Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2015 11:21 - Крепостта Акра крие съкровище от времето на Троянската война
Автор: mit777 Категория: История   
Прочетен: 1384 Коментари: 0 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Черноморската твърдина е връстничка на Ахил, Хектор и хубавата Елена

Древната крепост Акра, открита край неотдавна край град Черноморец, е с около 1500 години по-стара отколкото се смяташе досега, твърдят археолози, работили на обекта. Това я прави една от най-добре запазените и  съхранени в света твърдини, датиращи от легендарните времена на Троянската война.
image

Разкопките на експедицията от Националния исторически музей, водени от доц. Иван Христов, са установили, че селището е създадено по времето, когато са се водили епичните битки между Ахил и Хектор или съвсем малко по-късно. Абсолютно точно е трудно да се установи. Така или иначе, с такива крепости не могат да се похвалят много страни в света. Откритията вече родиха и редица съвременни градски легенди, които се носят от уста на уста. Сред иманярите, а и по кафенетата се говори и за несметни съкровища, които уж се криели в подземията й,  военна плячка от този период, едва ли не истинскотосъкровище на цар Приам.

А тези приказки, колкото и фантасмагорично да звучат, възбуждат въображението и палят мераците на знайни и незнайни Индиана Джоунсовци. Така всичко около разкопките добива мистично-сраховития ореол на филма с Харисън Форд.
image

В Созопол и Черноморец , се шепне, че специална система от древни тунели пази крепостта. Те били осеяни със страховити капани, предназначени да захапят и убият на място дръзналите да ровят древните тайни, но пък съкровището си заслужава риска-  купища златни монети и приказни оръжия.
Крепостта Акра, Челноморец

Археолозите засега са открили само няколко ценни за нумизматиката предмети: воден печат и монета, принадлежали на  византийски севаст.

Изключително богати за тях са обаче находките от подводните проучвания в морето около крепостта, макар и да не са открили съкровища. Има вероятност през античността цял крайбрежен квартал да е потънал в дълбините след земетресение. Може да става дума и за древно тържище, където са разтоварвани корабите, със стока, предназначена за древните селищата на днешния полуостров Свети Никола,  където е и Черноморец.
image

Открити са огромно количество  керамични съдове, изработени от древногръцки и римски майстори, които говорят за живота и търговските връзки на крепостта през вековете.

При реставрацията крепостната стена е повдигната по цялото си протежение с няколко метра, включително и кулата, която сега е в морето. Причината е покачването на морското равнище през последните 1500 години.

Главната бойна кула, от която в миналото се следели сухопътните пътища към крепостта Акра, или централната кула, както я наричат археолозите,  вече е реставрирана и  се превърна в истински магнит за запалени по старините туристи, поне за онези от тях, които са научили за съществуването й от медиите. Асфалтов път до крепостта няма, за табели да не говорим.

Фотогалерия: Крепостта Акра край Черноморец




Гласувай:
13



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2615138
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930