Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2015 10:55 - НАСА: Мистерията на Марс е разгадана
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 1672 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 29.09.2015 10:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На официалния сайт на НАСА се появи съобщение, че мистерията на Марс е разгадана. Конференция, посветена на детайлите на голямо научно откритие, което агенцията е направена по време на сегашното изследване на Марс и се състоя  в понеделник, 28 септември от 18 часа българско време.

То беше излъчвано по NASA TV.

Главни участници в конференцията са:

  • Джим Грийн, директор по планетарна наука в централата на НАСА.
  • Майкйл Мейер, водещ на програмата Mars Exploration.
  • Люйендра Ойха от Технологичния институт на Джорджия в Атланта-
  • Мари Бет Вилхелм от Изследователския център „Еймс“ и Технологичния институт на Джорджия.
  • Алфред Макивън, главен изследовател на експеримента HiRISE от Аризонския унивеерситет в Тусон.
НАСА оповести: Имаме доказателство, че на Марс има течаща вода
image

Учени са открили доказателство, че през лятото на повърхността на Марс тече солена вода. Въпреки че все още не е ясен химичния състав на водата, откритието ще промени начина, по който гледаме на най-земеподобната планета в Слънчевата система и възможността ѝ да поддържа микробен живот.

Учени са разработили нов метод, чрез който да анализират химическите карти, получени от апарата на НАСА Mars Reconnaissance Orbiter. Те открили следи от соли, които се формират само при наличието на вода в тесни канали, които прорязват скални стени в екваториалните части на Марс.

Склоновете, които са забелязани за първи път през 2011, се появяват през летния сезон на Червената планета, след което изчезват с падането на температурите. Учените подозирали, че тези прорези се получават от  течна вода, но досега не били способни да го докажат.

 Mars Reconnaissance Orbiter прави измерванията си през най-топлите часове от марсианския ден и затова учените си мислели, че дори да има следи от вода, те ще са се изпарили. Също така измервателният инструмент за химични вещества не може да дава детайли от много тесни местности, каквито са прорезите от течащата вода.
image
Една от тъмните ивици на склоновете на кратера Гейл, където работи марсоходът „Кюриосити“. © NASA/ JPL/University of Arizona

Но Люхендра Ойха (Lujendra Ojha) от Технологичния институт в Джорджия и колегите ѝ създали компютърна програма, която може да проверява отделни пиксели. След това данните били сравнени със снимките на тези потоци. Учените се фокусирали върху най-големите потоци и съвпадението било 100%.

„Не твърдим, че сме открили… доказателство за течна вода. Открихме хидратирани соли“, казва Ойха.

Все пак това е достатъчно за НАСА, които излязоха с декларацията „Мистерията на Марс е разгадана“. Пресконференцията на НАСА продължава и в момента.

„От НАСА избързват малко. Има още много тайни за разгадаване“, добавя Ойха.

„Откритието потвърждава, че водата играе роля на Марс“, казва Алфред Макюън (Alfred McEwen), който е планетолог в Аризонския щатски университет. „Не знам дали идва изпод повърхността. Възможно е и да е от атмосферата.“ Макюън добавя, че ще има нужда от още много изследвания, за да бъдат направени ясни твърдения.

„Не е задължително заради това, че има вода, да има и живот“, завършва планетологът.
image

Прашните бури на Марс са сериозен проблем за техниката




Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2602528
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 952
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031