Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2015 08:42 - Шарените яйца, ароматът на козунаци и ритуалите ни помагат да се освободим от стреса
Автор: mit777 Категория: Забавление   
Прочетен: 791 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 12.04.2015 15:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Шарените яйца, украсата, ароматът на козунаци, ритуалите, свързани с най-светлия християнски празник Великден, са все неща, които въздействат емоционално.

 Без значение на религията или религиозната принадлежност, вярващите хора имат по-високи нива на психично благополучие.

 "От една страна вярата създава усещането за свързаност и връзка с другите, със света като цяло. От друга страна вярата е ключът към смисъла на живота. И вярата се различава много от религията. Тя е основно вътрешната ни увереност, че не сме сами".

 "Семейните" празници карат хората да се замислят кое е по-ценно.

 Една от опорните точки, която да ни помогне да се разтоварим от стреса, е намирането на сигурност - всеки повтарящ се ритуал кара хората подсъзнателно да се чувстват спокойни, с корени и принадлежащи към една общност.

 Емоционалният момент от друга страна също оказва своя ефект - всички приятни усещания, които ни напомнят за детството и с всяка година преоткриваме по нов начин.
image

 Освен в случаите, в които хората изпитват дефицит в отношенията с близките, това време, прекарано с роднините, има особено зареждащ ефект. Разбира се, роднините са тези, които най-силно могат да ни изкарат от равновесие.

 По-важното обаче е другият момент - това се дължи на близката ни връзка. Един непознат човек не може да ни нарани както някой, когото обичаме. А именно - роднините са тези, на които обикновено човек разчита безрезервно да го подкрепят в случай на нужда.

 "Семейните" празници карат хората да се замислят и за този въпрос - за евентуалните вражди и кое е по-ценно. А както знаем, българинът поставя семейството много високо в ценностната си йерархия.
image

 Как почивка от 4 дни помага да се отърсим от стреса в ежедневието?

 Всяка почивка помага да се отърсим от напрежението, особено сега в сезона на пролетната умора. Липсата на свеж полъх, характерен за дългоочакваната пролет и слънчеви дни, до известна степен могат да се компенсират от другия фактор, предизвикващ положителни емоции - повече свободно време, което можем да отделим на роднини, близки и приятели.

 Мрачното време напоследък предразполага още повече към желание да си останем у дома, което все пак има и положителна нотка - помага ни да се откъснем от стреса на работното място и то с готовност и желание.

 Универсалното правило е да се настройваме да изживяваме момента "тук и сега". Да не мислим за това какво сме пропуснали или какви очаквания имаме за утрешния ден. Важни са ни всички усещания, които ни носят петте сетива, усмивката.

 Можем ли за това време да изключим напълно от проблемите в офиса?

 Изключването от проблемите е много важен въпрос. Въпреки че всеки изработва свой собствен механизъм с времето - повече или по-малко успешен, е важно всеки да знае, че това е полезен навик, който е добре да си изградим.

 Множеството роли, които изпълняваме в ежедневието - на служител, партньор, родител, приятел и т. н., са значително по-успешни, когато успяваме да влизаме от една в друга роля, без да пренас.

 Принципно по-дългия период на почивка се следва от по-трудна адаптация след това.

 Четири дни не са толкова продължителен период, че да предизвика сам по себе си проблеми. Освен това предиобедът след почивните дни е една възможност да споделим с колеги кой къде и как е прекарал празниците.

 Всяка почивка и празник носят свой индивидуален чар. Както и за всички останали неща в живота, от нас самите зависи да не пропускаме красивите неща в живота и около себе си.





Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2602405
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 952
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031