Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2014 12:39 - Музей над водата в залива на костите на Охридското езеро
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 3270 Коментари: 0 Гласове:
12

Последна промяна: 18.04.2014 12:42


 Една от атракциите, които разгледахме на Оридското езеро, беше музеят над водата в залива на костите. През 2010 г. Ювикс Импрегнейшън ЕООД сe включи като основен партньор при изпълнение на проект: "Реконструкция на праисторическо наколно селище Музей на водата на Охридското езеро", одобрен и финансиран от Министерството на културата на Република Македония.  Музеят на водата е разположен на южното крайбрежие на Охридското езеро, полуостров „Градище” в Залива на костите и се прострира на площ от около 8500m2. Праисторическото селище е туристическа атракция, представляваща дървени наколни жилища от желязната и бронзовата ера. 

Музеят върху вода е една от най-интересните атракции за туристи и местни любители на историята и културата в Охрид. Музеят е много интересен, защото се намира върху наколни жилища точно над водата на Охридското езеро.Местността, където се намира музеят върху вода, е известна като Заливът на костите. Името й се дължи на факта, че преди известно време тук са били открити огромно количество кости.

image

 

Всъщност музеят върху водата представлява древно селище, което е било изцяло възстановено така, каквото е било преди векове. Археологическите находки в езерото са били направени едва преди петнадесетина години и е било взето решение древното селище да бъде възстановено.

imageВърху дървена платформа с жилища над водата са живеели хора от праисторически времена. Водата под жилищата е с дълбочина около пет метра. Върху наколните жилища са живеели около стотина жители и това на практика е представлявало селище на рибари и занаятчии.
За това археолозите са разбрали, когато са открили огромно количество инструменти за обработка на
камъни, за създаване на керамични изделия и домакински изделия от дърво, както и всичко необходимо за риболов. Инструментите и изделията от дърво, керамика и камък са на над пет хиляди години.

Това, което виждат днес туристите в Залива на костите, е селището такова, каквото е било, преди да бъде разрушено от времето. Коловете от дърво са здраво забити в дъното на езерото, а върху тях, както и в древността, са изградени дървени платформи.

image

Върху платформите се издигат мънички рибарски къщички - има жилищни помещения и по-големи, които са служили като общи помещения. Освен с риболов, местните жители преди векове са се прехранвали и с лов, тъй като са намерени и много останки от едър дивеч по време на експедиции на подводни археолози в района.Селището на рибарите се е намирало навътре в езерото, и всички са се придвижвали по дървените платформи, които са се свързвали със сушата с помощта на солиден дървен мост, който също се е крепял върху колове, забити в дъното на Охридското езеро.

image

Както и в древността, селището е оградено с парапет, който е подсигурявал безопасността на децата в наколните жилища. Самите къщички на рибарите и занаятчиите са кръгли, направени са от кирпич – смес от кал и вода, която е била оставена да се стегне под въздействието на слънчевите лъчи. Къщите са със сламени покриви.Повечето къщи навремето са имали дупки в средата на пода. Според археолозите тези дупки са били използвани, за да могат жителите на наколното селище да ловят риба и в по-студени дни, без да излизат от защитеното от суровите атмосферни условия жилище.

image

През зимата местните са се топлели с помощта на кожи на хищни животни – затова в повечето от наколните жилища има кожи на лисици, мечки и други хищници с меки кожухчета. Тяхната цел е да направят обстановката по-автентична и да напомнят на туристите, че навремето от успешния лов е зависел животът на жителите на селището над водата.

Залива на костите в Охрид _ VBOX7
 




Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2600527
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 952
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031