Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2015 08:00 - Откъде идва името на Черно море и истина ли е, че смъртта живее на дъното му
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 3622 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 21.08.2015 08:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Това е най-големият воден басейн със слоеве от вода, които не се смесват помежду си (меромиктичен басейн), което позволява съхранението на предмети.

image

Преди няколко дни руският президент Владимир Путин се спусна с батискаф на дъното на Черно море край бреговете на Крим. Държавният глава разгледал потънали през X-XI век кораби с дълбоководния научноизследователски апарат C-Explorer 3. Черно море наистина крие много тайни и неслучайно в него и около него постоянно се извършват изследвания.
Черно море - забележителности

Откъде идва името на Черно море, защо нивото на водата винаги е едно и също и дали наистина в него се намират останките на Ноевия ковчег. Това са малка част от въпросите, свързани със загадъчното море, което сме свикнали да приемаме като наше.
Всичко за Черно Море

image
Черно море
е почти четири пъти колкото площта на България.  Максималната дълбочина на морето е 2212 м. Ако в най-дълбоката точка на морето се постави връх Мусала, той ще се извиси със 713 м над морското равнище. Интересно е, че максималната дълбочина на Черно море е равна точно на височината на най-високия връх в планина Славянка – Гоцев връх, или Алиботуш, 2212 м.
8 УДИВИТЕЛНИ ФАКТА ЗА « ЧЕРНО МОРЕ»
image
Заобиколено е от шест държави. Едно от най-интересните неща около нашето море е неговата карта. Бреговете на Черно море граничат с Турция, Румъния, Украйна, България, Русия и Грузия. Разположено между Югоизточна Европа и Азия, то се простира на 159,600 кв. мили и е свързващо звено между двата континента.
Мистерията около произхода на името – Черно море. Интересен и малко известен факт за Черно море е произходът на името му. Съществуват различни теории за това как морето е започнало да се нарича с това конкретно име. Сред многото теории има една, която казва, че Черно море се е наричало само “море” за дълго време, преди да бъде определено като “негостоприемно море” от гърците. Според други версии името на морето е дадено от турците, които изгубили много хора в дълбоките му води. Те го кръстили с думата Кара (Kara), която на съвременния турски език означава „черно“.
image

Безкислородна вода? Любопитен факт за Черно море е безкислородната му вода. То е най-големият воден басейн със слоеве от вода, които не се смесват помежду си (меромиктичен басейн). Това позволява и съхранението на предмети в морето. На дълбочина над 200 метра почти няма живот, концентрацията на сероводорода е голяма и не позволява проникването на кислород, като по този начин дървото и въжетата се предпазват от гниене. До момента са открити малко кораби на дълбочина над 30 – 40 метра – според професионални водолази трудно се прониква по-дълбоко и поради това предстои да бъдат открити нови находки, които ще са напълно запазени.
Черно море е мястото, където е акостирал Ноевият ковчег. Друг много интересен факт или може би легенда за Черно море е, че планината Арарат в Източна Турция се счита за мястото, където е акостирал Ноевият ковчег след Великия потоп, за да продължи живота на земята.

Така например наскоро изследователи от организацията „Космопоиск“ открили древен кораб на дъното на Черно море, за който твърдят, че всъщност е легендарният ковчег, построен от Ной, за да се спаси от Потопа

Откритието е направено в района на Геленджишкия залив на Черно море. Изследователите смятат, че древният кораб е всъщност легендарният ковчег, построен от Ной, за да се спаси от Потопа

Самата находка представлява дълъг каменен правоъгълник с дебелина 40 метра, покрит с мидени черупки, които обикновено могат да се открият върху железни или дървени повърхности. Това показва, че или дървеният материал се е вкаменил с течение на времето, или това е каменна структура, създадена още във времената, когато днешното дъно на Черно море се е извисявало над бреговете на древното езеро.

