Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2011 18:06 - Кюстендилска пролет 2011 г.
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 3561 Коментари: 1 Гласове:
18

Последна промяна: 13.03.2012 16:48


 Вече за 45-ти път Кюстендил чества своя празник - празникът на пролетта.  Тази година има нови изяви: голяма фотоизложба на православни храмове, скални църкви, манастири и стенописи от България. Красивите фотоси са направени и подготвени от Светлозар Стоянов и предизвикаха голям интерес в кюстендилци. Новото е, че в града гостува известната румънка певица Андреа Баника, на която в края на постинга има клипове и Владислав Ампов - Графа. Кюстендилската мис пролет получава награда 1500лв.  и това е 17 годишната Мария Георгиева, ученичка в езиковата гимназия в града, а двете и подгласнички  Александра Ковачева и Малинка Михалкова - по 850 лв. Девойка на публиката е Беатрис Алексиева.
 В града гостуват и много търговци на сладки лакомства и сувенири. Ето няколко снимки и специален клип за празника.
image

image

image

image

И още за двудневните тържества от в. "Наблюдател":
  В понеделник – 21 март, деня на първа пролет Кюстендил отбеляза официалния си празник – „Кюстендилска пролет”. Празникът е патентован в патентното ведомство на Република България и води началото си от древна Пауталия. Празникът се отбелязва всяка година в деня на пролетното равноденствие – 21 март, което съвпада със старото честване на Св.Четиридесет мъченици. Символ на празника е ябълковият цвят и избраната Девойка Кюстендилска пролет. Тържествата започнаха с молебен за здраве на кюстендилци, отслужен от Негово преосвещенство Знеполският епископ Йоан и тържествен ритуал по предаване символите на града. и продължи с ритуал по предаване символите на града от старата Девойка „Кюстендилска пролет“ на новата. Това са символи, представящи богатството на Кюстендил. Плодородието, пресъздадено в плодовете, водата, поставена в античен съд за вода и пита, символизираща хляба.
image
„Да бъдат пълноводни изворите на Кюстендил, водата да бъде лековита, да дава нов живот и да напоява плодородната земя. Благословен да бъде хлябът, благословено да бъде всяко ново начало за кюстендилци и града”, пожелаваха момичетата на кюстендилци. „Скъп съграждани, Честита пролет! Нека тя да донесе нов живот и сбъдне всички мечти. Бъдете живи и здрави, обичайте се”, отправи като пожелания към присъстващите Девойка „Кюстендилска пролет” 2011 година Мария Стефанова. Официални гости на празника са министърът на здравеопазването Стефан Константинов, депутати от българския парламент, Знеполски епископ Йоан, Ергин Емин, председател на Асоциацията на българските градове и региони. „Днес ние отбелязваме десетилетна традиция. Настъпва дългоочаквания сезон – сезон на красотата и любовта, на трудолюбието и гордостта. Това заяви по време на празничното си приветствие кметът на община Кюстендил Петър Паунов. Той посочи, че не случайно пролетта започва точно от Кюстендил. „Нека да не забравяме, че нито един миг от живота не си струва, ако той не е допълнен от онази капчица човешка топлота, която Бог е дал на всеки от нас, за да я посеем на земята и да бъде сред всички ни, защото Бог подкрепя решителните и помага на смелите, когато се опитват да направят света по-добър”, каза Петър Паунов. Той честити празника на кюстендилци и им пожела здраве, божия благодат и късмет. По повод празника на Кюстендил бяха получени поздравителни адреси от президента на Република България, министър Тотю Младенов, общини и неправителствени организации. За доброто настроение на публиката се погрижиха Тони Димитрова и Румяна Попова. Предвидена бе и празнична програма в лесопарк „Хисарлъка”, където отново бе представен ритуалът по предаване на символите на Пролетта, акцент в тържествата е фолклорът.
Честита пролет на всички кюстендилци! Кликни ТУК.










Гласувай:
18



1. iliada3 - Пролетта е страхотна и явно ще има един голям празник на черешите!
11.04.2011 21:22
Бе защо ли не взема да доида тази година и на живо да го заснимам с новата си камера?:))
Поздрави на Кюстендил!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2615973
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930