Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2015 15:02 - 5000 астероида заплашват Земята (ВИДЕО)
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 1387 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 14.07.2015 15:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 5000 астероида в орбитата на Земята застрашават здравето на планетата ни.
image
Астроном създаде интерактивен изглед, в който показва всички скрити 5000 астероида в орбитата на Земята.
Астероидите са скални космически обекти, останки от формирането на Слънцето и планетите. Повечето астероиди в нашата слънчева система обикалят между орбитите на Марс и Юпитер. Тази област се нарича "астероиден пояс". Астероидният пояс наподобява голямо шосе, което обикаля около Слънцето, а астероидите са колите, които се движат по шосето. Понякога астероидите се сблъскват един в друг и се разбиват на по-малки астероиди. Според учените повечето астероиди са резултат от сблъсък на по-големи скални космически тела.

Астероидите са с големина от няколко сантиметра до стотици километри. Поясът съдържа над 40 000 астероиди.

Когато някой астероид бъде привлечен от гравитацията на някоя планета, тогава напуска астероидния пояс и започва да обикаля около планетата, подобно на луна.

http://vbox7.com/tag:астероиди  

 Клипът е направен от Скот Манли, като посланието на специалиста е хората да осъзнаят какво съкровище притежават в лицето на Земята и да се постараят да я опазят в сегашния й вид.

"В чест на световния ден на астероида създадох това видео", споделя Манли.

"Идеята е, когато стоите под нощното небе и гледате нагоре, да можете да видите не само звездите, но и всички астероиди, които обикалят около земята. Около 5000 астероида се озъртат около Земята", казва още той
Статии за Астероиди
"Идентифицирани са около 5000 близкоземни обекта, които представляват потенциална заплаха за нашата планета, и могат, в период от 100 години, да ударят Земята, въпреки че вероятността е много малка. В някои случаи, както с астероида 2012 TC4 с размерите наСтатуята на свободата, очакван през 2017 г., шансът е едно на милион", казва ДетлефКошни от Центъра за наблюдение на астероиди на ЕКА със седалище в италианския град Фраскати.

Огромен астероид може да се сблъска със Земята през 2017 г.

Кошни допълва, че специалистите следят траекториите на близкоземните обекти и се опитват да предвидят дали те представляват заплаха за Земята. В случай на реална опасност експертите обмислят две възможни решения - отклоняване на астероида от траекторията му или разрушаването му с ядрена експлозия.
image

 Втората възможност е позната на зрителите от холивудския касоразбивач "Армагедон". "Нещата изглеждат по-прости, когато са поверени на Брус Уилис", шегуват се специалистите.
Астероиди заплашват да ударят Земята незабелязани

Астероидът Апофис - кръстен на египетския бог на злото и разрушението - хвърчи към Земята и заплашва със сблъсък, който би предизвикал отделянето на 100 000 пъти повече енергия, отколкото при ядрения взрив над Хирошима. Непосредственото въздействие на ударната вълна ще се разпростре на хиляди квадратни километри, а атмосферата на планетата ни ще бъде изпълнена с облаци прах. Според НАСА небесното тяло с диаметър 390 метра може да ни връхлети през 2029 г. или 2036 г. Още отсега обаче правителствата трябва да се готвят с мерки за предотвратяване на катастрофата, алармираха учени, събрали се наскоро на конференция на експертите по околоземните обекти в Лондон. Изчисленията им сочат, че за разработването и изпробването на технологии, които да позволят промяна в траекторията на астероида, ще отидат десетилетия.

image
image
По 10-балната скала на Торино, изчисляваща опасностите от сблъсък с околоземни обекти, на Апофис се приписват 4 бала. Това е най-високата степен на риск за астероид в историята.
Спори се дали ударът ще е през 2029-а или 2036-а. Алан Фитцсиммонс, астроном от Кралския университет в Белфаст, твърди: "Когато Апофис ни приближи на 13 април 2029 г., Земята ще го отблъсне и ще промени орбитата му. Има малка вероятност той да мине през определена точка в пространството, т.нар. "ключалка", и тогава притеглянето на Земята да му повлияе. Той обаче ще се върне през 2036-а и тогава вече неминуемо ще се сблъска с нас." Вероятността астероидът да мине през "ключалката", чиято дължина е 600 метра, е 1:5500.
Идеите за начините на отблъскване на астероида се множат отсега. Групата за авангардни концепции в Европейската космическа агенция например проектира спътници и ракети за избутване на астероиди към друга обрита.

image
Най-много привърженици има най-простият начин - да се удари по астероида с космически кораб и да се промени траекторията на движението му. Този метод ще бъде изпробван с експедицията "Дон Кихот". Тя предвижда към астероида да се изпратят два спътника. Единият от тях - "Идалго" - ще се удари в Апофис с висока скорост, а вторият - "Санчо" - ще измери промяната на орбитата на обекта. Решението за конструирането на тези спътници трябва да се вземе в близките месеци, а изстрелването им да се осъществи през идното десетилетие.
Астрономите са противници на идеята за взривяване на астероида, защото парчетата, на които ще се разцепи, може пак да ударят Земята, при това на повече места и с повече поражения.










Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2602477
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 952
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031