Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2014 08:59 - СИНГАПУР – ТРИУМФ НА ЧОВЕШКОТО ВЪОБРАЖЕНИЕ
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 2392 Коментари: 2 Гласове:
11

Последна промяна: 22.11.2014 09:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ако някой ви каже, че на земята няма Рай, не му вярвайте – този човек със сигурност не е виждал Сингапур дори на снимка. Със сигурност такова твърдение може да ви се стори прекалено, но е истина. Защото малкият град-държава в Югоизточна Азия е категорично доказателство на твърдението, че пред човешкото въображение граници няма. Хората са запазили даденото от природата, но са развили до краен предел желанието си за индустриален напредък. Това райско кътче земя е екзотично по азиатски маниер, но модерно по европейски начин.
image

image

                                        Малко история
Най-ранното сведение за споменаване на Сингапур е китайски разказ, който описва града-държава като "Pu-luo-chung" (“остров в края на полуострова”). До 14 век Сингапур е част от могъщата империя Sri Vijayan и е известен като Темасек (“морски град”). През 11 век този малък, но стратегически разположен остров получава ново име “Синга пура” или “Град на лъва”.
raskalov-vit.livejournal.com/
image

image

През 18 в. британците изиграват ключова роля в бъдещото развитие на Сингапур. Сър Стамфорд Рафълс, представител на „Британската източно-индийска компания“, слиза на острова през 1819 г. и основава там представителство. През 1824 г. компанията изкупува целия остров от тогавашния му управник султан Хюсеин Шах за 60 000 долара и годишна такса от 20 000 долара. За тези пет години броят на населението нараства значително – от 150 души, то достига 10 000. Откриването на Суецкия канал през 1869 г. и появата на парахода и телеграфа засилват значението на Сингапур като център на търговията между Изтока и Запада.
До Втората Световна война Сингапур се смятал за непревземамем, но през 1942 г. японците принудили британците да капитулират. През 1945 г. Сингапур е върнат на британците, а на 9 август 1965 г. става независима република.

image

                          Сингапур днес
Малките размери на острова не пречат на бурното му икономическо развитие. Само за 15 години Сингапур се превръща в преуспяващ център за търговия. Това е и най-заетото пристанище в света с над 600 линии за танкери, контейнеровози и пасажерски кораби. Сингапур е един от най-големите нефтопреработвателни центрове, лидер в корабостроенето, важен финансов център с повече от 130 банки.

image

                                     Рай за туристите
Сингапур е отличен избор за прекарване на ваканцията. За максимално улеснение на туристите, градът-държава има специален сайт, който включва цялата необходима информация за забележителности, атракции, хотели, транспорт и т.н. Въпреки перфектно систематизираната информация обаче, човек се чуди как да планира времето си така, че да успее да посети всички необикновени кътчета, създадени от човешка ръка.

image

Един от символите на Сингапур безспорно е птичият парк “Джуронг”. Посетителите могат да видят над 9 000 екземпляра от 600 вида, които живеят в естествени условия. Тук се намира най-голямата колекция на птици в Югоизточна Азия. Зоологическа градина пък е разположена на 28 хектара площ и предлага на посетителите възможността да видят на живо над 3 200 вида бозайници, птици, влечуги и риби. Любителите на екзотиката могат да се разходят из тропически гори или да пътуват с кораб и да разглеждат обитателите на зоологическата градина. Нощните сафарита разкриват един различен свят и подаряват автентично изживяване от срещата с дивите животни. Не бива да се пропуска също и посещение на Ботаническата градина, разположена на 52 хектара, където може да се разгледа националната -колекция от орхидеи с над 3000 вида в нея. Природният резерват Букит Темах и съседният резерват Сентрал Качмент са една от най-големите зони със запазена оригинална тропическа гора с множество видове растения и животни.

image

Много са музеите и културните паметници, които съхраняват историята и традициите на това райско кътче. Националният музей на Сингапур, музеят на армията, музеят на изкуството, музеят на азиатските цивилизации, центърът за китайско наследство, музеят на играчките, музеят на валутата – това е само малка част от културната история на Сингапур.

image

Мерлионът е сред забележителностите, които задължително трябва да се видят. Статуята с глава на лъв и тяло на риба се е превърнала в символ на града-държава. “Еспланадата” е място за разходки вечер, по брега срещу старото пристанище. Това място предлага впечатляваща нощна гледка към самия град и се намира съвсем близо до една от най-новите атракции на града - сградите на новата опера. “Истана” (“палат” на малйски) е резиденцията на президента на Сингапур и само пет пъти в годината е отворено за публични посещения. “Овчарският път” е най-голямата търговска улица с дължина около 3 км. Тук са разположени огромни магазини с по 5-6 подземни и 2-3 надземни етажа. Други забележителности са старата сграда на парламента, актуалната сграда на парламента, където можете да присъствате на заседание със симултанен превод на няколко езика, националната библиотека, както и статуята на сър Стамфорд Рафълс – основателят на Сингапур.

Безспорно има още стотици места, които можете да посетите в този град, където в естетска хармония се съчетават.

image

                           Там, където властва законът
Чистота, ред и спазване на закона – това са трите основни характеристики на сингапурското общество. Градът-държава е чист и стерилен, като това се постига с високи глоби – така например имате право да пушите цигара в диаметър един метър от кош за боклук. Излезете ли от това пространство – дължите 500 сингапурски долара глоба на полицай, който изниква като че ли от нищото пред вас. В Сингапур корупцията е сведена почти до нула – хванат ли държавен служител със съмнение за неправомерно взимане на суми, той и семейството му остават без право на работа – факт който не е за пренебрегване. Социалната политика на Сингапур също заслужава да бъде разгледана. Така например ако изтеглите 100 000 сингапурски долара заем за построяване на жилище, държавата поема част от сумата вместо вас, в случай, че теренът за строеж се намира на не повече от 500 м. от дома на родителите ви. Така ще можете да се грижите за тях и държавата няма да се ангажира с това.

image

 

imageimage

image
 
Свързани статии за Сингапур:

1. 9 места, които трябва да посетите в Сингапур - тема за Сингапур - Idi.bg

2. НА ДРУГИЯ КРАЙ НА СВЕТА. СИНГАПУР.

3. Сингапур - туристическа информация за Сингапур - Насам Натам












Гласувай:
11



1. balebalev - Ходил съм в Сингапур.
22.11.2014 09:13
Точно бяха обесили едно австралийче от виетнамски произход, защото намерили в него малко наркотик. Ние влязохме от Малайзия с влак и ни душиха с кучета вълча порода. Свалиха ни от влака посред нощ и пуснаха кучетата вътре, да ни душат креватите. Много е модерно наистина, но е страшна скъпотия и полицейщина. Далеч е от представата ми за рай.
цитирай
2. hel - Благодаря за хубавата разходка! ...
22.11.2014 10:39
Благодаря за хубавата разходка! Много е примамливо!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2601922
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 952
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031