Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2015 09:43 - Мистериозната "маска" под връх Пирин
Автор: mit777 Категория: Забавление   
Прочетен: 629 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 07.01.2015 11:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Каменна плоча с издялани върху нея триъгълници е една от най-големите мистерии под връх Пирин. 

image

Така наречената "Маска" се намира в подножието на високия 2593 м. връх Пирин в едноименната планина. Върху друга скала, този път намираща се долу в Кресненското дефиле също има странни знаци. Странната каменна плоча под връх Пирин е открита от Христо Димитров-кметски наместник на разположените под върха села Сенокос и Мечкул. Те са изходен пункт към върха. Димитров десетки пъти е покорил първия връх от билото на Северен Пирин. Маршрутът е нов, едва от 10-ина години и пътеката, макар и просечена в клека и маркирана по огромните морени към върха, все още не е добре разработена. Малцина се отправят към върха и поради факта, че от Сенокос до него пътят е 6 часа. Толкова е и връщането надолу.

Скалата има триъгълна форма, върху нея като, че са изсечени с длето странни триъгълници. Любопитното е, че който я посочи с пръст, скоро след това пада и се контузва. Затова вече никой не го прави.

Камъкът има и историческо значение. Според публикация от 1931 година в немската енциклопедия "Брокхаус", през втори век преди новата ера връх Пирин е покорен от Филип V Македонскии синът му Персей, потомци на Александър Македонски. Според римският историк Тит Ливий, след изкачването на върха, Филип и синът му принесли в жертва на боговете два овена. Като благодарност към Зевс, че им позволил да покорят каменистият връх. За целта потомъкът на Александър Македонски използвал два олтара, открити от историка Георги Масларски. Според него единият от двата олтара, използвани от Филип Пети-Македонски е въпросният камък с триъгълниците.

Толкова за историята, продължението каква е ролята на камъка с триъгълниците навлиза в сферата на свръхестественото и паранормалното. За това "вината" е на една екстрасенска от ботевградско. Тя се казва Нели и от 1991 година по заръка на петричката пророчица леля Ванга започва да дава курбан на Гергьовден в черквата "Квети Георги Победоносец" в санданското село Златолист. "Къде се намира тази черква", попитала Нели пророчицата? "Оди, оди, ке я найдеш", отвърнала с характерния си речник леля Ванга. Така Нели започнала мисията си с курбаните в Златолист.

При визита в София преди години по друг повод, снимка на плочата е показана на ясновидката. Поемайки я, тя я погледна и изпусна на земята. След дълъг размисъл, тя казала: "това е Маската, тя трябва да стои там. Свързано е с националната сигурност, повече не ми позволяват да ви кажа".

Преди години, в навечерието на Гергьовден Нели сънува пророчески сън. Покойната леля Ванга й показва няколко обекта в Малешевска планина и Пирин. Единият от тях е скалата с триъгълниците или "Маската". Всичките те са разположени около Креснеския разлом. На 4 април 1904 година тук става най-силното регистрирано в страната до сега земетресение от близо 7 степен по скалата на Рихтер. Погледната от по-далеч, триъгълниците върху скалата се трупират и образуват котешка глава. С характерните мустачки очи и форма на главата. В Египет почитат Бастет, богинята с котешка глава. През 80-те години на миналия век гробницата й по заръка на Ванга търсела в Странджа-Сакар експедиция, изпратена от Людмила Живкова. Според Ванга, след края на царството на фараоните, малък кораб доплавала по море от Египет, през Егейско и Черно море, а след това по река Резовска до Странджа-Сакар. Участниците във въпросната експедиция изиживяват в една нощ на жестока буря нещо необяснимо. Не искат да смятат, че това е била колективна халюцинация. В бурята, между светкавиците, раздиращи небето, върху скалите поне 5 човека виждат да "вървят" фараон със скиптър и съпругата му. Това били Ехнатон и Нефертити. Каква е връзката между Маската под връх Пирин и неоткритата гробница на египетската богиня в Странджа-Сакар никой не се наема да твърди. Според някои Маската е предпазен клапан срещу евентуален трус с голям магнитуд в Кресненското дефиле.

В самото дефиле, долу край река Струма има още една скала със странни фигури. Тя се намира точно срещу северния вход на "Кривия тунел". Точно под него при труса отпреди 110 години се е образувала най-голямата пукнатина, в която веднага след труса водите на Струма се изливали, а реката от там надолу пресъхнала. Някои твърдят, че така било в продължение на ден-два, че и повече. Върху тази скала има странни фигури, подобни на знаците от клиновидната шумерска писменост. А може би просто игра на природата. Кой знае?




Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2602129
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 952
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031