Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2014 17:27 - Матера, Италия - да седнеш на стола на Христос
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 3158 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Град Матера (Matera) се намира в регион Базиликата, Южна Италия. Това е древен град, започнал своята история преди около 9000 години. Заради запазилите се в скалите ръчно изкопани пещери, служещи за обитаване на древните жители, градът е включен в списъка на ЮНЕСКО за Световно наследство.

Макар и днес повечето хора да не са чували за Матера той е една от най-популярните туристическидестинации в Италия. Особено нашумява след излизането на филма на Мел Гибсън "Страстите Христови", който е сниман тук.
image

През целия град Матера преминава каньон, който още преди 9000 години е превърнат в селище от праисторическите племена. Склоновете на каньона са изградени от ронлив материал, който макар и изключително трудно, се поддава на копаене и дълбаене. В скалистия хълм има и множество естествени пещери, а хората благодарение на собствените си ръце са издълбали още по-големи дупки, които са превърнали в свои домове, наречени саси.

 

Този вид къщи преобразили естествения пейзаж и му придали причудливи архитектурни форми, превръщайки го в една наистина уникална гледка. Най-странното е, че много от сасите са разполагали с по няколко стаи, а по-късно са имали и изградена канализация, както и множество басейни. Предполага се, че върху покривите на къщите си древните племена са имали градини, в които са отглеждали най-различни зеленчуци.

След 2 в. сл. н. е. Матера се разраства, а неговите жители стават все по-находчиви. През този период започва изграждането на по-сложни сгради, някои от които от камък. Появяват се и църкви. Сасите стават толкова много на брой, че строителството им става все по-хаотично.

С развиването на останалите италианскиградове, обликът на Матера започва да става обаче неприемлив. По покривите на вече построените къщи се надстрояват нови къщи и се изграждат и улици. Днес на места, които на пръв поглед изглеждат като пейки, се оказва, че това всъщност е горната част на нечий дом, а пейката- покрива му.
image

През 18 и 19 в. проблемът с древните къщи, около които и до днес личат останки от копалите някога тук човешки пръсти, се разраства и правителството приема проект с който да се финансира местното население, за да може да бъде изселено в нормални къщи.Заради разрастването на Матера водните ресурси започват да не достигат, а капацитетът на канализацията е прехвърлен. Друг проблем е, че сасите нямат нито прозорци, нито каквато и да е вентилация. Днес Матера е истински шедьовър на древен град, съхранил се до нас от епохата на неолита. Трябва човек доста да се вглежда, за да открие входовете на някогашните къщи, които разкриват уникалното съчетание на култура и цивилизация.

Превърналите се в незабравима туристическа атракция, сасите не могат да бъдат определени към никой познат досега архитектурен стил, а заради прекаленото им застрояване в края на 19 век, те трудно могат да бъдат разграничени като отделни постройки.
image

Днес останките от тези удивителни къщи продължават да впечатляват тълпи от туристи и са гордостта на Матера. Голяма част от тях продължават да се реставрират, тъй като са били безстопанствени в продължение на 40 години.

Най-добрият период да посетите Матера и неговите тайнствени кътчета е през пролетта и есента. Лятото е доста горещо, а и тогава е най-препълнено с туристи. Мел Гибсън преобърна всички религиозни маршрути със “Страстите Христови” и създаде европейски Ерусалим в Матера, провинция Базиликата., където рекламата върви с пълна сила. “Фантастична сделка! Заповядайте всички! Хотели, ресторанти и екскурзии из истинските места на “Страстите Христови” - разпъването на кръста, Последната вечеря, Ерусалимските врати, пазарът, детството на Исус, via cruces и още много изненади!” За разлика от истинския Свещен град, в който все още се търси сигурното местонахождение на хълма Голгота, гроба на Исус и ред други исторически места, в Матера топографията на Христовите последни дни и смърт е съвсем ясна. Допълнителен бонус за туристите е, че под новоположения пласт холивудска християнска история мястото съхранява урбанистичен феномен, който има аналог само в Кападокия.
Още статии свързани с Матера и гр. Пловдив:

1. Balkan Travellers - Матера_ Да седнеш в стола на Христос

2. Градът на камъните Матера ще партнира на Пловдив 

3. Матера – къщи в скалите и Страстите Христови 

4. Матера - италианският Холивуд 

5. Матера – там, където времето е спряло 













Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2602223
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 952
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031