Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2014 18:16 - Още за чудните градини по света
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 3385 Коментари: 1 Гласове:
23

Последна промяна: 15.08.2014 15:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
           Отново сме в най-великолепните градини по света:
                                       Нонг Нуч, Тайланд
Нонг Нуч е най-голямата ботаническа градина в югоизточна Азия, а освен това е и туристическа атракция, както и научен център, посветен на саговите палми. Тази непрестанно разрастваща и обогатяваща се грaдина, създава непрекъснато нови атракции за посетителите си, като освен на цветните градини, там може да се насладите на шоу със слонове, религиозни церемонии, масажи и демонстрации на бойни изкуства.
Историята на градината започва през 1954 г., когато господин Писит и госпожа Нонгнуч закупуват земя от 600 акра с намерението да отглеждат плодови дръвчета. По-късно, обаче, се заражда идеята мястото да бъде превърнато в градина с тропически цветя и растения. Градината става публично достъпна през 1980г., а поддръжката и от 2001г. насам се осъществява от синът на г-н Писит и г-жа Нонгнуч.
image

Площта, на която са разположени градините, е отлично оползотворена и структурирана, като за целта е изградена удобна мрежа от пътеки, позволяващи да се огледат всички интересни кътчета на парка. Изградени са и мостове, благодарение на които гостите могат да достигнат до палмите и техните плодове. Великолепния ландшафтен дизайн се допълва от фонтани, пейки, водоеми, будистки статуи и пагоди, придаващи на парка допълнително очарование и индивидуалност.
Освен, че територията на парка изобилства от изключително красиви композиции от растения, тук се намира и една от най-големите колекции от палми в света. От общо около 2700 вида палми, в Нонг Нуч могат да бъдат видени около 1100. Паркът е разделен на няколко градини, носещи различни имена- Френска градина, Европейска градина, Градината Стоунхендж, Мравуняка, хълмът на пеперудите, цветната долина и др. Френската градина (на снимката горе) е оформена в геометричен стил с характерната за това симетрия и правилни форми.
image
Европейският стил е очарователно съчетан с характерни тайландски сгради и съоръжения, като по този начин се затвърждава идеята за многообразие и пъстрота, пресъздадена чрез ландшафтния дизайн навсякъде из парка.

                                      Градините Бучард, Канада

Градините Бучард, както и останалите селектирани от нас градини, са едни от най-известните в света. Намиращи се във Ванкувър, те са част от националното историческо наследство на Канада. Градините са собственост на наследниците на производителя на цимент от началото на двадесети век Робърт Бучард и са съзадени на мястото на варовикова кариера, чиято експлоатация е била преустановена.
Съпругата на Робърт- Джени постепенно започва да залесява опустелите земи и създава Потопената градина. През годините се появяват и Розовата градина, Италианската градина и Японската градина, като всички те са отворени за посещения от всички, желаещи да се докоснат до великолепието и красотата на природата. Все още семейна собственост, градината се посещава от около милион души годишно, а поддръжката и се осъществява от 50 градинара, които очевидно се справят отлично със задълженията си.

image
Пищност и изобилие от цветове пленяват очите и сърцата на всички, посетили тези градини. Сякаш душата и сетивата ни тържествуват на това необикновено място, изпълнено със спокойствие и вълнение едновременно. От всеки кът природата напомня за величието си, а човешкото въображение и усилия намират място в съчетаването на цветовете и формите на растенията, създавайки спиращи дъха гледки. В градините Бучард всеки сезон е красив и пъстър!

                           Градината на Вила Таранто, Италия

Градините на Вила Таранто са създадени от шотландеца Капитан Нейл Мак Ърчарн, който купува земята през 1931г. с желанието да трансформира имота в градина в английски стил, за да му напомня за дома. Той прекарва 9 години в осъществяването на тази си мечта. Задачата се оказва нелека, поради желанието му да адаптира  към местния климат растенията, повечето от които екзотични видове от цял свят. Капитан Нейл Мак Ърчарн през цялото време се стреми да направи така, че целият му упорит труд да бъде продължен дори и след неговия земен път. По тази причина, той щедро предоставя градините на италианската държава. От 1952г. градините са отворени за посещения от април до октомври и са посещавани от над 15 000 души годишно. Една от най-забележителните части от градината са терасовидните градини и водопади, басейните с водни лилии и лотоси, декоративните фонтани и напоителната система, която черпи вода директно от езерото.

image

Всяка година от 25 април до 1 май се провежда седмицата на лалето и тогава хиляди луковици разцъфват. Един на всеки пет входни билета има специален печат на гърба си и притежателят му печели растение, отгледано в градините на Таранто. Паркът на Вила Таранто с право е наречен ботаническа градина. Той е невероятен и до днес блести с изящество и великолепие, благодарение на отдадеността на Капитан Мак Ърчарн и италианската държава

