Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2015 11:14 - Будапеща -величествената повелителка на Дунава
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 1766 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 28.03.2015 01:27


  Будапеща - градът, който доста ми допада със своята красота и непринуденост, архитектурно величие и достъпнос - това е град, към който човек трябва да се върне поне още един път.
image
Будапеща
Унгарската столица лежи изящно на двата бряга на река Дунав, там, където реката се среща с Голямата равнина, предлагайки една от най-великолепните панорамни гледки в Европа. Ако сте на страната на Буда, можете да се насладите на Хълма с двореца. Оттук извивките на Парламента и Верижния мост се виждат всяка вечер, окъпани в светлина. Техните отражения във водите на реката, и милионите светлини на Пеща, спират дъха. 
Историята на Будапеща започва едва през 1873 г., когато хълмистата жилищна Буда се слива с равнинната, индустриална Пеща и малката Обуда на север, за да формират градът, наречен първоначално Пеща – Буда. Римляните построили тук навремето град Aquincum, а гостите на града все още могат да видят аквадукта и амфитеатрите на север от Обуда. Постепенно историята на дворцовият квартал Буда се преплита с тази на Пеща, известна с интересните архитектурни решения на унгарски и австрийски инженери от XIX век.
image
Будапеща -  история 
Историята на трите отделни квартала, които формират Будапеща е интересна и самобитна. 
Кварталът Обуда (Оbuda) лежи на западния бряг на реката, близо до римския пограничен град Aquincum. 
Буда (Buda) също е на запад, но върху стръмен хълм, наречен "Хълмът с двореца" и в средните векове става седалище на унгарските крале. В Буда се намират останките от 
Кралският дворецЦърквата Св.Матияш от XIII век, заобиколена от реставрирани средновековни къщи на благородниците и калдаръмени улички, внушителният кралски дворец, в който се помещава Националната галерия и прочутото укрепление на рибарите - Рибарските кули, което непринудено опасва като обръч всички изброени забележителности. 
Пеща (Pest) се разпростира върху източния равен бряг на Дунав и се е превърнал в търговски и индустриален град. Архитектурата на Пеща е предимно от XIX век, въпреки криволичещите булеварди, които следват старинни укрепления. Понастоящем тук кварталите са предимно с индустриална и жилищно предназначение. В Пеща е неоготическата сграда на
Парламента от XIX век. Кварталът е образователен и културен център на страната и е известна със своите музеи и колекции като Националният музей и Музеят на изящните изкуства
Будапеща се гордее с над 123 обществени къпални, които се посещават не толкова с цел поддържане на хигиената, колкото като място за почивка, общуване и забавление. В древни времена римските патриции пристигали тук, за да възстановяват тялото и душата си в лековитите води. 
image
В подножието на хълма Гелерт е една от най-известните бани "Рудаш", построена върху извор на минерална вода. Недалеч от нея, по течението на Дунав, в хотел "Гелерт" се намира друг прочут балнеоложки комплекс, който също използва подземни термални източници. Популярна е и къпалнята в Сечени, съществуваща от 1913 г., където водата извира от 1256 м. дълбичина и постоянната й температура е 76 градуса. Гостите я посещават, за да се полюбуват на красивите павилиони, декорирани в стил необарок. 
ЗА БУДАПЕЩА С ЛЮБОВ
image

Пътешественикът трябва да има предвид, че разстоянията в Будапеща са доста големи и затова е най-добре да се придвижва с метро. Именно в унгарската столица е построена първата в Европа метролиния, която работи до ден днешен и на картата е обозначена с жълт цвят. Струва си да се повозиш на нея само за да се възхитиш на красивата ретродекорация на станциите, запазена в автентичния й вид. Мотрисите, пътуващи по "жълтата" линия, са три миниатюрни вагончета, всяко от които има места само за 15 пътници. Градът е с отлична инфраструктура и разполага с всички популярни видове транспорт, плюс зъбчатата железница, която прави достъпът до планините над него бърз и удобен. Всъщност в равнинна Унгария тъй наречените планини са с височината на хълм, като красивия Gellert hedy. Само на 140 м. над равнището на Дунава от тази крайна точка на средновековния крепостен град Буда се открива гледка над цялата столица. От седалковия лифт на съседния хълм, Yanos hedy, може да се наслаждавате на панорамата в движение, докато под краката ви се разстила близо двумилионната Будапеща, а към вас бавно се приближават всички онези забележителности пръснати около Дунава, които си струва да посетите.
И още по темата:
Разходка и забележителности в Будапеща

Будапеща и Виена – величествените повелителки на Дунава, историята, красотата и пищността









Тагове:   Будапеща,   Какво,   ВИДИТЕ,


Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2617798
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930