Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2010 06:27 - КЮСТЕНДИЛ - ИСТАНБУЛ - ОДРИН - КЮСТЕНДИЛ
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 6140 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 21.05.2012 19:22


 В един октомврийски ден , натоварени в луксозен автобус, се отправихме за Турция, за да прекараме уикенда и се запознаем с носителя на Римската, Византийската и Османска империи, 15 милионният град Истанбул, разположен на два континента - Европа и Азия.
След нощния преход се настанихме в хотела и веднага се отправихме на обзорна обиколка на града, посещавайки Синята джамия, Колоната на Константин, Египетският обелиск, Змийската колона, Фонтанът на Вилхелм втори, църквата "Света София", минахме по въжения мост над Босфора, покрай Златният рог, българската  църква "Св. Стефан" и отново в хотела. Времето беше дъждовно и предразполагаше за почивка.
Ето няколко снимки от Истанбул.
image
image

image

image

image

Истанбул е най-големият град в Турция и неин културен и финансов център, наричан в древността "Градът на седемте хълма", като върху всеки хълм се издига по една джамия. За 2010 г. градът е избран за Европейска столица на културата. Истанбул има две международни летища и много архитектурни забележителности - джамии, църкви, синагоги, дворци, замъци и внушителни кули, като прочутата Кула на Девицата, Змийската колона, Колоната на Константин, кулата Галата, статуята на Тетрарка. А джамийте и замъците нямат край, като най-интересни са Джамията на Султан Еюп, тази на Фатих, Синята джамия, замъкът Седемте кули,, замъкът Златната порта, Долмабахче и др. Разбира се, че  за два дни е невъзможно да се види всичко. Трябва поне една седмица. Ето още снимки от Истанбул.
image

image

image

image

image

След закуската в събота се организираха различни групи за посещение на Султанския дворец и църквата "Света София", както и обиколка на Босфора с корабче. И двете екскурзии са с продължителност около 3-4 часа. Остава малко време и за "Капалъ чаршъ" - най-големият турски пазар с витрини, обсипани с тонове злато, много облекла и обувки на почти същите цени както в България, както и за Египетския пазар. Ето още снимки от тези посещения и снимки от нощен Истанбул.

image

image

image

image

Съотношението лира-лев е приблизително 1:1 и по този начин е удобно за пазаруване, но внимавайте, когато купувате нещо, защото може да ви поискат 2-3 пъти по-висока цена. Пазарете се. Там, където има апарат за таксуване, цените са фиксирани. Обикновено входът за обект или музей е около 10-15 лири, но има и места, където се плаща по 40-50 лири за вход. Можете да се нахраните за десетина лири.  Е има и по-скъпи ресторанти.
Истанбул е доста голям град - дължина 150 км. и внимавайте да не се загубите при самостоятелни разходки. Може да се ползва трамвай или метро /1,50 лири е жетонът за пътуване в метрото/. В Истанбул се говори не само на турски и английски, но и на руски, немски и чат-пат на български.
Често има надписи и на руски език. Пуши се навсякъде, пие се кафе и животът си тече яваш-яваш. Кафето им е силно ароматично и вкусно.
Истанбул е красиво и интересно място за посещение, неповторимо кътче, в което се преплитат китната природа, историческите забележителности и модерната инфраструктура, град, стремящ се към добиване на Европейски облик, но винаги оставащ с ориенталско звучене.
След двудневен престой в Истанбул се отправихме към Одрин, където посетихме най-голямата джамия в Турция - Джамията Селимие и православната цръква "Свети Георги". Ето снимка от Одрин.
image
Ето и една панорамна снимка от Истанбул и Йени Джамия. Кликнете тук.
И още панорамни снимки за Истанбул. Кликнете тук.
Eто и клип за Истанбул. Кликнете върху стрелката по-долу.
А в следващият клип има снимки и клипчета, заснети с моя фотоапарат и обединени в едно и гарнирани с инструментална турска музика. Вярвам, че ще ви хареса?
Не забравяйте да се разходите и по турските пазари, като видите и цените върху стоките. За тази цел кликнете върху стрелката на третия клип







Тагове:   Истанбул,   Одрин,   Азия,   кюстендил,


Гласувай:
6



1. анонимен - За пореден път интересно поднесена ...
15.10.2010 08:13
За пореден път интересно поднесена информация.Прав сте,че един уикенд не стига-трябват няколко, за да може човек да се докосне до красотите на този мегаполис,а и да има възможност да общува с хората.Искрено Ви желая да имате тази възможност
цитирай
2. tili - Истанбул е велик град!
19.10.2010 10:06
Била съм по този маршрут и ми беше приятно да си припомня. Поздрав!
цитирай
3. анонимен - Истанбул ...вечния български копнеж...
20.10.2010 10:31
Заслужава си да посетиш Турция! Дистинация сравнително евтина за нашия джоб. Има какво да се види, да се купи и най- важното да се научим да уважаваме и зачитаме себеподобните. Хората умеят да правят пари с постоянство и търпение. Сериалите които от две години насам ни заливат от малкия екран, в тях можеш да видиш и да се научиш на отдавна забравени ценности , и да бъдеш подготвен за това какво ще видиш там. Напълно се покриват нещата, разликата е тази само , че в действителност всичко е много по- красиво и изящно. Очарована съм от Мегаполиса и от това как се развива и разраства града и страната им. И най- важното имат пътища, култура,уважават и обичат страната си .Навсякъде се вее знамето им, работят усилено за това да бъдат признати за цивилизована и европейски ориентирана страна.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2602088
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 952
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031