Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2015 12:33 - Маршрути около Самоков - наблизо и далеч
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 1878 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 19.01.2015 13:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Изберете Самоков за почивката си и той ще ви предостави такова разнообразие от възможности, че вероятно няма да ви стигне времето да се възползвате от всички.

Градчето е най-популярно като планински курорт и база за големите ски-центрове около него. Вместо сред суетата на Боровец, можете да се настаните в уютен хотел или къща за гости в Самоков.А всички екстри на скъпия курорт ще ви чакат на по-малко от 15 минути път с кола.

Почти същото време ще ви е необходимо, за да стигнете до Говедарци.

Туристическият комплекс „Мальовица” е малко по-далече – на около 30-на километра. До него има автобусен превоз. Поради голямата надморска височина, често ски тук могат да се карат дори през май. Комплексът е популярен и сред алпинистите. Наоколо са най-трудните маршрути за катерене в страната. Пак оттук опитните туристи тръгват към близките върхове, заслони и езера. Най-краткият маршрут – само около час – е до хижа „Мальовица”.
image

Ако не сте спортна натура и не ви се нрави трудността на сериозните туристически маршрути, но обичате планината и не можете без нея – на има-няма 8 км от Самоков започва Национален парк Рила. Той е сертифициран от PAN Parks (Protected Areas Network Parks). Това ще рече, че е част от инициатива, която се стреми да опази все още съществуващата дива природа – растения и животни – в Европа. Можете да се разхождате, да търсите гъби и билки. А можете да се възползвате и от разработените пешеходни маршрути. Особено интересен е ботаническият маршрут „Приятели на растенията”, който ще ви запознае отблизо с интересни растителни видове.

Районът около Самоков е богат на минерални извори. Най-близко – на 14 км северозападно – е село Белчински бани. Температурата на водата при извора е 40-45˚ С.

На тридесетина километра западно от Сомоков еСапарева баня. Тукашната минерална вода е една от най-горещите в Европа. Температурата на изригващия гейзер е над 100 градуса.

Отново на тридесетина километра, но този път на изток, е Долна баня с двата си минерални извора. Единият има температура около 65˚ С, а другият – 26˚ С. Минералните води в района повлияват добре различни заболявания, използват се и за профилактика при кариеси и остеопороза.

Като говорим за води – наблизо до Самоков от едната страна са примамливите Седемте рилски езера, от другата – язовир Искър. Обичани за излети са и бързоструйните Шипочаница, Палакария и Искър.

Отседнете ли в Самоков, възползвайте се от богатото му културно-историческо наследство. Освен интересните места, паметници и храмове в самия град, струва си да се разходите наоколо. Само на 3 км на юг от сегашния град е Шишмановото градище, където се разкриват пластове от античността до средновековието.

В село Белчин е интересниятмузеен комплекс Цари Мали градсъс запазена църква, крепост, останки от раннохристиянски и езически храмове. Алинското кале е на около 7 км от село Алино. Запазеното от крепостната стена достига до 2,5 м височина. Непосредствено до калето е Алинският манастир. Строен е след 14-ти век, обновен е през 18-ти. От него е останало малко, но и запазените стенописи стигат, за да отнесете топлина и възхита в сърцата си.

В радиус от около 20-на километра има и други стари крепости и храмове, но имайте предвид, че доста от тях са достъпни само по черни пътища и пътеки, по които се върви пеш.

Вижте още уикенд маршрути в България!

                        Пътешествия от Peika.bg
image





Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2600269
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 952
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031