Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2016 08:21 - ХОДЕНЕ И ЗДРАВЕ
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 1598 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Ходене и здраве

* Вашите най-добри приятели в тренировката ще бъдат: търпение, постоянство, постепенност

* На финала ще ви очакват здраве и прекрасно самочувствие

Ходенето за здраве е много полезен метод за лечение и профилактика, който трябва да се усвои от всички. Веднага трябва да бъде направена уговорката, че става дума не за обикновена разходка или отиване на работа пеш, а за дозирано тренировъчно ходене, чиято цел е последователно нарастващо натоварване на всички функционални системи на организма.

За целта е необходима лека и удобна екипировка, която да съответства на сезона. Анцугът, в съчетание с пуловер за по-студено време или тениска за по-високи температури, е като че ли най-подходящата дреха.

Нужно е да отделите по-голямо внимание на обувките. За студено и дъждовно време те трябва да покриват петата и ходилото, а в топлите дни може да се използват всякакви удобни обувки. За жените – на невисок ток. Удобните маратонки могат да се използват почти през цялата година, докато кецовете уморяват краката. Идеалното място аз занятията в градски условия са парковете, градините, тихите улички.

Забележка. Добре е възрастните, особено страдащите от различни хронични заболявания и даже 35-40-годишните да се посъветват с лекар природолечител. 
Няколко думи за дишането. То трябва да бъде ритмично, като издишването е два пъти по-дълго от вдишването, например на 4 крачки се вдишва и на 8 крачи се издишва /подберете сами най-подходящият ритъм/. Да напомним, че вдишването и издишването стават през носа.

Темпът на ходенето е според самочувствието, но не бива да се появяват смущения в сърдечната област. Желателно е ръцете да бъдат свободни и да не се разговаря по време на ходенето.

Първата тренировка може да бъде 10-15 минути, третата – 20, петата – 30, осмата – 45, и десетата – 55-60 минути. Оттук нататък времето може да остане същото, но темпът /а следователно и разстоянието/ да нараства.

Не се плашете от лошото време. Може би само през първите седмици при дъжд и вятър трябва да избирате по-леки и по-кратки маршрути.

Кога да ходим? Във всяко удобно за вас време, 1 час след храна и не по-късно от 2-3 часа преди лягане. След тренировката вземете душ или извършете мокро обтриване на тялото.

Постепенно увеличавайте времето и дължината на маршрута. Не се изисква да се появи пот по челото, но лекото овлажняване е задължително. Започвайки тренировките, откажете се от ползването на асансьор, с изключение на случаите, когато носите тежки пазарски чанти.

Много важно е да организирате времето си така, че занятията да бъдат всекидневни и да не пропускате тренировка. С времето ходенето ще бъде за вас приятна необходимост, както например миенето на лицето сутрин.

За справка ще посочим различните темпове на ходене.

  • Бавен: 70-90 крачки в минути или 3-5 км/ч;
  • Среден: 90-120 крачки в минута или 5-7 км/ч;
  • Бърз: 120-140 крачки в минута или 7-8 км/ч.

Нашият съвет е: не бързайте да се натоварвате още от първите дни, защото ви очаква дълги месеци и години на удоволствие. Вашите най-големи приятели в ходенето пеш са:ТЪРПЕНИЕ, ПОСТОЯНСТВО и ПОСТЕПЕННОСТ! За да стигнете безпроблемно 1 час всекидневно ходене пеш за истинско здраве. Нямате представа от колко заболявания ще се отървете веднъж завинаги.

                                                                                  ДАР



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2622191
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930