Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2014 12:16 - 10-те зашеметяващи древни мегаструктури
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 2348 Коментари: 0 Гласове:
12

Последна промяна: 01.11.2014 13:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Вижте 10 - те зашеметяващи структури, които завинаги променят архитектурата: Петра, Алхамбра, Катедралата Сейнт Пол, църквата Света София, Мачу Пикчу, Ангкор Ват, Колизеумът, Тадж Махал, Великата Пирамида и  катедралата Нотър Дам дьо Шартър. 

                                       1. Петра
Петра е древен град в днешна Йордания, столица на набатеите. Разположен е в естествено укрепената планинска долина Вади Муса ("Долината на Мойсей") на източния склон на Уади Араба, на кръстопътя на главните търговски маршрути — към Газа на запад, Бостра и Дамаск на север, Ейлат на Червено море и Персийския залив от другата страна на пустинята. Непознат на западния свят в продължение на стотици години, розовочервеникавият град Петра някога процъфтявал като важна точка от древните търговски маршрути. Той е обграден от високи планини и е достъпен през тясно дефиле, а забележителните му, изсечени в скалите сгради са запазени непокътнати.
image  image

                                    2.  Алхамбра
Алхамбра (или Аламбра) е крепост и архитектурен комплекс в Гранада, южна Испания, датираща от мавърския период. До 1492 г. Алхамбра е резиденция на мавърските владетели, а в момента е паметник на ислямската ахитектура. Заедно с „Хенералифе“ е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Комплексът се състои от градини, дворец и крепост и е разположен на един от хълмовете в източната част на града, в подножието на планината Сиера Невада. Той заема площ от около 142 000 мІ, има размери 740 на 205 м и е обграден от крепостна стена, защитена с 13 кули. Северната страна на хълма е естествено защитена от дефилето на река Даро, което отделя двореца от старата част на града - Албаисин. Алхамбра е свързан с Хенералифе посредством закрита алея, която преминава през пролома, разделящ двата дворцови комплекса.

image

                                    3.  Катедралата Сейнт Пол

Катедралата Сейнт Пол (на английски: Saint Paul"s Cathedral) е катедрала в Лондон, столицата на Великобритания. Тя е главната църква на Лондонския диоцез на Англиканската църква.
 Намира се в Лондонското сити (City of London), 300 м. северно от река Темза. Тя е символичното сърце на Лондон и трета по големина в света. Датира от 17 век и е дело на великия архитект сър Кристофър Рен, който е погребан в криптата. Куполът й е висок 110 м и широк 34 м и е втори по големина в света. Около него се намира "Галерията на шепота" - внимавайте какво говорите, чува се и най-слабият шепот, издаден от другия край на дългата галерия

image


                              4. Църквата Света София
“Св.София” е най-важният храм за християнството в продължение на 900 г. С времето тя се превръща в най-голямата църква изобщо в древна Византия, а и най – голямата катедрала в света хиляди години наред, преди да бъде построена Севилската катедрала. Архитектурата на Св. София е един от най – изключителните примери за византийската архитектура символизираща мощта и богатството на нейните императори. В нея се съдържа и голяма колекция свети реликви, включващи и 15 метрови иконостаси. Мозайките са доста прецизни и спиращи дъха. Св. София има масивен купол, който променя историята на архитектурата.
image


Повече информация за сградата 
тук.

                              5.  Мачу Пикчу
Мачу Пикчу (буквално Стар връх) е архитектурен комплекс в съвременно Перу, построен от инките през 15 век.Той влиза в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.  Дворците, храмовете и домовете са на 2 430 м. надморска височина в Андите. Наричан е още "Изгубеният град на инките". Бил е създаден като свещена планинска резиденция на великия владетел на инките Пачакути век преди неговата империя да падне, тоест приблизително към 1440 г., и е функционирал до 1532 г., когато испанците нахлуват в територията на империята. През 1532 г. всичките му жители тайнствено изчезват.
image

