Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2014 17:16 - Флоренция - люлката на Ренесанса
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 3000 Коментари: 1 Гласове:
15

Последна промяна: 04.02.2014 17:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Културното и историческо влияние на Флоренция (Firenze - на италиански) е поразително. Удивителните сгради, огромните галерии и пълните със съкровища църкви красноречиво говорят за любовта на флорентинците към показността. Дълго след като се е появила на политическия и икономически хоризонт, Флоренция запазва елегантния си облик: силуетът й с всички онези червеникавокафяви покриви и величествени куполи, е наистина живописен. Флоренция – пищният град, е име дадено от римляните на това селище, основано през I век сл. Хр. по бреговете на река Арно, в подножието на Фиезоле, етруско селище, останките на което се виждат на хълма над града.
image
Разцветът на Флоренция в изкуството, културата и международната търговия започва през XIII век и достига върха си през XV в. под управлението на фамилията Медичи, които ръководят града до края на XVIII в. Накъдето и да се обърнете във Флоренция, ще видите необикновени творби на изкуството и архитектурата, които привличат над осем милиона туристи годишно. Във Флоренция се ражда Ренесансът в Италия. Флорентинци създават ренесансовия и неокласическия стил в архитектурата, които изцяло променят облика на Париж, Лондон и Рим. Флорентинските банкери финансират много от португалските и испанските експедиции по време на Великите географски открития. Двата американски континента са наречени на името на флорентинския писател, който твърди, че е техен откривател и картограф - Америго Веспучи. Операта е измислена във Флоренция. И това е само малка част от наследството на този невероятен град.
image

Започнете от двореца Палацо Векио, преминете през световно известната галерия "Уфици" и завършете с Катедралата и нейния величествен купол и кула. Катедралата Санта Мария дел Фиоре - символа на града, е четвъртата по големина в света и представлява уникална смесица от красота и екстравагантност. Невероятно смелия за времето си купол, дело на Филипо Брунелески, е един от безспорните шедьоври на ренесансовото изкуство. Червеният двойно-черупчест осемстенен купол без подпорни колони е бил инженерно чудо за времето си. Част от флорентинската катедрала е и забележителната кула на Джото, от чиято камбанария се открива панорамна гледка на града и провинцията. От тук Флоренция изглежда като бижу, изпълнено с катедрали, църкви и безброй примери на човешкото величие. В близост до нея се намира Баптистерий "Сан Джовани", чиито три врати са украсени с бронзови релефи от Андреа Пизано и Лоренцо Гиберти. Над река Арно е мостът Понте Векио с бижутерийните си магазини, както и пищните градини Боболи.

image

За да погледнете града отвисоко, можете да се качите на Камбанарията на Джото или на купола на катедралата (Дуомо), или пък да се отправите към Пиацале Микеланджело, от другата страна на Понте Векио, което се намира на хълм, разкриващ невероятна гледка към Флоренция. Той датира още от края на Римската империя (4 в.), като през 972 г е бил дървен, но вследствие на наводнение през 1333 г. е разрушен и през 1345 г. отново изграден в сегашния си вид - покрит мост с множество магазини. Над тях преминава коридор, проектиран и наречен на Джорджо Вазари, който представлява картинна галерия и е служил за безопасното преминаване на херцог Козимо I Медичи от Уфици до двореца Пити. Първоначално дюкянчетата са били заети от занаятчии и месари, но заради неприятните миризми, херцогът ги прогонва през 1593 г. и на тяхно място се нанасят бижутери.  image

Най-известния музей във Флоренция, и като цяло в Италия, е Галерията Уфици. Той е дело на Вазаро по поръчка на Козимо I Медичи и първоначално е бил използван като административна сграда за флорентинските магистрати. От 1765 г. е превърнат в галерия и до днес в нея се съхраняват оригинални шедьоври на Ренесанса, чиито автори са едни от най-великите имена на това време - Джото, Микеланджело, Рафаело, Рубенс, Ботичели, Тициан, Леонардо да Винчи, Филипо Липи и на още много известни художници.  
Други забележителности на града са Академията на Изящните Изкуства, където е събрана огромна колекция от скулптури на Микеланджело, в това число и прочутия „Давид”, Фонтанът на Нептун, Базилика Санта Кроче, в която са гробовете на Данте, Галилей, Микеланджело, Лоренцо Гиберти, Николо Макиавели, Джоакино Росини и други известни личности, Двореца Пити и безброй още места, достойни за посещение. 

Историческия център на Флоренция привлича милиони туристи всяка година, а през 1982 той е обявен за обект на световното наследство от ЮНЕСКО. Градът е класиран от Фобс като един от най-красивите в света. 
Това е шестият ден от пътуването  по описания маршрет.
И още можете да четете  ТУК.

Вижте и няколко клипа за Флоренция.










Гласувай:
16



1. apostapostoloff - Нищо чак толкова удивително
06.02.2014 15:14
не открих във Флоренция. Едни тесни сокаци, една прехвалена, но доста неугледна катедрала, бнезброй паметници, хиляди сергии по улиците, които превръщат града в огромен битак. Блъсканица, тарапана, шум и... доста калпава пица.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2602371
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 952
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031