Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2014 10:08 - Пърт - очарованието на Западна Австралия
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 1700 Коментари: 0 Гласове:
11

Последна промяна: 23.11.2014 14:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Разположен на живописен залив в най-западното кътче на Австралия, Пърт е доста отдалечен и изолиран от останалата част на страната. Това обаче не му пречи да бъде модерен проспериращ град с богата история, мек климат и безброй неща, които да видите или направите, включително някои от най-хубавите плажове в страната-континент.
image


Какво повече можем да искаме от една туристическа дестинация? Нека обаче първо се ориентираме в обстановката.
Централната част на града е разположена край бреговете на река Суон, наречена така (в превод swan означава лебед), след като през 1697 г. капитанът на един холандски кораб видял в нея да плуват черни лебеди.
Най-видната забележителност е 83-метровият стъклен сталагмит на Суон Бел Тауър. Футуристичната кула, разположена на крайбрежната Берък Стрийт, наподобява космически кораб или фантастично оръжие от филми като "Стар Трек" или "Междузвездни войни".
image


На последния етаж на кулата има наблюдателна платформа, от която се открива невероятна панорама към реката и океана, чийто брегове са на десетина километра оттук.

Най-голямата атракция на кулата обаче са камбаните. Около шест милиона австралийци смятат себе си за наследници на английските заселници и Англия за своя прародина. Символът на тази кръвна връзка са именно камбаните на Суон Бел Тауър, а самата кула или камбанария, ако предпочитате, се е превърнала в една от иконите на Австралия.
image
Дванайсет от тукашните камбани са пренесени от "Сейнт Мартин" - църква, разположена на прочутия площад "Трафалгар" в британската столица. В историческо отношение това е една от най-значимите английски църкви и нейните камбани по традиция отбелязвали най-важните събития в живота на империята.

Сега дванайсетте камбани (единствените кралски камбани, напускали някога родна Англия) звънят всяка сряда, четвъртък, събота и неделя между 12,30 и 14 часа.

Повечето от най-интересните забележителности на Пърт са разпръснати из елегантните пресечки около широкия модерен булевард "Сейнт Джордж Терас".

Редом с лъскавите небостъргачи съжителстват уж автентични сгради в стил "Тюдор" (определено фалшиви, тоест строени много по-късно) и наистина старинни постройки, сред които и катедралата "Сейнт Джордж".

Най-фалшивата, но и най-примамливата от всички сгради е търговският пасаж Ye London Court с неговите кули и кулички, желязна решетка на входа и статуята на свети Георги над него, с множеството очарователни магазинчета, пресъздаващи епохата на кралица Елизабет.

Тук са и статуите на две забележителни личности в британската история - средновековния търговец и филантроп Дик Уитингтън, чието богатство продължава да помага на нуждаещите се вече близо 600 години, и сър Уолтър Райли, авантюрист и поет, издигнал се до постовете на губернатор и вицеадмирал и впоследствие обезглавен в Уайтхол.
image


Именно за Райли се смята, че първи е пренесъл картофите в 
Ирландия и пушенето на тютюн в Англия. Въпросният търговски пасаж е едно от любимите места на туристите, но местните също се отбиват да пазаруват тук, както и из съседните пешеходни улички.

Номер едно сред тях са "Хей Стрийт", на която е разположен и Ye London Court, и "Мъри Стрийт" със същата такава еклектична комбинация от модерни офис сгради и търговски центрове, от една страна, и старинни хотели, магазини и заведения, от друга.

Сигурно вече ви е ясно, че Пърт съвсем не е градска джунгла от бетон, стомана и стъкло. Кингс Парк само подсилва това впечатление и освен че позволява да се докоснете до природата, поднася града на длан, тъй като е разположен по склоновете на хълма Маунт Елиза.

Обширният парк, прострял се на площ от над 4 хил. дка, предлага куп природни забележителности и най-подходящите местенца за фотографите, които искат да уловят в обективите си целия Пърт. 

image

В Кингс Парк и неговите ботанически градини има и морени, и изкуствени водопади, и джунгла, и гигантски секвои, и баобаби, но най-интересна е може би алеята, или по-скоро естакадата, издигната високо над земята, така че гостите на парка да могат спокойно да се разхождат между върховете на високите дървета.

