Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2014 09:48 - Струга - Македония
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 1397 Коментари: 0 Гласове:
11

Последна промяна: 13.04.2014 11:43


 При тридневното ми пътуване до Охридското езеро, посетихме и гр. Струга. Струга -_ Македония _ VBOX7

Струга е известен като средище на поезията и всяка година през август тук се организират Стружки вечери на поезията. Поетите четат произведенията си, застанали върху прочутия Поетичен мост. Поети от цял свят пристигат в града, за да могат да се качат на моста и да прочетат своите стихотворения.

image

Тогава градът се превръща в място, където се събират творци от цял свят – тук пристигат не само поети, но също така много писатели и художници от различни страни. Този поетичен фестивал се организира всяка година от шестдесетте години на миналия век.В Струга се организира също така кинофестивал и музикален фестивал, на който се събират изпълнители на алтернативна музика от цялата страна.Мястото, където днес се намира град Струга, е било обитавано от хора още от праисторически времена.За това свидетелстват много археологически находки.

image

Градът, за който има писмени исторически документи от единадесети век, е разположен в долината на река Струга. Долината е плодородна, затова градът векове наред е процъфтявал благодарение на селското стопанство и животновъдството. И днес в двора на много от къщите в града може да се види трактор, тъй като традициите в селското стопанство не са забравени.Къщите в Струга са много красиви, повечето от тях са от бял камък и с червен покрив. Това е традиция от векове, като се спазва и традицията къщите да са на два етажа. Почти във всяка къща има собствена изба, където се съхраняват вината на семейството, с които жителите на Струга са много горди.

Планините, които заобикалят град Струга, са много красиви, на техните склонове растат букови, дъбови и иглолистни гори. Около града има езера с кристално чисти води, които привличат през почивните дни много туристи.

През януари в близост до града се провежда пищен новогодишен карнавал. Сред интересните места, които могат да се видят в Струга, е старият пазар. Туристите не пропускат да посетят къщата-музей на братя Миладинови. В града има и три плажа, разположени на река Черни Дрим.Това са плажът Галеб, а също така Женският и Мъжкият плаж. Плажовете са голяма атракция за туристите, които се наслаждават на прозрачната вода в реката. Около реката, както и около Охридското езеро, има многобройни ресторанти, кафенета и дискотеки, които привличат туристите.

image

В Струга може да се видят старинни джамии и църкви. Сред по-интересните църкви е „Свети Георги” (St. George), която е построена през тринадесети век. Църквата „Свети Николай” също привлича много посетители, както и Женската църква.В град Струга могат да се видят древни базилики. Туристите не пропускат да посетят природонаучния музей на града. Струга е известна и с църквата си, посветена на Богородица, както и с пещерната църква, която носи името на свети Атанасий.

Македония - Охрид & Струга ( Бг Аудио _ ) _ VBOX7







Тагове:   македония,   Струга,


Гласувай:
11



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2602164
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 952
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031