Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2015 09:25 - Круизен туризъм по всяко време
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 2232 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 21.01.2015 10:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image  Морски круизи, речни круизи, почивки, екскурзии...

Идеята за круизен туризъм звучи интригуващо, звучи екзотично и все пак – някак непознато. Или поне в България. По света, круизният туризъм отдавна се е утвърдил като популярен начин за почивка и като успешна финансова инвестиция.
image

Когато стане дума за круизен туризъм и пътешествие с луксозни круизни кораби, в съзнанието на мнозина изниква злополучният „Титаник”. Може би  именно лошият късмет на един от първите големи презокеански лайнери е причина за противоречивото отношение към този вид почивка. Но мнозина, които се престрашат да си доставят удоволствие с едно луксозно пътешествие по море, откриват очарованието и магията на круизния туризъм и се превръщат във верни негови почитатели.

От своето възникване до днес, и круизният туризъм, както повечето сфери, зависещи от човешката изобретателност, е претърпял развитие. Увеличил се е не само капацитетът на пътническите кораби (от 2000 пасажери в началото, днес те надминават 6000), но и устройството им. Всеки новопостроен круизен кораб е по-внушителен от предишните и предлага много повече разнообразие на борда, с цел да бъдат задоволени и най-капризните желания на пътешествениците. От превозно средство с практична насоченост (круизните кораби са били единствената връзка с Америка), луксозните презокеански лайнери вече се възприемат като синоним на ваканция и забавление. В рамките на 8 – 14 дни (колкото обичайно трае едно пътуване) пасажерите се наслаждават на разнообразна програма, приятна интернационална компания, изключителни грижи и 100 % - ов комфорт – компаниите, организиращи круизен туризъм, осъзнават високата конкуренция в бранша и се стараят винаги да бъдат от класа в услугите и удобствата, които осигуряват на пътниците си.  

Кратка история на круизите  
image
За родоначалник на круизните пътешествия се смята Самюел Кунард. През 1840 г. той започва да организира редовни плавания между Европа и САЩ, а компанията му “Cunard Line” бързо добива популярност и години наред държи челните позиции в бранша. През 1844 г. компанията „Peninsula and Oriental Steam Navigation” организира първите круизни пътувания по линийте Великобритания – Испания, Португалия, Малайзия, Индонезия и Китай.
  През 1867 г. е направен и първият круиз между САЩ и Европа. През 1906 г. пуска в “Cunard Line” експлоатация първите 30 000 – тонни паротурбинни лайнери (Lusitania и Mauretania), които до 1929 г. са най-бързите в океана. Освен че пресичали океана за по малко от пет денонощия, те се славели с изключително висока класа и изтънченост на борда.
С настъпването на XX в. и развитието на инженерните технологии, започват да се строят все повече кораби за круизен туризъм, предлагащи пътешествия до най - екзотичните кътчета на земята – Карибския басейн, Аляска и Средиземноморието. През 1912 г. се появят круизните кораби „Титаник” и „Британик”, а през 60-те години – първата модерна круизна линия „Norwegian Caribbean Lines”, основана от американския бизнесмен Тед Арисън. Това е началото на ерата на суперлайнерите – „Queen Mary II”, „Queen Elizabeth II”, „Freedom of the Seas” и последният гранд – „Oasis of the Seas”.
image
                                    Най-борда на круизен кораб
Огромните плаващи хотели винаги предлагат разнообразна и интересна програма на своите гости. Заради огромните им размери, морското вълнение не се усеща. Обикновено пътниците заплащат определен пакет услуги, а на борда могат да ползват допълнителни екстри. Бакшишите, напитките, използването на мини бара в каютите, бреговите екскурзии, SPA процедурите, прането и гладенето са допълнителни разходи за сметка на пасажера, които трябва да се предвидят предварително.

Цените на пакета също са различни в зависимост от дестинацията, сезона и капацитета на круизния кораб. Средната цена на едно пътешествие с круизен кораб е между 600 и 850 евро, като най-предпочитани месеци са март, април, май и септември. Определящ за цената е и видът на каютата (вътрешна или външна, с балкон или не, стандарт или лукс, двойна или единична). Някои круизи са с включен самолетен трансфер, други са със самостоятелно придвижване до кораба. Развлекателната програма на борда се обявява предварително. 
image
                                    Известни круизни кораби                    
„Queen Mary II“ na Carnival - Строежът му е завършен през 2003 г. по образец на пътническия лайнер „Queen Mary“ от 1936 г. на „Cunard Line“. Най-дългият, най-високият и най-широкият кораб до 2006 г. и най-големият след кораба „Queen Elizabeth II“ от 1969 г. Има капацитет за 3060 пътници и 1250 души екипаж. Разполага с 13 палуби, 15 ресторанта и барове, 5 плувни басейна, казино, бална зала, тетаър и планетариум. 
image

 
„Freedom of The Seas“ на Royal Caribbean International - Построен в периода 2003 - 2006 г. и измества по размери от първото място „Queen Mary II“, макар да е с 6 метра по-къс от него. За сметка на това компенсира с височината и ширината си. „Freedom of The Seas“ прави първото си пътешествие на 4 юни 2006 г. до Карибите. Има капацитет за 5000 души (около 4000 пасажери и 1200 екипаж). Предлага интерактивен воден парк с всякакви атракции и единствения в света сърф - парк на борда на кораб, снабден с изкуствени вълни. Освен това има закрита ледена пързалка, пицария, кафене, сладоледаджийница, ирландки пъб, винарна, изкуствена стена за катерене, голф и баскетболно игрище, магазини, кино и театри – разположени по дължината на 130-метрова алея. До 2009 г. е най-развитият круизен кораб в технологично отношение – навсякъде има интернет и мобилна връзка, телевизори в стаите и общите помещения. image
  „Oasis Of The Seas“ на Royal Caribbean International - върхът в круизното корабостроителство, който беше пуснат на вода на 1 декември 2009 г. в посока Хаити. Може да превозва около 6300 пътници и 2000 души екипаж. Разполага с 16 палуби, а всички спортни и атркционни забавления са организирани в 7 зони - „Сентрал парк“ (бутици, ресторанти, барове и есетествен природен парк с 12 000 растения и 56 дървета), Зона за спорт и басейн, SPA и Фитнес зона, 2 търговска зони, младежка зона и зона за забавления. Предлагат се всевъзможни атракции и културни мероприятия – на борда има дори амфитеатър. Цените започват от 1000 $ на човек и зависят от датата и каютата. Догодина се очаква пускането на следващия круизен кораб от семейството - „Allure of The Seas“.
  Прочутият круизен кораб от 1969 г. пък „Queen Elizabeth II“ става плаващ хотел край Дубай. За преустройството му ще са нужни 2 – 3 години, но ще бъдат уредени десетки стаи, няколко ресторанта, театрален салон и SPA център. „Queen Elizabeth II“ е изминал около 10 млн км., прекосил е 800 пъти Атлантическия океан, направил е 26 околосветски пътешествия и е превозил над 2,5 млн. пасажери. Устоял е на 29 – метрова вълна при ураган в открито море и служил като военен кораб по време на Фолклендската война между Великобритания и Аржентина.



Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2601912
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 952
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031