Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2010 16:12 - ЗАГАДКИТЕ НА МЪРТВО МОРЕ
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 3944 Коментари: 0 Гласове:
11

Последна промяна: 17.08.2010 16:22


imageimage


За еколозите това е най-ниската точка на Земята - чудо на природата. За химическата промишленост -златна мина. За политиците - място, където се води ожесточена борба за водните ресурси на Близкия изток. Това е морето на многото гледни точки и многото имена. Известно още като Бахр Лут, Източно море, Асфалтовото езеро, Солено море, "Морето на Содом и Гомор" , Морето на Арабах, Морето на дявола, Морето на равнината, Морето на Зоар, Зловонното езеро. В Библията за него се говори  като за "Соленото море" или "Морето на Арабах ". Наречено е мъртво заради високото си съдържание на минерали, които не позволяват оцеляването на живи организми във водите му. По бреговете му обаче от незапомнени времена е имало хора. Пак по аналогии с Библията, в този регион са се намирали градовете на греха Содом и Гомор. В епохата на кръстоносните походи пък си спечелило прозвището "Морето на дявола".
image

За разлика от Галилейското езеро, то не се споменава често в библейските текстове. Основната му роля била на бариера, която да възпира потока на хора към Юдейското царство. Настъпваща армия на Амонитите и Моабитите очевидно прекосила плитката част от Мъртво море в опита си да атакуват крал Иосафат. Йезекил пророкувал, че един ден Мъртво море ще стане сладководно и тогава рибари ще хвърлят мрежите си в него. В региона са открити и свещените писания на евреите есеи,  по-известни като "Свитъците от Мъртво море".
Мъртво море е разположено на Сиро-Африканския разсед - дълбока 4000 мили пукнатина в земната кора. Най-ниската точка от земното кълбо на сушата е бреговата ивица на Мъртво море. Това, че езерото е най-ниската точка на земната кaрта -400 м. под морското равнище, означава, че водата му не се оттича. Всекидневно около 7 милиона тона вода се изпаряват. Минералите обаче не се изпаряват и съдържанието на солите във водата се увеличава. В проценти солеността на Мъртво море е  от 26% до 35%. Уникалното минерално съдържание на водите на Мъртво море му е донесло славата на целебен извор. Огромен брой туристи идват, за да се потопят във водите, за които се смята, че лекуват кожни, дихателни и заболявания на костната система. Факт, известен и в миналото на Аристотел,Савската царица, цар Соломон и Клеопатра. Популярна процедура за разкрасяване е мазането на лицето и тялото с тъмната кал от бреговете на морето.
Едно от най-значимите открития на Двадесети век става случайно през 1947 г. и не е дело на археолози. Овчари бедуини намират седем свитъка или части от свитъци и фрагменти, заедно със запаси от делви и счупени керамични съдове в пещера, която гледа към северозападния край на Мъртво море. Когато търговец, действащ от името на овчарите, продава откритите свитъците, те стигнат до вниманието на учените в Йерусалим. Последващите проучвания в района на пещерата, където е направено откритието, водят до възстановяването на документи от всичките единадесет пещери и до разкопките на намиращи се наблизо руини, известни като Руините на Камран, написани предимно на кожа, има и няколко на пергамент, но един свитък напълно се различава от останалите. Той е изработен от две отделни медни парчета и не съдържа библейски текст. Това е карта, описваща най-голямото укрито съкровище на света от тонове сребро и злато, което още не е открито . Сред повече от осемстотинте документи, представени от цели свитъци, части от свитъци и хиляди фрагменти, които са били възстановени, се намират пълни копия или части от всички книги на Староеврейската библия. Тези текстове са по-стари с най-малко хиляда години от всички предишни библейски текстове, написани на иврит, които са били известни преди това откритие. Те осигуряват прозорец към текстовата история на Староеврейската библия преди приключването на канона. Историческият период на Свитъците на Мъртво море хвърля светлина върху средата, в която се е развивало християнството в Палестина, трансформацията на Юдеизма в Равински юдеизъм при преодоляване на последиците от Първото въстание на евреите срещу римляните, свързани с унищожаването на Йерусалим и неговия храм, във връзка с което канонизация на Светото писание е напреднала.
Свитъците на Мъртво море днес се съхраняват предимно в Светилището на книгата, част от Израелския музей в Йерусалим, където те са изложени за разглеждане. Медният свитък може да се види в Археологическия музей в Аман, Йордания. Много от малките фрагменти се намират в Музея Рокфелер в Източен Йерусалим.
Ето и един клип за парка Тимна и Мъртво море.Кликнете върху стрелката по-долу и го вижте.

 





Тагове:   море,   мъртво,


Гласувай:
11



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2615435
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930