Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2011 10:06 - Ресиловски манастир "Покров Богородичен"
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 8802 Коментари: 2 Гласове:
18



  image
Ресиловският манастир "Покров Богородичен "се намира до село Ресилово, община Сапарева баня, в полите на величествената Рила. Девическият манастир е възстановявен в началото на 20 век. Находките от района на манастира говорят за средище на вярата на това място в различни периоди от време. В манастира има икони на много светци. Тук почиват частици от мощите на светците: св. Харалампи, св. Екатерина , св. Варвара, св. Ксения и св. Пантелеймон.
Вътрешният вид на манастира е впечатляващ. Пред входа на манастира може да се вкуси от манастирската вода, която тече от три чучура на манастирска чешма. Постройката, която е в двора на манастира, е част от старата църква, която е била реставрирана и разширена. Според православните сестри, които пребивават в манастира, манастирското изворче със светена вода, което извира до манастира е лечебно. Ресиловският манастир Покров Богородичен е много посещаван, особено в почивните дни.
  Едно уникално място, непознато за много хора и в същото време толкова уникално, магнетично и добре поддържано от хората. Интересно е да видиш, че все още има такива запазени кътчета, сред природата, запазили традициите и вярата на хората.    

image
И малко история:
Историята на светата обител започва от началото на 20 век, когато тук се заселва подвижницата Елена от Варна, известна със строгия си отшелнически живот. Към нея се присъединили 6 послушнички. Живели в малка постройка с две стаички при склона на планината, която вече не съществува – запазени са само основите.
Изграждането на храма „Покров на Пресвета Богородица” започва през 1932г. Мястото на строежа било показано от самата Пресвета Богородица.

Когато се събирали средства за новия храм, жената на кмета на село Ресилово по това време Йорданка Гладникова казвала, че е излишен труд да се строи черква извън селото и недоволствала от това начинание. Една вечер тя вижда насън, че на мястото на строежа на бъдещия храм има храст и в клоните му свети запалено кандило. До храста стояла Жена в бели дрехи. Тя се обърнала към Йорданка и казала, че самата Тя – Небесната Царица е избрала къде да бъде мястото на новия храм, посветен на всечестния покров. След тоци чудесен сън Йорданка сама започва да помага за градежа на храма.

Сестрите от манастира събирали средства и помощи за строежа от хората в селищата в Софийския, Пернишкия и Кюстендилския край. Доброволни пожертвования давали боголюбиви хора не само от Дупнишката духовна околия, но и от Русе, София, Казанлък, Самоков.

image

Значителна сума дарил и Негово величество Цар Борис III. С Божието благословение и съвместни човешки усилия храмът е завършен и на 21 септември 1940г. тържествено е осветен от Негово Преосвещенство Знеполският епископ Флавиан. Преди това през 1939г. той постригва в монашески равноангелски образ три от послучничките Пелагия, която става игумения, Клавдия и Серафима, а по-късно към тях се присъединява и монахинята Ксения, пожертвала много лични средства за съграждането на светата обител.
 
През 1994г. в манастира започва ново строителство, ремонт и реконструкция на съществуващите сгради. Съградени два нови параклиса "Св. Дух" и "Св. Арахангел Михаил".

image

Манастирът „Покров на Пресвета Богородица” край село Ресилово с новия си вид внушава смисъла си на величествена духовна крепост. Светини за манастира са изложените за поклонение частици от мощrте на св. Екатерина, св. Пантелеймон, св. Варвара, св. Харалампий и св. Ксения.

Донесените от Зографския манастир икони на Божията майка, които се пазят в манастира, и до днес с Божията благодат извършват чудеса за пристъпващите с вяра към тях.

 Вижте и един клип със снимки от Ресиловския манастир.

 





Гласувай:
18



1. hadzapi - Вчера точно бяхме за втори път в Ресиловския манастир.
07.09.2011 16:05
Така с тези нови неща направен повече прилича на хотел, а не на очарование на манастир. Но... пък красивото беше кътовете с животни - двойка понита, двойка фазани, две двойки гълъби в двора -преддверие на манастира. И спокойствието. В двора на вътершната част вече на манастира има копринено дърво, вече голямо, много е красиво. ЦСтъклените врати на църквата са си по своему уникални като идея за изработка, защото по други манастири, където сме ходили, не сме виждали такива. Двете възрастни монахини, които срещнахме бяха любезни и внимателни.

Но... не ни допада точно това помпозното, което го има в този манастир като постройка, загубил се е уюта му. Запазен е уюта само в градината - цветята, животинките и хората.

:)
цитирай
2. анонимен - ИНТЕРЕСНО МЯСТО!
31.07.2012 13:07
Ще ГО посетя, тук има НЕЩО ...! Благодаря, че ме информирахте за СЪЩЕСТВУВАНЕТО МУ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2594698
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 952
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031