Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2014 15:53 - Мистиката, наречена Роб Гонсалвес
Автор: mit777 Категория: Изкуство   
Прочетен: 2180 Коментари: 0 Гласове:
20

Последна промяна: 16.06.2014 16:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Роб Гонсалвесe канадeц, художник и китарист, прекрасна комбинация за сътворяване на мистични картини.
Двамата му родители са румънски цигани, които пътували от място на място из Румъния и след 15 години успели да съберат пари за пътуване до Канада. Емигрират там и в Торонто, Онтарио през 1959 г. се ражда Роб Гонсалвес.
Пред 2005 г художникът печели престижната награда на канадското правителство (Governor General"s Award)  за детска литература за илюстрациите на книжката на  Сара Томпсън “Imagine a Day“
Освен художник Гонсалвес е и съвершен китарист.
В детството си той непрекъснато развивал интереса си към рисуването и на 12 годишна възраст вече усвоил техниката на перспективата. По късно знанията му за архитектурата му позволили да пресъздаде измислени сгради и да нарисува първите си картини.

image

Запознавайки се с творчеството на Дали и Танги, Гонсалвес нарисувал своите първи сюреалистични картини.
“Магическият реализъм“ на Рене Магритт и Мауриц Корнелис Ешер оказали голямо влияние върху творчеството на Роб Гонсалвес.
След завършването на колеж Гонсалвес се занимава с архитектура, но също така рисува създаващи илюзия на реалност фрески и театрални декори.
След добро представяне на изложбата на уличното изкуство в Торонто през 1990г художникът се посвещава напълно на живописта.
Въпреки, че творбите на Гонсалвес се отнасят към сюреализма, все пак не са издържани напълно в този стил, защото неговите образи са точно планирани и са резултат на осъзната мисъл.
Идеите в творбите му в голямата си част идват от външния свят и се основават на човешките дейности, които в картините на Гонсалвес са съчетани много тънко с методите на илюзията.
Художникът добавя вълшебство в реалните сцени. В резултат на това терминът “Вълшебен реализъм“ напълно описва творбите му. Неговото изкуство кара хората да изпитат желание да повярват в невъзможното.


image
В живописните картини на художника от Торонто има всичко - самобитен стил, майсторско изпълнение, универсални метафори...
Умелото използване на перспективите и различните асоциации му позволяват да слее две на пръв поглед напълно различни реалистични сцени в една магическа илюзия. Роб Гонсалвес най-вече се вдъхновява от външния свят и ежедневните човешки дейности като: каране на велосипед, хранене, спане и т.н. Но направата на такива забележителни илюзии отнема наистина много време, така че обикновено Гонсалвес създава само по четири картини на година. 
image

image
 Неговите творби са смесването на творчеството и оптична илюзия. Той смесва елементи, за да създаде невероятни преходи от мостове към облаците да каравели.  Той произвежда оригинални творби, лимитирана серия от гравюри и илюстрации за собствените си книги.
image
Във всяка една картина на Гонсалвес може да видите вълшебно обединяване на светове, незабележими метаморфози, преливане на обекти от един ипостас в друг. Художникът сякаш ни намеква – в този свят всичко е взаимосвързано.
image

Вижте още:
▶ Rob Gonsalves_ Surrealist Painter (Short Documentary) - YouTube
▶ Rob Gonsalves_The Illusionist - YouTube

image

image

image

image

image













Гласувай:
20



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2615679
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930