показващи изящното изкуство на Кападокия и съхранени все така ярки през вековете, благодарение на непропускливостта на варовиковите скали и постоянната температура в помещенията.
Най-голяма сред църквите е Църквата на катарамата, където библейските сцени са най-подробно и ярко изрисувани (изобразени са 12-те апостоли, светци, сцени от живота на Иисус)
Другите по-известни църкви в Открития музей „Гьореме” са Църквата със змията (със сцена на Св. Георги, убиващ дракон с очертания на змия), Църквата „Св. Варвара” и др.
image

Долината на Приказните комини е обвита с някаква мистичност. Многобройните вулканични образувания, оформени под въздействие на вятъра и водата, в горната си част наподобяват шапчиците на комините.Според легендите в тях са живеели феи и духове, можещи да изпълнят всякакви желания. Първите християни, дошли по тези земи, изсекли в Приказните комини множество монашески килии, жилища и храмове.

Кои са другите популярни места в Кападокия?
  • Град Невшехир – бил населен още през неолита.  Византийската крепост над града по времето на Османската империя е преустроена на петоъгълна крепост с 4 цилиндрични кули, 2 входа и с назъбена стена. Под укреплението се намира Оловната джамия на Ибрахим Паша от VIII в.
  • Град Юргюп – това е бил патриаршеският център на Кападокия.Тук можете не само да разгледате съхранените религиозни храмове, но да отседнете в някой от популярните скални (но луксозни) хотели, да опитате вкусното вино в местните винарни и да видите ръчно изработване на килими. Тук в скалите дори има дискотеки и барове, при това автентичната атмосфера не се е загубила.
image
  • Град Аванос – наричат го „Глинения град”, защото тук прозиводството на глинени съдове е съхранено още от времето на хетите. При това можете да разгледате произведения от различни епохи, намерени при разкопки. А можете и сами да направите глинено изделие в някоя местна работилница.
  • Град Учхисар – най-забележителен тук е скалният замък, от върха на който се разкрива прекрасна панорамна гледка. Той е разположен на най-високата точка в града, а стаите, стъпалата, тунелите и галериите във вътрешността му са свързани помежду си. На входовете на стаите има плъзгащи се камъни, които са били използвани за контролиране на влизащите и излизащите. На покрива и в крайните крила на замъка ще забележите безброй малки дупки – там са били отглеждани гълъбите, използвани за комуникация с другите населени райони.
  • Каймаклъ – или „Подземният град” – открит е през 1938 г., но работи като туристическа атракция от 1964 г. Тук има всичко –стопански постройки, помещения за живеене, църкви, работилници, складове, вентилация и канализация. Те са разположени на 8 етажа (за туристи са отворени 4) по протежението на близо 100 тесни и наклонени тунели.  
  •  









Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2615226
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930