Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2014 09:10 - 10 държави, които трябва да посетите през 2015 г.
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 1496 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 28.01.2015 16:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Известното издателство „Лоунли планет“, специализирано в пътешествия и туризъм, публикува своята класация за 2015 г. на десетте държави, които според него трябва непременно да посетите.
image
 

                        Карибският остров Сейнт Лусия


                                                 1.  Намибия

imageЗлатните пясъци на Намибия тази година се оцветяват в сребърно за 25-годишнината от независимостта на страната. Това е първата африканска държава, която включва защитата на околната среда в конституцията си. Тук ще откриете зрелищни пустинни и планински пейзажи. Една пета от територията са защитени природни паркове. Успехът се изразява в най-големия брой на черни носорози и леопарди в света. За разлика от останалите страни на континента популациите на лъвове и жирафи растат. Последният хит е сафари без придружител. А големият въпрос е как откритието на петрол в морето близо до брега ще повлияе на всичко това.


                              2. Сингапур

imageЕдин от най-разнообразните откъм общности, празненства и традиции градове държави в света през 2015-а отбелязва 50 години от своята независимост. В чест на юбилея всеки, който има документ за временно пребиваване, ще се сдобие със сингапурско гражданство. Иначе е почти невъзможно да имате паспорт от тази страна. Уплашените от завръщането на китайското управление хонконгски милиардери инвестираха милиони само срещу правото на временно жителство.

По повод половинвековния юбилей в Сингапур откриват национална арт галерия и голям спортен комплекс, 12 нови спирки на метрото. Дори и летището „Шангри ла“ (спечелило наградата за номер едно в света за 2014 г.) ще се сдобие с два нови терминала. Това е и най-скъпият град на планетата за 2014. Комплексът „Марина бей“ е като увеселителен панаир за цялото семейство.


                   3. Литва

imageНа 1 януари Литва влиза официално в еврозоната. Фанфарите вече са приготвени, но ако сценарият с другите европейски страни, ползващи тази валута, се повтори, литвийците и съответно туристите ще се събудят с по-високи цени след смяната. Една от най-големите забележителности е Куршска коса, близо стокилометрова ивица от дюни и борови гори, включена в световното наследство на ЮНЕСКО и поделена между Литва и Русия. Според природозащитното законодателство безплатен билет получават посетителите, които приберат най-малко 120 кг боклук, преди да си тръгнат.


                                               4.   Никарагуа 

imageМнозина наричат Никарагуа „новата Коста Рика“, в смисъл че там е по-евтино, по-сигурно и инфраструктурата е по-малко развита. След като списание „Форбс“ обяви, че в една от най-бедните латиноамерикански държави се намира едно от най-добрите новооткрити голф игрища, тук вече може да се видят любители на елитния спорт от цял свят. Изсичането на 400 000 хектара джунгла за построяването на никарагуанския вариант на Панамския канал изправи косите на природозащитниците, според които това ще има много сериозни негативни последици.


                                   5.  Република Конго

imageДа не бъде бъркана със съседната и далеч по-непредвидима Демократична република Конго, предупреждават от „Лоунли планет“. Конго има петрол, дървен материал, бързо развиваща се инфраструктура и след много турбулентни години страната е стабилна и сигурна. Сега туристите се броят на пръсти, но правителството иска да повтори успеха на Кения и Танзания. А природните ресурси за това изобилстват: пигмеи, които танцуват мистични танци в чест на горски духове; стада от слонове, горили и шимпанзета. Ще се възползва ли Конго от тази възможност, питат се и местните, и чужденците. 


                                               6.  Мароко

imageМароко се цели в топ 20 на световния туризъм през близките години. Нискотарифните полети определено приближават подходящите за сърф плажове, планинските долини и палмовите гори до Европа. По-евтините подслони съжителстват със суперлуксозни хотели, често бивши дворци. Някои от сцените в телевизионните сериали „Игра на тронове“, „Хоумланд“, „Атлантида“ са снимани тук. Нощ под звездите в Сахара може да преживеете или след пътуване през пустинята с камили, или в по-модерния вариант с джипове.

Хубавото в Мароко е, че сутрин може да карате ски в Атласките планини, а следобед да отидете на плаж в Маракеш.


                                               7. Сърбия

imageПътуващите из Балканите нерядко я подминават в полза на „по-лесните“ съседи България и Хърватия, коментират от „Лоунли планет“. Загубата на Черна гора я оставя без плажна ивица. Но когато стане въпрос за купони, весел характер и евтин туризъм, Сърбия, която мнозина бъркат със Сибир, е една от най-добре пазените тайни на Европа. Нощният живот в Белград вече се споменава успоредно с този в Берлин и Ибиса. Но ще трябва да побързате, съветват авторите на класацията. Сърбия се бори за членство в Евросъюза, а това означава големи промени и големи тълпи. Идете сега, преди ракията да е свършила. 


                                         8.  Ирландия

imageИрландия привлича с достойни за кино пейзажи, музика и танци, уиски и бира. И не на последно място с приятелски настроените ирландци, които съзнават прекрасно колко много дължат на туризма. Планински трекинг и сърфинг са опциите за спортните натури. 2015 е годината на „Уайлд Атлантик уей“, зрелищен маршрут от 2500 км, който се рекламира като подобие на маршрута по протежение на австралийското крайбрежие или този по калифорнийското. 


                                           9. Филипините

imageКрайно време е Филипините да бъдат признати за новата голяма туристическа дестинация на Югоизточна Азия. Разположена върху 7100 острова, страната се гордее с една от най-красивите крайбрежни ивици с коралови рифове, бели пясъци и палми. Филипинците са страхотни фенове на селфито, караокето, песните и танците. Въпреки че официалната религия е католическата, местните хора са много суеверни и отворени към всякакви гадатели, знахари и пророци. Правителството подкрепя 2015 г. като специална туристическа година, което означава, че купонът е гарантиран.


                                          10.  Сейнт Лусия

Карибският остров със златни пясъци, джунгла и дори вулкан отдавна е любимо място за знаменитости. И все пак ненадмината досега е фиестата, организирана от Мат Деймън и съпругата му Лучана за подновяване на брачната им клетва. Сред гостите, настанени в изцяло нает луксозен комплекс, са Челси Клинтън и Бен Афлек. Все повече хотелиери искат да променят закона, според който достъп до всички плажове, включително и тези пред частните хотели, има всеки.
image












Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2602862
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 952
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031