Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2014 17:39 - Регистрация на временен , поставяем обект за търговия с храни
Автор: tanya123 Категория: Бизнес   
Прочетен: 25379 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.01.2016 16:33


Изисквания за временни, поставяеми обекти за търговия с храни:
Необходими документи за регистрация в ОДБХ:

1. Разрешение за поставяне от съответното кметство по местонахождение;
2. Решение за регистрация на фирмата, издадено от Агенцията по вписвания (копие);
3. Договор за наем ,ако имате такъв;
4. Заявление по образец от ОДБХ ;
5. Разработени документи, съгласно изикванията на Закона за храните- Система за самоконтрол и НАССР система.


                   Основни видове поставяеми обекти:


Поставяемите обекти могат да се регистрират, като:
  •  Павилион, бюфет и каравана:  може да предлага топли напитки, сандвичи, хамбургери, бургери, дюнер, палачинки, мекици безалкохолни напитки, пиво;
  • Павилион за търговия с храни - може да предлага пакетирани захарни и шоколадови изделия, топли напитки в еднократна посуда, бутилирани безалкохолни напитки;
  • Бърза закуска- може да предлага дюнер, скара, апалминути, сандвичи , хамбургери, бургери, палачинки, мекици, безалкохолни напитки, пиво и др.
Асортимента при павилиона, караваната ,бюфета  и бързата закуска са еднакви. Разликата е в броя на предлаганите групи храни. 

Има разлика между павилион и павилион за търговия с храни.
Съгласно номенклатурата на БАБХ (българска агенция по безопасност на храните )
В павилиона може да се приготвят храни, а в павилиона за търговия с храни само се предлагат готови храни.

            
Хигиенни изисквания към устройството на поставяемите обекти, кото предлагат и приготвят храни – павилиони, бюфети, каравани, бърза закуска

1. Трябва да има обособена складова площ, като може да не е отделно помещение, а само изолирано пространство, което да се намира до входа за снабдяване.
2. Подготвителни площи - предтавлява мивка с течаща топла и студена вода и работен плот. За всяка група храна трябва да има отделен  подготвителен кът .
Отделни групи храни са например:
-птиче месо:
-свинско месо;
-риба;
- зеленчуци и др.
Може да се използва един подготвителен кът за няколко групи храни, като се изготви работен график. 
3. Работен кът, където да са разположени готварските уреди.
В подготвителния кът трябва да има мивка с течаща топла и студена вода за хигиенните нужди и за измиване на работния инвентар.
4. Малък гардероб за съхранение на личното облекло и вещи на персонала;
5. Шкаф за съхранение на еднократната трапезна посуда - тарелки, вилици, лъжици и др.
5. Шкаф за съхранение на препаратите за почистване, измиване и дезинфекция;
7. Санитарен възел , който да е част от обекта или ако няма възможност може да се използва санитарен възел на друг обект, който е гегистриран по Закона за храните и се намира в непосредствена близост. За целта трябва да се подпише договор за използването му.

Повърхностите на пода, стените, таваните, както и тези на технологичното оборудване трябва да са гладки и да позволяват почистване, измиване и дезинфекция при необходимост, съгласно изискванията на чл. 21 от ЗХ.


                         Хигиенни изисквания към обектите, които само предлагат храни т.е павилиони за търговия с храни :
1. Трябва да има едно помещение, което да е оборудвано с рафтове, стелажи , скари и хладилни съоръжения, ако е ноебходимо .
2. Трябва да е осигурена мивка с течаща топла и студена вода или да е осигурено достатъчно количество вода в съдове и индивидуални почистващи мокри кърпи.
3. Повърхностите на  пода, стените. таваните , както и работните повърхности трябва да са гладки и да позволяват влажно почистване и дезинфекция при необходимост.
3. Условия за съхранение на личното работно облекло на персонала- закачалка или малък гардероб ако площа позволява;
4. Шкаф за съхранение на препаратите за почистване и дезинфекция ;
5. Шкаф за съхранение на еднократната посуда (чаши, бъркалки ) ако в обекта се предлага кафе в еднократна посуда.

В павилионите за търговия с храни могат да се предлагат пакетирани захарни и шоколадови изделия (ако е осигурен климатик), готови закуски и сандвичи, бутилирани безалкохолни напитки , топли напитки в еднократна посуда и др.

За тези обекти се изисква само Система за самоконтрол.

                      Хигиенни изисквания към персонала :
1. Персоналът трябва да има задължително работно облекло , което да ползва само в обекта ;
2. Всеки работещ трябва да има ЛЗК(лична здравна книжка ) , заверена с необходимите  медицински прегледи.
3. Всеки работник , трябва да е обучен по програмите от Системата за самоконтрол и НАССР системата .



Това са накратко изискванията към поставяемите обекти .
Ако нещо конкретно Ви интересува питайте .
Погледенете и останалите постинги в блога , там ще намерите информация за регистрация на заведения , магазини и не само !
За повече информация тел.0988 357 062

Благодаря Ви, че прочетохте и посетихте блога ! :)





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tanya123
Категория: Бизнес
Прочетен: 613722
Постинги: 134
Коментари: 1
Гласове: 32
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031