Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2015 06:39 - Венеция – забележителности за един уикенд
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 3035 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 31.03.2015 08:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Винаги съм харесвал Венеция. Тя е колкото романтична, толкова и свръхтуристическа, на всичкото отгоре е събрала някои от най-големите съкровища на европейската история и изкуство, пък и само тук можете да се повозите в гондола по Канале Гранде... Истински многолик и противоречив град, който няма как да не видите. А когато в един прекрасен ден пристигнете тук, ето кои са площадите, мостовете и събитията, които не са за изпускане!
ОТ ЙЕРУСАЛИМ ДО МОСКВА -- Венеция - фантастичната реалност
Венеция - информация, карта и забележителности в Венеция 
Венеция - Италия - Peika.bg
image

Площад Сан Марко – Наполеон го нарича „Салонът на Европа”. Тук гълъбите са повече от хората! Морски бриз, красота и много романтика. Площадът обаче има и тъмна страна. Местните избягват да минават между колоните на Свети Марк и Свети Теодор, защото вярват че това ще им донесе нещастие. Там в миналото са сe извършвали публични екзекуции. Дворецът на дожите, базиликата „Сан Марко”, Часовниковата кула на близо шест века с един от най-големите часовници в света и разбира се, кафенето „Флориан” (Il Caffи Florian) – първото в Италия и, твърди се, в Европа!
imageimage

Базиликата „Сан Марко” – Шедьовър на византийска архитектура с позлатени мозайки и стенописи от прочути художници. Тук се съхраняват уникални икони, а олтарът представлява златно пано, украсено със скъпоценни камъни. Някога базиликата е била само за управниците, а не за всички граждани. Днес тя е седалище на архиепископа на Венеция. Над входа й стоят копия на четирите позлатени коня от бронз, които Наполеон открадва. Оригиналите се пазят в музея на базиликата.

Дворецът на дожите – Добре дошли в официалната резиденция на дожа-някогашния държавен глава на Венецианската република. Фасадата на двореца е украсена с бисери, а стените са покрити с розов мрамор. Той е чудо на архитектурата, защото масивната му част е изградена върху леки аркади! Вътре ви посрещат позлатени резби и картини. Дворецът е бил и седалище на правителството, функционирал е като съд, градска администрация и дори като затвор, а днес е музей, в който се съхранява историята за всичко това. Можете да се мушнете и зад решетките на килия!
image

Мостът на въздишките (Ponte dei Sospiri) – За съжаление, мостът не получава името си заради въздишките на влюбените, а заради въздишките на осъдените до живот, отвеждани към затвора. Тук те за последен път са виждали Венеция и морето. Въпреки това днес се носи легенда, че ако се целунете с любимия си пред моста, ще останете заедно завинаги.
image

Базиликата „Санта Мария дела Салюте” – Тя ни напомня, че здравето (на италиански „салюте“) е повод за благодарност. Църквата с форма на корона е построена именно от благодарност към Божията майка след избавлението на града от чумата, в чест на здравето. Тя се намира на входа на Големия канал, а от стъпалата й се открива прекрасна гледка към площад „Сан Марко” и пристанището.
image

Разходка с гондола по Големия канал – Най-романтичното преживяване, което можете да си подарите! И да не сте влюбени, ще се влюбите… в плясъка на вълните, във въздуха, във Венеция! Можете да сте максимум 6 души в една гондола. Ще минете под малки и големи мостове, покрай великолепни дворци, в които са живели най-влиятелните благородници и търговци на града. А ако гондолиерът ви е в настроение, ще ви изпее някои известни италиански канцонети, като „О, соле мио” например. Прочетете и още за професията на гондолиера.
image

Мостът Риалто – За да може гондолите да минават свободно под него, мостът извива изящно снагата си. Намира се точно в сърцето на града по средата на Канале Гранде, и е център на търговската зона на Венеция. Елате по залез.
image

Музеят Корер (Museo Correr) –Тук ще видите историята и изкуството на Венеция, събрани лично от колекционера Теодоро Корер. Предмети от Античността и Ренесанса, изделия от слонова кост, скулптори и огромна галерия с картини, сред които и прочутата “Куртизанка” на Карпачо. Колекцията непрекъснато се обогатява от дарения и откупуване от частни колекционери. 
image

