Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2015 11:13 - На кафе с Гала -билката здравец, ефикасни рецепти при високо кръвно, безсъние и др.
Автор: mit777 Категория: Рецепти   
Прочетен: 1660 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 20.05.2015 11:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Учените провеждали със здравеца следните опити: на повърхността на листата капнали течност с милиони стафилококови бактерии. След три часа повечето от бактериите умрели.
image

Започнали да задълбочават изследванията. Поставили здравеца в бокс. На разстояние 0,5 м от листата сложили пластини, на които накапали течност с микроби. След шест часа в съседство със здравеца всички микроби загинали. Оказало се, че здравецът отделя във въздуха бактерицидни вещества, които убиват микробите.

Доктор Папазова разказва за лечебните свойства на здравеца - На кафе _ VBOX7

На кафе - Здравейте! Публикуваме пълната рецепта за...

Рецепти със здравец срещу безсъние и високо кръвно налягане - 1 част _ VBOX7

Рецепти със здравец срещу безсъние и високо кръвно налягане - 2 част _ VBOX7

За лечебни цели се използват листата и корените на здравеца. От химическите вещества в растението могат да се отделят: танини, смола, скорбяла, пектин, танинова киселина, захар и др. Препаратите със здравец имат стягащо действие, предотвратяват отделянето на течности, забавят усвояването на желязо и други елементи. Използват се за гаргара на устата и гърлото при фарингит, повишават съсирваемостта на кръвта, намаляват носовото кръвотечение, лекуват стомашни и чревни кръвоизливи, кръвотечения в устната кухина. В миналото здравецът се е използвал при фрактури и за лечение на ракови заболявания. Използвали са го и против диария. Здравецът е полезен за хората, страдащи от неврастения, безсъние, хипертония, сърдечни заболявания и стомашно-чревни заболявания. Благотворно действа на енергетиката на болните от хроничен гастрит.

дравецът разпръсква аромат в почти всеки български дом. Здравецът участва в религиозните обичаи и в озеленяването на обществените площи. А заради лечебните си свойства, здравецът успешно се използва и като билка за здраве.

image   Здравецът е многогодишно тревисто растение от рода Гераниум (Geranium). Наред с градинското мушкато (което спада към същия род),здравецът се е превърнал в традиционен представител на декоративната домашна флора в България. Отглежда се както в сандъче на балкона, така и като почвено покритие на тротоари, алпинеуми и градинки. Вирее на слънце и на сянка до 2500 м. надморска височина, а като билка за здраве се използват листата, корените и цветовете му. 

От десетките видове здравец, най-популярен е обикновеният (див) здравец, разпространен в цяла Европа. Той има едри, жилести, леко лепкави и дълбоко нарязани листа, крепящи се върху дълги и дебели месести стъбла. Коренищата са дебели, хоризонтално разположени(разклоняват се на повърхността на почвата), с кафеникав оттенък и са богат източник на етерични масла. Здравецът цъфти през първите летни месеци и повторно през есента в бели и лилаво-розови багри. Цветчетата са събрани във връхни съцветия върху дълги стъбла и имат тичинки с прашници.

Латинско наименование:Geranium macrorrhizum 

Семейство:Здравецови

Род: Гераниум (Geranium)

Родина: Южна Африка, Европа

Българското наименование на растението - „здравец“, не е случайно. Коренът на думата идва от „здраве“, вероятно защото растението е богат източник на етерични масла, полифенолни съединения и антиоксиданти.То се прилага широко в народната медицина, присъства във фолклорните обичаи за здраве и дълголетие, и дори името му има символна натовареност (множество хотели, търговски обекти и 5 села в България  носят името „Здравец“) с вярата, че носи благополучие.
image
Здравецът се отглежда като билка за здраве, защото служи като ефективен лек при хипертония, безсъние, превъзбуда на нервната система, кръвоизливи и кожни възпаления. Лечебните вещества се извличат след изсушаване и запарване на корените, листата и цветовете му. Наземната част (листата и цветовете) се събира по време на цъфтеж, а коренищата - през пролетта и есента. 

  • Почва – Здравецът обича добре дренирана градинска почва, но вирее успешно в скалисти и планински райони с песъчлива и глинеста почва. През лятото трябва да се подхранва всяка седмица. През пролетта, на около 20 – 25 дни добавяйте специлани подхранващи вещества към водата за полизване. Пресажда се през март. Не обича присъствието на други растителни представители, защото ги възприема като бурени и ги задушава.
  • Поливане – Обича влагата, но не трябва да се преполива (изчакайте почвата да се оттече добре). През лятото се нуждае от повече вода, така че няма да сгрешите, ако го поливате обилно на 2-3 дни. През зимата поливането се ограничава, тъй като изпада във вегетативен период. Издържа на продължителна суша, но спира да се развива.
  • Светлина – Здравецът вирее еднакво добре на сянка и на светло, но не под преките слънчеви лъчи, защото листата му пожълтват и изсъхват (затова най-добрият вариант е полусенчест район). До май месец може да се отглежда в затворено помещение, след което е препоръчително да се изнесе на открито.
image
  • Температура – През лятото здравецът вирее при умерена температура (18 – 22 градуса Целзий), а през зимата – около 8 градуса Целзий.
  • Размножаване – Здравецът се размножава чрез резници през август и чрез семенапрез януари.
  • Други популярни видове здравец: Блатен здравец (Geranium palustre), Гълъбов здравец (Geranium columbinum), Нежен здравец (Geranium molle) и Блестящ здравец (Geranium lucidum)
И още за здравеца:
1. Здравец + Здравец

2. Здравец – билка за здраве

3. Рецепта за високо кръвно със здравец - За Жената

4. Обикновен здравец - кръвоизливи от венците - хемороиди - билка - билки Pharmacy-bg.com

5. Здравец срещу микроби и възпаления

6. Здравецът ще излекува болести, с които другите билки не могат да се справят - Билка.инфо

7.Чудодейният кръвен здравец _ Vivata.bg

8.КРЪВЕН ЗДРАВЕЦ, корени - Bioma - електронен магазин за натурални козметични продукти



Тагове:   На кафе,   рецепти,   Гала,   здравец,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2614035
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930