                                6. Ангкор Ват
Ангкор Ват е уникален по своята красота и местоположение. Към него води внушителна петстотин метрова каменна алея, минаваща през джунглата. Входът е заобиколен от широк 180-метров ров, за който се казва, че някога е бил пълен с крокодили. Ровът свършва в стена с портал (гопура), водещ към центъра на комплекса, който се простира на 400 акра и е поддържал град с около 100 000 жители. Гопурите са разположени на различни ключови места, а някои от тях са достатъчно високи, за да премине слон с ездач. Те са пазени от красиви изображения на лъвове и различни райски създания
image

                                 7. Колизеумът
Колизей или още като колизеум (на латински: Colosseum) е най-пространният и най-великолепният от амфитеатрите в Древен Рим, започнат от Веспасиан между 70 и 72 година и завършен през 80 година от Тит, като някои допълнителни промени са направени по времето на Домициан (81-96 година).
С възможност да побере 50 хиляди зрители, Колизеят е използван за гладиаторски борби, както и за други зрелища, като имитации на морски битки, лов на животни, екзекуции, възстановки на битки и драми с митологични сюжети. През Ранното Средновековие сградата престава да се използва за представления, а по-късно служи за различни нужди – жилища, работилници, седалище на религиозен орден, укрепление, кариера и християнски хра

image  image

                                   8. Тадж Махал
Тадж Махал е мавзолей в град Агра, Индия, построен от моголския владетел Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Мумтаз Махал. Тадж Махал е смятан за най-бляскавия паметник на Моголската архитектура, стил, съчетаващ ислямски, индийски и персийски елементи. През 1983 година е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Той е смятан за един от най-красивите сгради в света и стои като символ на вечната любов. Въпреки че централната сграда с известния си бял купол е най-популярният образ на Тадж Махал, съоръжението представлява много по-голям комплекс от функционално свързани сгради. Строителството започва около 1632 година и е завършено около 1653 година, като в него участват хиляди строители и занаятчии. Комплексът е изграден под прекия надзор на владетеля от група архитекти, сред които Абделкарим Мамур Хан, Макрамат Хан и Устад Ахмад Лахаури.
image  image


Повече информация за сградата 
тук.

                                    9. Великата Пирамида
Хеопсовата пирамида, известна още като Великата пирамида, Голямата пирамида в Гиза и Пирамидата на Хеопс, е древна египетска пирамида — последният запазен архитектурен паметник от Седемте чудеса на света и най-известната пирамида в света. Въпреки че не е намерен нито един погребан фараон, египтолозите предполагат, че Хеопсовата пирамида е служила за гробница на египетския фараон от четвъртата династия Хуфу (по-познат с гръцкото си име Хеопс), управлявал Древен Египет през 2606-2583 г. пр.н.е. Смята се, че пирамидата е построена по проект на архитекта Хемон (Хемиону). Според египтолози като Марк Ленър и д-р Захи Хауас, Хеопсовата пирамида е построена за около 20 години, като най-точната година на нейното завършване е ок. 2580 г. пр.н.е.. Тя е най-старата и най-голямата пирамида от трите в Гиза. Стените ѝ са ориентирани към четирите посоки на света, като входът е от северната. Вътре има няколко камери, съединени с коридори, и недовършена подземна камера. Първоначално пирамидата е имала височина 146,5 m и страна на основата 231 m, но днес тя е висока 138,75 m, а основата ѝ има дължина 230,4 m. В продължение на четири хилядолетия тя е била най-високата постройка в света, преди да бъде построена 160-метровата Кьолнска катедрала
image

                      10.  Катедралата  Нотър Дам дьо Шартър 
Шартърската катедрала или катедрала Нотър Дам дьо Шартър, римокатолическа катедрала, разположена в Шартър, на 80 км югозападно от Париж, се счита за един от най-добрите примери на готическа архитектура в цяла Франция. От далечината тя изглежда сякаш се носи във въздуха над вълнисти пшеничени поля и само когато посетителят се приближи се вижда градът, скупчен около хълма, на който е издигната катедралата. Двете ѝ контрастни кули – едната, 105-метрова обикновена пирамида, датираща от 1140-те години, а другата 115-метрова островърха кула от 16 век, построена над по-стара кула и пример за стила пламтяща готика се извисяват над бледозеления покрив, докато навсякъде от външната страна има сложни подпорни арки (аркбутан).
image





Гласувай:
12



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2619129
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930