Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2015 06:51 - Свръхестествено чудо съхранява 200 години тялото на будистки монах като живо
Автор: mit777 Категория: Забавление   
Прочетен: 1113 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 06.08.2015 06:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Позата лотос, в която се намира, е знак, че ламата не е истински мъртъв, а в дълбока медитация, постижима само за единици.
image

Уникално предизвикателство са поели монголски учени. Те ще изследват 200-годишната мумия на монах, открита преди няколко месеца, за която будистите твърдят, че е жива.

Добре съхраненото тяло на монаха е открито в Улан Батор от случаен жител, а после преминала в ръцете на друг монголец, който си правел сметката да я изтъргува на черно.

Зловещата мумия била загъната в животински кожи и изглеждала добре запазена.

Намереният лама е застинал в поза ваджра лотус, при която дясната ръка е в свито положение, а лявата е отворена. Това е поза, при която се проповядва сутра.

image

Позата лотос е знак, че ламата не е истински мъртъв, а се намира в дълбока медитация, която е постижима само за единици, посветени в древните будистки ритуали. Това твърдят будисти, запознати с древните традиции на будистките лами.

Уникалната находка разбуни духовете в научните среди, но специалистите от монголския институт за будистко изкуство, както и други експерти смятат, че ламата е изпаднал в тудкам. Тудкам е състояние на задълбочена медитация, при която е трудно да се определи дали човекът е жив, или мъртъв от гледна точка на биологията.

image

Според личния лекар на Далай Лама, който е и монах, човек, изпаднал в тудкам повече от 20 дена, се намира между живота и смъртта и това се случва много рядко. Д-р Бари Кезин обяснява, че тялото се свива и от него остават само дрехите, косата и ноктите. Но в крайна сметка след дългото състояние на тудкам е възможно да се превърне в Буда.

Какво се е случило с монаха, на когото принадлежи откритата мумия, засега не може да се разбере. Състоянието, в което се намира уникалната находка, е изключително добро, въпреки че учените смятат, че е отпреди 200 години.

Това откритие напомня за един друг случай. През 1927 година бурятският лама Доши-Доржо Инигелов умира по време на медитиране в манастира „Улан Де”. Учените ексхумират неговите останки през 2002 година. Какво било учудването им, когато видели тялото на Инигелов. Въпреки дългия престой под земята почти нямало следи от разлагане.

Монаси будисти от манастира „Улан Де” разказват, че ламата не е покойник и дори температурата на тялото му се повишава при извършване на церемонии в будисткото светилище. Нетленното тяло на будисткия лама опроверга всичко досега известно на науката.

 Вече 10 години нетленното тяло на Хамбо лама Итигелов опровергава законите на природата и познатото на науката. Когато през септември 2002 г. е ексхумирано тялото на ламата, починал по собствена воля през далечната 1927 година, експертите по съдебна медицина очакват да намерят изсъхнали останки, защото той не е подлаган на мумификация. Съгласно неговото завещание учениците му го полагат в дървен сандък и го зариват дълбоко. Обаче по извадения от земята труп сега отсъстват признаци на гниене и дори благоухае, кожата не е изсъхнала, а мускулите са еластични. Съвсем неподобаващо за мъртвец, ламата остава в поза „лотос“ така, както е бил в момента на смъртта си преди 85 години.

В началото на миналия век в царска Русия той е известна и уважавана личност, с титла хамбо лама – глава на будистите. Пише трудове по медицина и строи храмове, ползвайки се с благоволението на цар Николай Втори.

Болшевиките идват на власт, но той продължава дейността си до 1926 година, когато призовава будистите да избягат от идващия „червен терор“. През следващата година, на 75-годишна възраст, Итигелов заявява, че ще се оттегли от живота. Той започва да медитира и скоро умира.

Лама Итигелов очаква в този съндък да изминат 75 години

Съгласно завещанието му е трябвало да го погребат в сандък от кедрово дърво и заровен в обикновено гробище – така, както е в поза „лотос“. Повелята му е да го извадят след 75 години от земята, защото ще има да каже нещо на хората. Лама Итигелов сега сякаш е още по-жив.

 Сега тялото се съхранява в манастир, достъпно за хиляди поклонници, и сякаш изглежда още по-живо.

Учените не могат да класифицират това необичайно състояние на границата между живота и смъртта. Пулс и нормална мозъчна дейност не се регистрира от уредите, обаче хипоталамусът, смятан за обиталище на душата, продължава да функционира, констатират експерти от САЩ и Русия.

За пръв път в света се наблюдава истинско нетленно състояния на човешката плът, пише altering-perspectives.com.

Изследванията на учените са направени прецизно, а констатацията е, че жизнените функции са запазени в известна степен. Категорично мнение жив ли е ламата, или не специалистите не искат да дадат поне засега, защото определено нищо не се вмества в общоприетите критерии за живот.

Познато е състоянието на анабиоза, в което изпадат микроорганизмите. Те могат да се събудят за живот след хиляди години, замръзнали сред ледовете. Подобна е и летаргията при мечките и други живи същества. Учените си правят експерименти, замразявайки хора, с надеждата, че някой някога ще има възможност да ги върне към живот.

Лама Итигелов обаче го прави без скъпите апарати, единствено с волята на мисълта. Удивителни са неговите прозрения. Той точно определя кога тялото му да бъде извадено от земята, след трусовете на войни и терор, засегнали руската страна. Според последователите на неговата вяра той се завръща сега, за да докаже нещо на света и то е, че човешкото тяло и дух са много по-силни, отколкото предполагаме. Просто е необходимо да насочим мисълта си в правилната посока и да вършим добро, за да получим добро. А енергията, нужна за това, е в пространството и трябва да се научим да даваме, за да я получаваме. Всъщност основната идея на всички религии по света е такава.

Може би все още не сме дорасли, за да познаем силата на човешкия дух, коментират мнозина. Знанието може да бъде опасно в ръцете на неразумните и с нетленността на своето тяло, в което сърцето бавно тупти, мъдрият човек иска да ни предизвика да се замислим върху бъдещето си.




Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2622173
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930