Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2011 19:51 - Загреб - короната на Хърватската Загория
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 3104 Коментари: 0 Гласове:
22



 Столицата на Хърватска Загреб ни посрещна слънчева и впечатляваща със своята архитектура, катедрали и музеи.
image

Загреб (Zagreb) е столицата на Хърватска. През 2005 г. населението му е 973 667 души, като в столичната област живеят 1 200 000, разположена по склоновете на планина Медвеница и покрай бреговете на река Сава; височина 120 м. Благоприятното географското положение — в северозападната част на Панонския басейн, който се простира до алпийските, динарските, адриатическите и панонските райони — предоставя възможност за търговски обмен между Централна Европа и Адриатическо море. Търговското положение, индустриалната концентрация (металообработване, електрически уреди, химикали, текстил, фармацевтика (Плива), печатарна и кожена индустрия, дървообработване, хартиена промишленост и други), научните и изследователските институции и индустриалните традиции са в основата на икономическия живот на града. Градът е напреднал (по източноевропейските стандарти), но средните доходи и цените са все още под нивото на тези на запад. В Загреб са разположени централни държавни административни тела (законодателни, съдебни, изпълнителни, парични, отбранителни, здравеопазващи, културни, транспортни и други).
Историческият център на града се състои от три части – Каптол – център на католическата църква в Хърватия, Градец, където се намира хърватският парламент - Сабор, и Долни град – бизнессърцето на съвременния Загреб. На Каптол е построена най-голямата катедрала в Хърватия с кули, високи 105 м. Тя, заедно с Епископския дворец около нея, е строена между XIII и XVIII в. в романски стил, но след земетресението през 1880 г. я престрояват като нова неоготическа базилика.

image

Високите върхове на катедралата се виждат от далеч и перфектно представят красотата, която Загреб има да предложи на посетителите си. От векове наред градът е център на култура и наука, а сега се е развил и като представител на търговията и индустрията. В последно време Загреб е една от най-популярните дестинации за посещение в бившата Източна Европа. Това  е град с интензивен живот, който предлага както култура, така и забавление, и това е една от причините, поради която хора на всякаква възраст обожават това фантастично място.
image

Загреб е изключително подреден и чист град, но в никакъв случай не му липсват и кафенцата в италиански стил, градът си има цяла кафена уличка в самият център, която ви препоръчвам горещо. Все пак, за да усетиш атмосферата на един град трябва да се потопиш в него, това ще направите ако се отбиете за по едно кафе в малката уличка Gajeva. Ако сте решили да отидете на шопинг в Загреб - Praska e вашата улица.

image

Старият град те пренася години назад в историята - на площад “Свети Марко”  се намира сградата на правителството и парламентът. В южния край на площада се намира Староградската община. Една от уличките, които тръгват от площада води към тераса с панорамна гледка.

image

Ето и няколко клипа за красивия и привлекателен Загреб, за който е говорено и писано много.












Гласувай:
22



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2615492
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930