Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2015 06:06 - НОВИ АРТЕФАКТИ ЗА ТРАКИЙСКИТЕ ЦАРЕ. В НАДПИС СЕ СПОМЕНАВА ЗА АНХИАЛО
Автор: mit777 Категория: История   
Прочетен: 1330 Коментари: 0 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Изграждането на новата канализация на бургаските квартали Ветрен и Банево разкри плоча с изключително ценен надпис на гръцки, похвалиха се от община Бургас. "Тя не е от злато, но стойността й е по-голяма от тази на благородния метал. Надписът запълва белите полета в историята на последните тракийски царе.
Артефактът бе открит тази година на 9 юни при археологически разкопки на обекта Акве Калиде. Върху мраморът на гръцки се изброяват имената на трима от последните тракийски царе и династическата връзка между тях. В този надпис за първи път се споменават децата на Реметалк II и Питодорида II, като е уточнено и родословието на тази тракийска царица - тя е дъщеря на Котис III, който пък е син на Реметалк I. Плочата се датира от 26-37 година от новата ера.
image
Това е периодът, в който Исус от Назарет вече е в зряла възраст и печели все повече последователи в Юдея, а споменатият Реметалк II води въстание срещу римския император Тиберий Юлий Цезар Август. Десетина години след този период Рим окончателно детронира Сапейската династия и слага край на тракийското царство като самостоятелно държавно образувание. Тракия става просто една от многото римски провинции.
Една хипотеза за произхода на Анхиало В уникалния надпис се споменава още за светилище, изградено от Аполоний Ептайкент - стратег при тракийския цар Реметалк II на Анхиало и на местата около Анхиало. То е било посветено на богинята Деметра и мраморната плоча вероятно е част от самия храмов комплекс. Археолозите са единодушни, че вероятността светилището да се намира в Акве Калиде край Бургас е огромна.
image
"Имайте предвид, че сме разкрили едва 10 % от територията на Акве Калиде. След тази находка засилваме финансирането на разкопките и ускоряваме работата на обекта, защото очакваме да открием не само светилището на Деметра, но и голяма християнска църква, тъй като сред намереното е и част от реликварий", каза кметът Димитър Николов. Експертна информация за последните находки на Акве Калиде дадоха археолозите доц. Димчо Момчилов и Мирослав Класнаков, които работят на обекта, както и директорът на РИМ - Бургас Милен Николов.

Археолозите благодариха на общината за постоянното финансиране на разкопките при Акве Калиде през последните 6 години. Според тях ценният надпис е свидетелство и за съюзническите отношения между последното Тракийско и Понтийското царство по северните брегове на Черно море. Доказателство е самото име Питодорида, което е характерно за Понт.

Археолозите съобщиха за още един ценен надпис, върху който се вижда част от името Пантулей Граптиак - римски управител на провинция Тракия по времето на император Марк Аврелий, известен от филма "Гладиатор" на Ридли Скот, около 172 г.





Гласувай:
12



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2601982
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 952
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031