Театър „Феникс” (Teatro La Fenice)– Един от най-известните театри в Европа. В него се намира операта на Венеция. Два пъти претърпявал разруха и пожар, театърът достойно носи името на възкръсващата птица, защото е бил възстановяван отново и отново. Таванът на залата му е украсен с позлатени резби и пищни полилеи. Твърди се, че акустиката на стария театър е била по-добра от тази на днешния, но така или иначе посещението на опера тук е незабравимо преживяване.
image

Остров Мурано – Добре дошли на стъкления остров! Вижте как нагорещена топка стъкло се превръща в изящна фигурка. Тук има много магазинчета и работилници за многоцветно венецианско стъкло (мурано), в които ще станете свидетели на процеса на правенето му, който е истинска магия! А в музея на стъклото (Museo del Vetro) можете да проследите развитието на стъкларския занаят през вековете и да разгледате специфични стъкларски инструменти. Прочетете още за остров Мурано.
http://www.nasamnatam.com/statia/Murano_Veneciia_v_umalen_model-2698.html  

image

Карнавалът във Венеция – Искате ли да присъствате на маскен бал от приказките? Тогава посетете Венеция 40 дни преди Великден, когато започва известният карнавал. Той продължава цели три седмици. Създаден като празненство за всички социални класи, в което маските да не издават общественото положение на гостите, днес карнавалът привлича милиони туристи от цял свят, а най-очакваното събитие е състезанието за най-красива маска, което се провежда последния уикенд от карнавала. Следете за актуалните дати на карнавала във Венеция тук.
image

Магазини във Венеция – В района на площад „Сан Марко” са скъпите бутици за дрехи, обувки и бижута на известните италиански дизайнери, а по-евтините магазинчета са по тесните улички на града и в района на моста Риалто, където има сувенири, дрехи, стъклени сервизи, картини. Цветни копринени шалове, текстил и луксозно бельо ще намерите в магазините до Моста на въздишките. Избирането на венецианска маска ще ви отнеме време, защото ще разберете, че трябва да усетите маската, да откриете нужното ви излъчване или изражение от нея и то да ви допадне. Най-голямо разнообразие и най-добри цени на изделия от венецианско стъкло има на остров Мурано. Внимавайте да не си вземете китайски дубликат вместо оригинална маска или мурано.

Време за чикети (cicchetti) – Типичен за Венеция ордьовър, който задължително се консумира с чаша вино. Представлява малки хапки от раци, месо, скариди или риба тон, към които може да има варено яйце, запържени зеленчуци, стафиди или кедрови ядки.

Морски дарове – Традиционни за Венеция са спагети с миди, както и ризото със сепия. Все пак сме на морето, нали? Осмелете се да опитате и няма да съжалявате.

Биголи – Това е вид дълга тънка паста с дупка по средата, която се поднася с аншоа и сос от малки лукчета. Ммм…

Ризото „Ризи е бизи” – Или простичко казано ориз с грах. Това е било ястие, което дожите задължително са хапвали в деня на Сан Марко. Опитайте го и ще се почувствате като владетел на Венеция!

Фегато ала венециана – Най-типичното месно ястие за града. Задушен крехък телешки дроб с много малки лукчета. Както се досещате, виното е задължително!

Згропино – Сладък лимонов диджестив, от който се пие малка чашка веднага след като се нахраните.

Дзаети (zaeti) – Ето го и десертът: венециански бисквити от царевично брашно и стафиди, които се топят щом ги вкусите.

Нощен живот – Голяма част от нощния живот е съсредоточена в баровете и кафенетата на площад „Сан Марко”. Венеция не изобилства от дискотеки и нощни клубове, но до моста Академията има едно-две заведения, в които можете да потанцувате. Джаз клуб има до моста Риалто. А ако сте хазартен тип, във Венеция има едно-единствено казино, където можете да пробвате късмета си.  

И
 ОЩЕ ЗА ИНТЕРЕСНИ ПЬТЕШЕСТВИЯ:

Перфектният туристически маршрут из Европа - Няма такава рубрика - Peika.bg












Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2602685
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 952
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031