Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2015 11:38 - В Кавадарци на люта ракия, гъсто вино и македонска музика
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 1610 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 06.02.2015 12:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Кавадарци (Kavadarci) е град в Македония с население от над 39 000 души. Град Кавадарци се намира в близост до езерото Тиквеш, което е известно като най-голямото изкуствено езеро в страната. Град Кавадарци е известен с невероятните си вина.
RadioMK - Клик и Слушај (Radio Kavadarci - Kavadarci, Macedonia)
image

За град Кавадарци е характерен континенталният и средиземноморският климат. През зимата температурите понякога достигат до 25 градуса под нулата, а през лятото става много горещо – температурите могат да достигнат до 40 градуса.
image

Сред легендите, които се разказват за името на града, най-известна е тази, според която градът носи името на овчар, който се загубил с кравата си в местността, където днес е разположен градът. Всъщност името на града е с гръцки корен и означава скъпоценна наметка.

Мястото, където днес е разположен градът, е било обитавано от праисторически времена от хора. Затова в околностите на града са намирани много предмети от различни епохи, като най-старите от тях са от праисторическо време. По времето на римското владичество градът е процъфтявал, тъй като се е намирал на важен път, който е съединявал Егейско море с река Дунав.

Тогава градът е бил известен с името Стоби. От онова време са останали много руини на сгради, както и на римски театър, които са били открити при разкопки. За първи път градът се споменава в писмен документ през шестнадесети век.

В град Кавадарци и околностите са били строени много манастири през четиринадесети и петнадесети век. Някои от тях, като манастирът Свети Илия и манастирът Свети Георги предизвикват възхищението на любителите на духовни центрове.
image

През четиринадесети век местността, където днес се намира град Кавадарци, е превзета от османските нашественици и става част от Османската империя. По това време са построени много сгради с характерни ориенталски архитектурни елементи. Кавадарци е основан като град с това име през седемнадесети век, когато много семейства се спускат от хълмовете от съседните села.В края на деветнадесети век революционери начело с Даме Груев повеждат борба срещу османските окупатори. През 1913 година пък революционери въстават срещу сръбски окупатори. Градът е бил и под немско и българска обсада по време на Втората Световна война.
image

 

Град Кавадарци е известен с фестивала на гроздобера, който се празнува всяка година в началото на септември. Този фестивал се провежда от шестдесетте години на миналия век и трае почти цяла седмица. По време на фестивала се събират рок и поп музиканти, има и пищен карнавал.

В града има много интересни забележителности. Една от тях е кулата на Марко, която е построена през осемнадесети век. Тя се издига на пет етажа и е служела за живеене, а също така е изпълнявала ролята на отбранително съоръжение.

Градският музей е събрал много интересни предмети, които дават възможност на посетителите да разберат повече за историята на града. Гостите на града могат да видят и Къщата на културата Иван Мазов-Климе, която е построена през петдесетте години на миналия век и е превърната във фолклорно средище.
▶ Радио Кавадарци 98.5 FM во живо, Radio Kavadarci 98.5 FM live

         www.kavadar4e.com - Портал на Кавадарци













Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2615913
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930