Като всеки уважаващ себе си град Пърт разполага с културен център, но необикновеното тук е, че част от него е старият затвор, чиито килии, параклис и помещения на надзирателите привличат множество посетители.

За да обогатим представата си за Пърт обаче, по-добре да посетим някой музей, галерия и дори местната зоологическа градина. Тя между другото отваря врати през 1898 г. като парк с концерти на открито през уикендите, а днес е дом на повече от 1800 животни, сред които слонове, орангутани, тигри, жирафи, носорози, лъвове и, разбира се, кенгура, коали, ехидни, птицечовки...

Зоопаркът е подреден тематично, като отделните му зони носят имена от рода на Азиатска джунгла, Африканско сафари, Австралийска пустош и в тях можете да видите различни животни в естествената им среда.

В Пърт има още куп интересни неща. Великолепните плажове край града например, но като че ли е по-важно да споменем, че Пърт е изключително удобна отправна точка за туристическа обиколка из Западна Австралия, за посещение на испанския манастир във Фриймантъл, за дегустация в някоя от многобройните винарски изби в района или дори за гостуване на симпатичните пингвини, обитаващи южните заливи.
image


Първата спирка в един подобен тур непременно трябва да бъде Фриймантъл - град, разположен на двайсетина километра по река Суон и затова най-добрият начин да стигнете до него е с корабче.

Тук можете да се разходите из живописните пазари, да посетите музеите, да се възхитите на старинните сгради или да се излегнете на плажовете.

Търсите ли по-уникална дестинация, задължително трябва да се отбиете в бенедиктинския манастир Ню Норсия, единственият испански манастир в цяла Австралия.

Това всъщност е цяло манастирско градче с абатство, черкви, колеж, хотел и прочие, разположено на стотина километра северно от Пърт край бреговете на река Мур.

Комбинацията от испански ренесанс и средиземноморски дух изглежда доста необичайно на фона на австралийската пустош. Как манастирът се е появил тук? През 1846 г. в района пристигнали двама испански мисионери и мигом се заели да покръстват аборигените. Година по-късно положили първия камък на манастира, а името дошло от италианския град Норсия (или Норча), където е роден свети Бенедикт.

Ню Норсия е градче с уникална архитектура, старинни сгради, красиви интериори, маслинови горички, но най-вероятно ще ви е необходим местен гид, който да ви разкрие цялото му очарование. Освен в черквата на абатството и в параклисите на колежа, изписани с великолепни фрески, отбийте се и в музея и галерията, където са изложени безценни дарове от испанското кралско семейство.

Още по на север се намира едно от чудесата на австралийската природа - националният парк Намбунг и невероятните скални образувания насред пустинята, наречени Кулите (The Pinnacles).

И самата пустиня е доста странна, тъй като бреговете й се мият от водите на Индийския океан, а вкаменените варовикови и утаечни наноси, образували въпросните скални игри, поразяват въображението.

image

Представете си смес от пясък и раковини на възраст милиони години, пресовани във формата на каменни стълбове с височина четири метра, които се извисяват над пясъците на пустинята, докъдето стигне окото. Някога холандските моряци, които плававали покрай тези брегове, смятали, че това са руините на изоставен древен град.

На връщане можете да минете през винарските изби в долината на река Суон - всяка местна туристическа агенция ще ви предложи двучасов тур из някоя от тях, но любителите не на виното, а на природата избират Острова на пингвините.

Разположен на около 40 км от Пърт, този малък остров се намира само на 700 м от бреговете на континента. Освен на хиляди пингвини, той е дом и на множество морски лъвове, пеликани и прочие морски обитатели.

Районът всъщност е резерват, но пикниците, гмуркането с шнорхел или водолазно оборудване, сърфирането и прочие дейности са позволени. Възползвайте се от тях, защото колкото и красив град да е Пърт.


Пърт - столицата на австралийския бизнес туризъм

Информация за Пърт, Пърт, Австралия _ globalen.bg













Гласувай:
11



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2616120
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930