Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2015 00:54 - Тракийските могили край с. Свещари са проекция на звездното небе
Автор: mit777 Категория: История   
Прочетен: 2661 Коментари: 0 Гласове:
13

Последна промяна: 05.10.2015 01:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Гробницата при Свещари - едно от най-сензационните открития на българската археология през XX в.
Изобразяват с изключителна точност Малката мечка, Персей, Касиопея, Колар, Гущер... Цефей. Всичките над 250 надгробни могили край с. Свещари, останали от тракийското племе гети, групирани в 19 некропола, представляват огледална проекция на някои от съзвездията в небето, изгряващи нощем над нашата географската ширина.

image

Това е на пръв поглед странната, но подкрепена с доста аргументи хипотеза на историка Йордан Стефанов, бивш директор на музея в Исперих, според когото те са така разположени, че да изобразяват с изключителна точност Малката мечка, Персей, Касиопея, Колар, Гущер, Цефей, Жираф и Дракон, както и доста други звездни конфигурации.

Различната големина на могилите съответства на яркостта на звездата, която обозначават. Има и такива изследователи, които допускат, че това е своеобразен древен макет на цялата Вселена.

С нейните галактики, с безкрайните й звездни системи. Казват даже, че изобразява паралелните светове, но това твърдение е по-скоро в сферата на фантазиите. А и не познаваме онези светове, няма как да сравним.
image

Проф. Никола Николов от Института по астрономия към БАН, който се е специализирал в изучаването астрономията на древните, сравнил картата на могилите със звездното небе отпреди 2500 г., използвайки специално разработена за целта компютърна програма. Стигнал до извода, че действително те изобразяват 44 съзвездия, десет от които се повтарят. Историята започва преди десетилетия, когато Йордан Стефанов открива в изработена по поръчка археологическа карта на резервата "Сборяново", че Източният и Западният некропол много приличат на две от съзвездията.
Могилите до Свещари повтарят съзвездие

Тогава той поръчва хелиографски копия на картата и започва да ги сравнява със звездните карти. Открива също, че между пет от могилите разстоянието е точно от 199 м. Този факт го озадачава. В периода 1974 - 1977 г. картотекира всички могили в околността. Сравнява ги с фигурите със съзвездията и установява, че съвпаденията не може да са случайни, построени са именно, за да изобразяват фигурите в звездното небе "Учените просто не могат да допуснат, че тракийската цивилизация е била в състояние да създаде нещо толкова грандиозно и новаторско, каквато е звездната карта от Сборяново - уникален феномен без аналог в целия свят... Грешката на българските учени е, че търсят аналог на звездната карта от Сборяново сред други археоастрономически обекти по света", казва Йордан Стефанов.

Според него най-смайващото в Сборяново е, че древният учен, начертал плана за стотиците могили, е успял да ни остави картата, оцеляла през превратностите на три хилядолетия, огромен документ, свидетелстващ за невероятните познания на народа, който го е създал.
робницата при Свещари – духът на времето
image

Необикновен е и т.нар. "Загадъчен камък", който е намерен от археолозите в преддверието на централната камера на Царската гробница в Свещари. Според астронома проф. д-р Владимир Дерменджиев от Астрономическата обсерватория към БАН, той също крие тайни за космоса, завещани ни от гетите.










Гласувай:
13



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2616415
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930