Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2015 15:11 - Благодатният огън слезе в Йерусалим - и тази година християните го измолиха
Автор: mit777 Категория: История   
Прочетен: 1246 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 12.04.2015 15:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Благодатният огън слезе на Божи гроб в Йерусалим, йерусалимският патриарх Теофил III изнесе от параклиса огъня.

И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо.
ЕДИНСТВЕНИЯТ СВИДЕТЕЛ НА ЧУДОТО НА ЧУДЕСАТА – ЛУМВАНЕТО НА БЛАГОДАТНИЯ ОГЪН
image

 Подготовката за слизането на огъня започва в събота сутрин. Всяка година параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Йерусалим. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

 Главният участник в измолването на Благодатния огън е йерусалимският патриарх Теофил III, който се усамотява в параклиса, след което започва очакването на чудото.

 В това време светлините в храма са загасени, а присъстващите отправят молитви, каят се за греховете си и молят Господа да ги дари с Благодатния огън. Всички държат в ръце по няколко свещи, които палят една от друга след изнасянето на огъня. В началото той има удивителното свойство да не изгаря.
image

 По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън, са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. Йерусалимският патриарх се подготвя да влезе в параклиса, а всички богомолци притихват.

 Според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие. Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва. От него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. Всички протягат ръце, за да запалят свещите си и да се поздравят с "Христос Воскресе"!

 В България Благодатният огън ще бъде донесен на Летище София към 20.00 ч. От там ще бъде предаден на всички храмове в страната.

               Тръгна процесията към Божи гроб

image

Започна кръстната процесия към Божи гроб в Йерусалим – един от важните етапи на ежегодния църковен ритуал, свързан със събитието, което вярващите наричат чудото на снизхождението (слизането) на Благодатния огън. То се повтаря всяка година в навечерието на Великден по православния календар.

 Процесията с хоругви и икони тръгна от християнския квартал на стария Йерусалим и се движи към храма Възкресение Господне. Улиците на стария град са изпълнени с хора. Главният участник в измолването на Благодатния огън е йерусалимският патриарх Теофил III, който се усамотява в параклиса, след което започва очакването на чудото. В това време светлините в храма са загасени, а присъстващите отправят молитви, каят се за греховете си и молят Господа да ги дари с Благодатния огън. Всички държат в ръце по няколко свещи, които палят една от друга след изнасянето на огъня. В началото той има удивителното свойство да не изгаря.

 И мюсюлманите признават божествената същност на огъня, чието запалване досега не е обяснено от науката. Всяка година се водят спорове дали снизхождениего на Благодатния огън е чудо или просто традиционен пасхален ритуал на Йерусалимската църква. До днес тайнството е неразгадано. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо. 








Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2602209
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 952
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031