Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2015 09:56 - Откриха град край Ропотамо с комари като врабчета
Автор: mit777 Категория: Забавление   
Прочетен: 1044 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 11.07.2015 10:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Държавата да е по-щедра към археолозите, за да се разтегне сезона с 9 месеца и да не се радват кръчмарите в Созопол на лошото време, съветва проф. Божидар Димитров.
image

Открихме цял град в джунглите на Ропотамо, за който може да се каже, че е предшественика на Приморско, каза в интервю за БНТ директорът на Националният исторически музей проф. Божидар Димитров.

„Научихме дори и името му. Казвал се е Фармахита, т.е. град на лечителите. Какво са лекували там не ни е известно, тъй като минерални извори няма, а комарите там са колкото врабчета“, заяви историкът. Той намекна, че властта трябва да е по-щедра към археолозите, тъй като културно-историческото наследство можело да разтегне сезона с още 9 месеца.
image

„Сезонът в Созопол обаче не зависи от времето. Ако вали отиваш в кръчмите. Кръчмарите там мечтаят за лошо време, а тези, които са взели плажа на концесия, искат слънце“, пошегува се роденият в Созопол историк. 

Той коментира дълговата криза и референдума в Гърция, като припомни, че не за първи път комшиите от юга казват „Охи“. 

„Случващото се с Европа и Гърция е историческо, защото е поне третият случай, когато гръцкият народ решително казва “охи”. Първият път е през 5 в. пр. н. е. когато Персия, която тогава е била велика империя, иска вода и земя от гръцките градове – държави. На тогавашния дипломатически език това означава Гърция да „легне“. Гърците не лягат, а в Спарта даже хвърлят пратениците в един кладенец, за да си вземат вода и земя колкото искат. Предполагам, че и на Ципрас много му се иска да направи това с някои европейски комисари“, заяви проф. Димитров.

„Гърците побеждават велика Персия, въпреки че са разделени на 1500 държавици. Вторият път, когато казват „охи“, е през 1940 година. Тогава се противопоставят на Бенито Мусолини, който иска някои гръцки острови. Те разгромяват италианската армия, преследват я в Албания и за малко да я изхвърлят в морето, но се намесва Хитлер и Гърция е победена. Сега “за трети път казаха “не” на българизацията на Гърция. Те не искат гръцкият народ да изпадне в положението на българския, който загива”, каза историкът. Според него гърците знаят колко са ниски заплатите и пенсиите в България, както и че страната ни е богата на ресурси. Ето защо обяснението за тях е, че сме в полуколониална зависимост, но не от политиците на ЕС, а от банките, подчерта проф. Димитров.

Той предложи дори на водещите на „Денят започва“ по БНТ бас.

„Готов съм да се обзаложа. Поканете ме в неделя и ще видите, че Гърция ще получи 51 млрд. долара , защото ЕС няма сметка от такива лоши примери. Малките държави, влезли в ЕС, се превръщат в колонии и започват да изпълняват всичко, което им се заповяда. Тръгвайки по пътя на демокрацията, например България е загубила два от своите девет милиона жители и има най-ниските заплати в ЕС“, подчерта историкът.   

image

Той скастри политиците, които обикалят телевизионните студия, за да говорят глупости за Гърция. „Не бива да злорадствате, защото има една българска поговорка, че когато мечката играе в двора на съседа, се прехвърля и в твоя. Колониалното мислене все още е в съзнанието на политиците от големите страни в Европа или по-скоро на банкерите им“, каза още Божидар Димитров. 

В същото време евродепутатът заяви в „Здравей, България“, че този път тарикатлъкът на гърците нямало да мине и те щели да бъдат принудени да си плащат дълга, както правят и бедните българи. 

Дано историкът се окаже прав и гърците да победят банките! Важно е за нас българите, Гърция да не се „българизира“, за да се събудят хората, да скъсат с колониалното мислене и да изметат политиците, които слугуват на аверите си от Брюксел! 
Комари като врабчета борят и областите по Дунава




Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2600400
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 952
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031