Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2015 06:14 - Ученикът на Далай Лама – Лама Джигме в Кюстендил: Къпете душата си, когато съзнанието ви е замърсено, първата стъпка е да направите другите щастливи
Автор: mit777 Категория: Регионални   
Прочетен: 734 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 10.09.2015 06:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Да обичаш себе си, значи да правиш добри неща за другите, а после те ще се обърнат към тебе. Това е любовта. Никога не влизай в спор с по-прости от теб и с по-умни от теб, защото и в двата случая ти си губещата страна.
image
Лама Джигме Намгял е роден 1973 г. в номадско семейство в Голог, на около 4000 м надморско равнище в Хималаите, Източен Тибет. Завършил е Университета по будистка философия и става учител на големи групи от монаси в Тибет. През 2004 г. идва в Европа. Създава два центъра за тибетска култура и будизъм – в Люксембург и в Ротердам. Лама Джигме проведе среща разговор с кюстендилската общественост и на поканата да посети отново Кюстендил той обеща да гостува догодина.
  • Лама Джигме, как Ви впечатлиха природата, хората и България?
  • В България идвам за втори път. През 2009 г. посетих Пирин планина и останах приятно впечатлен от красотата и величието на природата, усетих една приятна енергия, която предразполага за истинска медитация. А хората – те ми се струват спокойни и здраво стъпили на земята. Оставят впечатление, че са малко дистанцирани от мен, наблюдават ме особено, все пак съм по-различен от всички вас, да не би някой да посегне на традициите им, на религията. Може би тази дистанция идва и от различния език, на който общуваме. Но с интерес ме слушаха на срещата. Аз усещам хората без думи, защото разбирам тяхната аура, това е и моето образование. Но всички сме хора, независимо от цвят, раса и религия и никой не може да прикрие това, което е в душата. Едни са по-отворени, други – не, но за мен това не е важно.
  • А кое за Вас е важното у човека?
  • За мен най-важното е съзнанието на даден човек. Когато съзнанието не е вкарано в някакъв тунел, когато е отворено и насочено към добри намерения, това е добре. От две години преподавам на военни в Холандия и се старая да ги науча, че не е важно да виждаш у хората разликата, да виждаш приликата. Защото разликата разделя, а приликата сближава.
  • Каква е приликата между будизма и християнството?
  • И двете религии учат към състрадание и любов към ближния. Самите хора правят така, че религиите да са различни. Всички религии учат на едно и също. А догмата я създаваме ние, хората. В света са 360 религии, всички те се изповядват от хора, които са еднакви, създадени от един и същ атом.
  • Как да се опазим, без да съгрешим?
  • В основата на всичко са състраданието и любовта. Първо се започва със себе си. Да обичаш себе си, не значи да развиваш егоизъм към себе си, да задоволяваш само собствените си интереси. Да обичаш себе си, значи да правиш добри неща за другите, а после те ще се обърнат към тебе. Това е любовта. А състраданието – то се отнася към всички живи същества – от мравката до слона. И много е важно да не се връщаме към миналото, да се оплакваме колко трудно ни е било, то вече е свършило. Да се радваме, че сега сме на свобода и имаме право на избор. Всеки може да избере как да живее и какъв да бъде. Свободата е едно огромно богатство. Когато човек е мръсен, обикновено си взема душ. Но може да бъде мръсен душевно, със замърсено съзнание, тогава също трябва да се намери нещо, с което да си изчисти съзнанието. И тогава може да се направи нещо добро, да се види нещо красиво, да се чуе интересна музика. Но в никакъв случай това развитие не може да се постигне за ден-два. Да си къпем душата. Това се постига бавно, стъпка по стъпка. И първата стъпка е да се уповаваш на религията. Да помагаме на другите да бъдат щастливи.
  • Нашите помисли да бъдат чисти?
  • Да, Буда е казал, че всичко трябва да бъде чисто – тяло, слово и мисли. И трите трябва да бъдат в хармония. Да не се разминават. Не може тялото да е чисто, а мислите да са мръсни, а пък да говорим лъжи.
  • Вие сте учител на много известни монаси, обучавате много хора сега в Европа, но сте млад, едва на 43 години, откъде Ви идва самочувствието?
  • Не трябва да си много възрастен, за да знаеш много. Аз съм ученик на Далай Лама, често съм разговарял с него, той и сега се интересува как се развиват центровете в Европа. Много съм чел и видял какво ли не по света. Цял месец вървях пеш през Хималаите, за да дойда в Европа. Аз предварително знаех и исках да стана Лама, за да лекувам съзнанието на хората. Това беше моята мотивация. При нас тази дума „самочувствие” я няма. За нас това понятие е враг на самия мен. То подхранва егото и наранява самия човек.
  • И Вие нямате самочувствие, а имате какво?
  • Старая се да имам чисто съзнание и позитивни мисли. И да дам каквото мога като познания на хората около мен. Негативните мисли унищожават човека. Нужно е да гледаме реалността, да изживяваме мига, да гледаме на реалните си възможности и очаквания. Независимо от това дали те са финансови, мисловни или душевни. Важното е да имаш реален поглед върху себе си.
  • Съветът Ви към българите?
  • Грижете се за себе си, бъдете добри хора, помагайте си един на друг. Просто бъдете щастливи, че сте на този свят, намерете мира в себе си, защото ако сте във вътрешен мир със себе, ще бъдете спокоен и щастлив човек. И както ми е казвал Далай Лама, никога не влизай в спор с по-прости от теб и с по-умни от теб, защото и в двата случая ти си губещата страна. Бъди отворен към всички проблеми, но никога не загубвай същността си, собствените си ценности. Не се оттегляй от корена си, независимо от това в коя част на света живееш и коя религия изповядваш.



Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2602197
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 952
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031