Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2015 11:38 - Джелато – вкусна прохлада по италиански
Автор: mit777 Категория: Рецепти   
Прочетен: 1231 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 17.06.2015 11:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Италия е известна с много неща. Едни я свързват с Рим и Папата.

imageДруги с пицата.imageФакт е, че тази средиземноморска страна притежава несравнима и доста разнообразна красота. Площади, катедрали, фонтани, древноримски останки, паметници от една страна…image… а от друга – цветя, топлина и слънце.imageРазбира се, и гостоприемни и лъчезарни италианци, вкусна пица и паста, несравнимо капучино и лате.image

imageАтмосферата във всяко кътче на страната е невероятна, а списъкът с италианските символи е безкраен. В него място намира и едно различно сладко усещане, за което винаги има място и време – джелатото.imageВероятно възниква въпросът как така след толкова пица, паста и джелато, много италианци имат привлекателен външен вид. И тук е ключът към загадката. За пастата и пицата знаем, че тестото е тънко, а всички добавки към него са премерени. За вкусотията джелато обаче… грамажът трудно остава в приемливи граници. Тайната се крие в това, че джелатото е с по-ниско съдържание на мазнини и захар, отколкото обикновения сладолед. Със Закон в Италия е постановено, че сладоледът трябва да съдържа най-малко 3,5% млечни мазнини. За сравнение, в САЩ няма определен стандарт за сладоледа и минимумът млечни мазнини, който включва, е 10%. Голяма част от американските сладоледи са с мазнини далеч над стойностите в италианското джелато.imageДжелатото се прави с мляко, понякога обезмаслено, като се добавя сметана за вкус, шоколад, карамел, различни ароматизатори като пресни плодове, ядки и всичко друго, което фантазията ви позволи да допуснете в сладоледа си.image

imageИма голямо разнообразие от сладоледени вкусове. Според ценители и специалисти, броят на видовете джелато може да надхвърли и 200.imageИма различни теории за пристигането на джелатото в Италия. Общото убеждение е, че Марко Поло е въвел сладоледа от Китай. Но и римските императори са били известни като любители на десерти, направени от плодове и лед или замръзнал сняг. Темата е спорна, но е факт, че италианското джелато и до днес е сред най-предпочитаните сладоледи по цял свят.
image

image




Гласувай:
6
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2231490
Постинги: 741
Коментари: 278
Гласове: 920
Календар
«  Април, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930