Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2015 06:24 - Градът на римските императори - термите на Деултум
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 1378 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 11.07.2015 06:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 На около 20 км западно от българския бряг на Черно море, на брега на Мандренското езеро се намира село Дебелт. Днес за него даже в България не всички са чували. А преди около 3000 години тук имало голям тракийски град – важно пристанище и тържище на име Добелт, т.е. “Място между две блата”, защото вместо от крепостни стени било надеждно защитено от блата. Освен това било на кръстопът – от Черно море за проходите в Балкана и от Дунав за Бизантион (днес Истанбул).
image
Докато търговците разтоварвали от корабите стотиците амфори със зехтин, вино и маслини и товарели дървен материал, жито, осолена риба и мед, моряците седели в кръчмите и играели комар. Костените и керамичните зарчета дрънкали по дървените маси, пияните мъже подвиквали и често не забелязвали, как трезвите домакини сменят истинските зарчета с фалшиви, за да спечелят най-големия залог...
image
Деултум-Дебелт - AircrashConsult
image
Походът на персите, начело с Дарий І, през 6 в.пр.Хр. прекъснал тези забавления и най-вече търговията. Но след около стотина години всичко си дошло на мястото – търговията потръгнала и в добелтските кръчми отново задрънчали зарове.

В края на XIII в. обаче пясъкът, нанасян векове наред от реките, които се вливат в Мандренското езеро, прекъснал връзката на езерото с морето. Дебелт престанал да бъде пристанище, западнал и изчезнал.

Ако се разходите до археологическите разкопки край Дебелт, може би в призрачните сенки на летния здрач от масивните зидове ще се покажат безплътните жрици на езическата богиня на Луната, подземния свят и прераждането, Артемида Фосфорос, и ще ви отведат в прекрасното светилище, за древния ритуал с вино и огън в чест на богинята.

Любопитни факти:

image

Територията на Античния град Деултум се намира на около 10 км западно от Бургас. Тя се простира до брега на едно от най-големите езера на юг от Стара планина – Мандренското, в което се вливат Средецка и Русокастренска реки. Обявена е за архитектурно-строителен паметник в през 1965 г.

Колонията Деултум е основана при управлението на Флавиевата династия в Рим и по-точно в годините на Тит Флавий Веспасиан (посочи конкретния исторически период). Възниква като селище на ветерани от VIII Августовски легион, които по силата на римското право били оземлени вероятно на една доста обширна територия между езерата Вая и Мандренско. Интересен е фактът, че съвременните езиковеди превеждат името на града като двублатие, което отразява в известна степен реалните особености на терена както в миналото, така и днес.

Районът е изключително богат на археологически обекти. Тук на площ от около три кв. км. са регистрирани повече от двадесет и пет обекта от различни исторически периоди – от Къснобронзовата епоха до Късното Средновековие.

Въпреки огромния обем проучвателна дейност, извършена през предпоследното десетилетие на 20 век, на територията на археологическия резерват Делтум предстои да се свърши все още доста. Много от находките са публикувани частично. А резерватът все още крие много тайни.

image

СПА-центърът на древността

Античните терми на римската колония Деултум и бронзовата глава и ръка от статуя на император Септимий Север, открити в храма на императорския култ, са едни от най-големите находки на археолозите. Градът е основан е през 70 година като римска колония и е посещаван редовно от императори. Доказателство за това е изразителният бронзов портрет на император Септимий Север, възстановен от парчета наскоро и за пръв представен на широката публика през 2012 година. През ранното средновековие градът е граничен между Византия и България. Тук е проучена средновековна митница и черква. От Деултум започва граничният вал Еркесия – нашата „китайска стена“. Жителите му са изкусни занаятчии и грамотни хора. Новият археологически екип,
image
проучващ Деултум от 2003 година откри късноантичната крепост с кули и порти. Беше намерена и обществена баня. В римските и средновековни жилища са открити изключително редки златни амулети с гравирани заклинания, златни накити. Само за 20 дни през 2012г. при проучване на нова порта бяха открити над 200 късноримски монети. Беше намерена най-богатата колекция в България от късноантични вносни лакирани съдове, стотици предмети на бита и култа от благороден метал, бронз и стъкло, разнообразна архитектурна украса. Деултум е национален археологически резерват от 1988 година. Заради високата международната значимост на откритото в Деултум, обектът бе определен през 2008 година за „европейско културно наследство“.

image











Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2621753
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930