Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2014 08:26 - Днес почитаме Св. Мина - покровител на семейството
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 1599 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 11.11.2014 14:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Днес почитаме Св. Мина- Той е и мой покровител. Светецът се счита за покровител на семейството. Името му означава "месечина, луна". Известен Чудотворец, покровител на сираците и бездомните.

Свети Мина се смята за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, войни, както и на хората, поели на дълъг път. Неговия празник се отбелязва на 11.11.
image

Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.

Св. Мина бил войник в Египет. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската. По това време в Рим царували заедно двамата нечестиви царе Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.). Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.

Според указа вярващите в Христа навсякъде били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения. Тогава блаженият Мина, като не желаел да гледа това бедствие и почитането на бездушните идоли, оставил воинското си звание и се оттеглил в планините, в пустинни места.

Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога. Свети Мина дълго време се скитал в планините и пустините, поучавайки се в Божия Закон, с пост и молитва очиствайки душата си и служейки ден и нощ на Единия Истински Бог. 

В народните представи Свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници - от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, което води след себе си най-дългите нощи.Хората които са се молели пред иконата на Свети Мина и ли в негов манастир твърдят, че той прави чудеса. Стига човек да отиде с истинска вяра и отворено сърце, няма как светеца да не чуе молитвите му. Не са малко и вярващите, които отиват с последна надежда, молейки Светеца да ги изцели от някоя неизлечима болест. Няма такъв, който да се е завърнал от храма и молитвата му да не е била чута. Вярващите смятат, че иконата му има могъща лечебна сила, която е неизчерпаема и когато хората силно вярват в това те получават изцеление.
image

Молбата към Свети мина винаги е чута, той сбъдва най-съкровените желания на вярващите в него. Веднъж помолил се на Светеца, няма поклонник, който да не се е върнал на това свято място. Хората споделят, че когато си тръгват от там душата им остава спокойна и чиста. Слепите проглеждат, куците прохождат, болните оздравяват, изгубените се намират, въобще няма чудо, което да не се е случвало пред иконата на Светеца.
В гр. Кюстендил се намира ихрам паметник "Св. МИНА" -
възрожденска българска черква.
                          СВЕТИ МИНА - Кюстендил
image

На днешния ден празнуват носещите имената: Виктор, Виктория (означава победител на латински) и Минчо, Минка.

Стотици се стекоха в храм _Св. Мина_ - DarikNews.bg








Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2615983
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930