Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2014 11:19 - Старите градски песни - загадки в сърцето в страсти и неволи
Автор: mit777 Категория: Музика   
Прочетен: 3220 Коментари: 0 Гласове:
12

Последна промяна: 29.09.2014 11:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 За много хора старите градски песни са отживелица, но за някои не е точно така. Певците на стари градски песни не могат да се похвалят с много млади съратници. Повечето от тях са пенсионери, надхвърлили 60 или 70 г. Могат обаче да се похвалят с друго - с кипяща жизненост, с дух и умение да се забавляват, с които могат да сложат много младежи в малкия си джоб.
image

Почти няма град или село, където да не се организират фестивали на старите градски песни, да не се говори за известни и много добри изпълнители на тези вълнуващи песни, като  Василка Борисова от Дупница - царицата на градската песен, Мария Петрова,  Тодор Върбанов, Евгени Душанов,  Бони Милчева,  и др. както и десетките групи и състави за стари градски песни, учасвали във фестивали като: Фестивал _Дунавски споменичиталище "Хр. Смирненски", които  връщат стари хора към живота▶ Група Ретро (Стара Загора) - Китка стари градски песни Хор за стари градски песни _Аспаруховски бриз_- Една красива жена ,▶ Група за стари градски песни Блян град Обзор- В лунна нощ - ▶ Група за стари градски песни Божур от Шумен (1993) , ,▶ Група за стари градски песни Жасмин - Хасково  и много други.
image

И тази година бе силна за формацията за стари градски песни „Ноктюрно” при община Дупница. Само през лятото групата спечели куп отличия на авторитетни национални фестивали. Наскоро „Ноктюрно” зае първо място на добилия голяма популярност в последните години фестивал на старата градска песен във Враца „Мара врачанка”, като председател на журито бе водещата на предаването „Ако зажалиш” по Тв „Скат” Бони Милчева. В началото на м. юли формацията бе наградена с грамота за отлично представяне и статуетка на Иван Вазов на Вазовите празници „С мечти и блянове крилати” в Сопот. Само няколко дни след това в Хисаря на Еврофолк „Жива вода” и Балканския шампионат по народни изкуства получи званието „лауреат” и златен медал. В началото на септември групата спечели първо място на кюстендилския фестивал „Пей сърце”, но най-значима през годината си остава наградата в Пловдив през м. юни на фестивала „Нежни чувства”.
image
Там „Ноктюрно” печели специалната награда за ансамблова композиция. Председател на журито е Развигор Попов, а между членовете е Мими Иванова. Празниците в Дупница не минават без участието на формацията. Ръководителката на „Ноктюрно” Василка Борисова по професия е счетоводителка, има собствена счетоводна кантора. Дълги години работи в Обреден дом – Дупница като водещ на весели ритуали.

 Ето и една колекция от стари градски песни:
Колекция _ Стари градски песни _ VBOX7
Интересни са и изпълненията на устна хармоника от Никола Стамболийски на стари градски песни.
НИКОЛА СТАМБОЛИЙСКИ - ЕДНА ИСТОРИЯ В ПЪТЕШЕСТВИЯ И МУЗИКА __ УСТНАТА ХАРМОНИКА Е МОЯТ ЖИВОТ
В тая стара крячма седяхме ние чак до сутринта:
# В Тая Стара Кръчма - Стари градски песни [1773295e] - MP3 от vbox7.com - vbox to mp3 downloader, bezplatno mp3, безплатно теглене на клипове

image
LudiMladi.bg – Нели Ангелова_ Пеем съвременни стари градски песни като „Пенсионерски живот”

И още:
Блогът на tatiana __ Песни от Гамбринус
Етрополе си има и часовник, който изпълнява стари градски песни.
Етрополе и часовникът, който пее стари градски песни - Градски легенди 
И още по темата:
http://div.bg/Стари-градски-от-които-и-баба-ви-ще-се-изчерви_
 
http://timurcommandos.blogspot.com/2011/11/blog-post














Гласувай:
12



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2600409
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 952
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031