               Градина на космическите теории, Шотландия

Тази необикновена градина, в която фантазията и науката се преплитат по хармоничен начин, се намира в югозападна Шотландия. Това е частна градина, създадена от Чарлз Дженкс-ландшафтен архитект и дизайнер. Идеята за изграждане на градина върху наследствено парче земя в Шотландия с цел да се пресуши блато, хрумнала на Маги.- съпругата му. Така през 1988г. започва създаването на този нетрадиционен и пълен с идеи парк. Градината е вдъхновена от науката и математиката и това личи от скулпторите и озеленяването, носещи имена като „Черна дупка” и „Фрактали”. При създаването и Дженкинс използва и нови научни теории, както и теорията за комплексността, която гласи, че всички неща във вселената се самоорганизират по хармоничен и съвършен начин. Тъй като градината на космическите теории е частна, обикновено отваря врати само за един ден годишно,а събраните средства са предназначени за центрове за борба с рака, носещи името на  Маги Дженкс. Това красиво и необичайно стълбище се нарича „Вселенска каскада” и има 25 чифта стъпала, чиято идея е да пресъздадат  начинът, по който вселената се е  разгръщала в продължение на милиарди години. Докато се изкачва по стълбите, човек трябва да се огледа внимателно, за да съзре създадените на всяко ниво места за почивка и размишления.

image

Друга любопитна част от парка е ДНК градината.Тя има шест секции. При създаването и  Дженкс и съпругата му  се придържат към идеята всяка секция да пресъздава едно от петте сетива на човека, а шестата е за интуицията-шестото чувство. Двете теми са съчетани чрез създаването на двойна спирала, съдържаща скулптора за смисъла на секцията, в която се намира. Паркът, като цяло, не е богат на растения, но съчетава математически формули и научни феномени в комбинация, която елегантно представя естествени елементи  и изкуствено създадени симетрии и криви. Без излишна пищност и изобилие от цветове, тя е красива по своему и е израз на пленителната симбиоза между наука, архитектура и изкуство.
               
                           Градините на Версай, Франция

След като през 1623г. Луи XIII построява ловна хижа във Версай, синът му Луи XIV се заема с идеята да изгради дворец, ненадминат по своето великолепие и пищност. В съответствие с внушителната архитектура, била създадена и градината към двореца. С помощта на дизайнера и майстор на парковото изкуство Андре Льо Нотр, Луи XIV успява да претвори идеите си за величие и хармония в градини, които и до днес будят интерес и възхищение. Създаването на градините е било истинско предизвикателство за времето си, тъй като големи количества пръст е трябвало да се изкопаят и преместят с ръчни колички. Изградени са фонтани и цветни лехи на място, където преди това е имало пасища и блата. Дърветата били докарани с каруци от почти всички области на Франция. Хиляди хора и полкове войници са участвали в това начинание, а резултат от усилия им е появата на така нареченият френски стил градина. Важни за френската градина  са чувството за простор и свобода, а техен основен  изразител била водата. Наличието на фонтани и водни басейни, допълва по уникален начин цветните градини и създава приказна атмосфера. Фонтаните са украсени  със скулптори и статуи, а около тях има беседки и дървета, окастрени в необикновени форми.
image

Покрай Големия канал са разположени горски парцели, залесени с местни дървета: дъб, ясен, бук, череша, прорязани от широки алеи. Тези алеи са обвързани и наименовани със събития от миналото като: Алеята на пауните, Алеята на смеха и т. н.
Луи ХІV бил толкова запленен от резултатите на многогодишните си усилия, че изготвил пътеводител - "Начин за представяне на градините на Версай". Мистериозно е предназначението на текста, тъй като той не е бил публикуван. Най-вероятно е използван при официални приеми от персонала, поддържащ фонтаните, за да спазват реда на тяхното включване или изключване.


image

И още: 
ХАРЕСА МИ - всичко, което ми харесва 
Великолепни градини от цял свят - тема за Светът - 
Вижте и великолепната градина с цветя  на бай Данчо от Кюстендил. 
▶ Цветята на бай Данчо от Кюстендил - YouTube
 И едно клипче за Кюстендил - Стримон Спа клуб
.
▶ Хотел Стримон Спа Клуб _____, Кюстендил - YouTube





Тагове:   Версай,   света,   градини,   чудни,


Гласувай:
23



1. marial - Прекрасно, невероятно. Поздра...
22.05.2014 18:28
Прекрасно,невероятно.Поздравления
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2602663
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 952
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031