Тук наскоро български археолози откриха керамичен съд, който нарекоха „Чинията на Ной”

Има малки екзотични острови? Черно море е дом на много по-малки острови. Тези острови са около десет на брой и съхраняват невероятно разнообразие на флора и фауна, които правят нашето море наистина уникално. Те покриват ширините на три различни страни, което прави всеки един от тях уникален сам по себе си.
Смъртта живее в дълбоките води на Черно море! Според древни вярвания Смъртта живее в дълбоките води на Черно море. Заради липсата на кислород в долните слоеве на водата човешките останки, които се намират в близост до потънали кораби, не са подложени на въздействието на времето. Много предмети от потъналите кораби също не са се променили заради липсата на кислород в дълбоките слоеве. Затова според местните легенди там е мястото, където живее Смъртта. Вълнуващите факти имат своето научно обяснение: поради безкислородното естество на по-долните слоеве на водата процесът на разлагане е изключително бавен.
Нивото на водата винаги остава едно и също? Още един от любопитните факти за Черно море е, че нивото на водата в това море винаги остава едно и също. Поради липса на всякакви високи или ниски приливи и отливи няма колебания в нивото й.
В морето живеят риби гиганти. Оказа се, че и във водите на нашето родно Черно море живеят различни риби гиганти. Наскоро рибари извадиха един наистина зашеметяващ по размери калкан, който си живял необезпокояван по морското дъно, докато накрая не беше уловен. Неочакваният улов е направен в района на Несебър. Иначе фауната в морето е, общо взето, безобидна, с изключение на два вида медузи, които причиняват парене при допир, морската котка, скорпидът и драконът. Месото на тези риби не е отровно, а опасността идва от шиповете, които те притежават и които се явяват тяхно защитно оръжие, предизвикващо инфекции. Не липсват обаче и легенди за чудовища. Още в древността древногръцкият философ и историк Херодот е описал в своите трудове антично чудовище, което обитава водите на Черно море. Описанието на това огромно чудовище плаши рибарите и днес. То представлява гигантски гущер, чиито очи светят в огнено червено в тъмните дълбини на морето, а челюстите му са толкова здрави, че с лекота пречупват рибарските лодки и може да погълнат цял бик.

Това чудовище е щяло да остане само в митологията и легендите на рибарите по Черноморското крайбрежие, ако туристи не са видели огромното туловище на плажа, изтегнало се на пясъка, а святкащите му червени очи заплашително пронизвали отдалеч хората. Когато по-смелите решили да приближат, чудовището се плъзнало по брега и се шмугнало навътре в Черно море. От средата на 80-те години до ден днешен има десетки случаи на туристи, които са видели това впечатляващо чудовище.

Друга голяма мистерия, която крие Черно море, е митичното съкровище, оценявано за над милион долара. Смята се, че по време на Кримската война във водите на морето е потънал кораб, натоварен с несметни богатства. И до днес много водолази търсят изгубеното съкровище, но то остава една неразгадана мистерия.
image

Черно море е на възраст 100 млн. години, било е свързано с пролив към Северния ледовит океан. Черно море може да се нарече още граница между Западна Азия и Източна Европа. Неговото географско разположение го прави изключително благоприятно тъкмо в тази роля. Поради затвореността му от всички страни това море има своите специфики, неприсъщи за други морета.

По научни изследвания и данни от геолози Черно море датира от над 100 млн. години, като само преди няколко милиона то е било свързвано с пролив към океана, а това ставало към днешните северни части или прибалтийски земи. С промените в климата тази връзка е била прекъсната и на мястото се формира днешното Сарматско море, което е полусолено. С времето и годините Черно море се откъсва от Аралското езеро и Каспийско море. За разлика от връзката му с Мраморно море, която на няколко пъти се появява и чезне. В миналото днешното Черно море е било сладководно езеро. По балканските и малоазиатските брегове през 9000 г. пр.н.е. се появяват условия за земеделие. По онова време съществувал и сухопътен мост, свързващ Азия и Европа. Чрез него някога се заселват по нашите земи неолити, а след това и траки.

Според геолози преди 5-6 хил. години Черно море е езеро със сладка вода, а нивото му е достигало към 100-120 метра под това на Средиземно море. При топенето на ледниците и разместването на континенталните плочи се отваря за пореден път Босфорът и Средиземно море се излива в ниско разположеното корито на езерото. Така придошлите води в огромни количества образували днешното море.

В резултат преливащата вода заляла земите в околността на езерото тогава. Природен феномен на име „морепад“, нивото на морето се покачва със 100 метра. Така заселените земи биват залети и остават на дъното на морето.

По приказки, митове, легенди се предполага, че с образуването на Черно море се е зародил и големият потоп, за който се споменава още в древношумерски и древноперсийските разкази, а след това бива представян и в Библията.

Цялото преобразуване в околността се отразява като катаклизъм за фауна и флора в сладководния басейн допреди соленото му съдържание. Това води до масово унищожение на множество сладководни обитатели и растителност.












Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2619411
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930