Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2014 14:48 - ЛИЛИТ - символ на протеста, гнева и неопитомената сексуалност на жената.
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 2203 Коментари: 0 Гласове:
11

Последна промяна: 12.10.2014 14:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

imageЛилит е жена в най-широкия и съвременен смисъл на думата. Най-старите археологични доказателства за митологичното и съществуване датират от преди 2000 – 3000 години пр. Хр. в Шумер. Тя е изобразявана като красива гола жена, чийто „накит“ е змия.

Персонажът не съществува в Библията. 

В един еврейски мидраш*, обаче, е разкрит напълно образа на тази „фатална“ жена. Равинът започва своя разказ, придържайки се едновременно към Библията и към античните философи, а именно, че първото човешко същество било двуполово.
Някои от доводите си авторът открива в твърдение на Аристофан, че изконното двуполовото антропоморфно същество, бидейки по-късно разделено на две части вечно търси липсващата си половина.
Ако жената (Ева) създадена от Адам след неговият първоначален, двуполов вид, то тогава какво се случва с другата половина от Адам?
Отговорът е Лилит. Тя е онази липсващата половина от Адам.
Първоначално е имало едно същество, двуполово. То се разделя, на мъжка и женска  половина или още Адам и Лилит. После Лилит изчезва и на нейно място е създадена Ева, от тялото на Адам. В подкрепа на този равин е и апокрифната литература.
Тази теория за началото, поражда куп въпроси:
Защо Лилит изведнъж изчезва? Откъде идва Ева? Какво прави змията увита около врата на Лилит? И въобще каква е ролята на Лилит в цялата история? 

Ето, какво пише в една енциклопедия на митовете и загадките: 
“Приказката за първата жена на Адам датира от онези далечни времена, когато равините направили опит да асимилират вавилонската богиня Белет или Белили в еврейската митология. В еврейски разкази imageнейната плодовитост и сексуални предпочитания разкриват същността й на “Великата майка” на населението, земеделски племена по онова време. Те се опълчили срещу нашествието на номадските овчари представени от Адам. Историята разказва, че Адам се оженил за Лилит, защото се бил уморил да се съешава с животни (содомията била грях в Стария Завет, но много разпространена сред овчарите). Адам се опитал да насили Лилит да легне под него в мисионерската поза. Мюсюлманите казват: проклет да е мъжът, който прави жена си небе, а себе си земя. Католическите власти казват, че всяка сексуална поза различна от мъжа доминиращ, е грях. Но Лилит не е била нито мюсюлманка, нито католичка. Тя се подиграла на адамовата сексуална грубост, наругала го и избягала от рая. Адам се помолил на Бог да му върне бунтарката. Бог изпратил трима ангели да я търсят и те я намерили край Червено море в земята на демоните. Тя отказала да ги последва, проклела ги и прекарала времето си правейки любов с демоните, които изглежда били по-забавни, и раждайки по сто демонични деца всеки ден...” 

Приказката продължава, отговаряйки на въпроса: Откъде идва Ева?

“Бог наказал Лилит за нейното неподчинение и оставил нейните деца да умират всеки ден. На този геноцид Лилит отговорила като сама погубвала деца: тя убивала новородените или умъртвявала родилките. Или прелъстявала мъже в съня им и след това ги убивала или те се побърквали. Междувременно, Бог създал Ева от адамовото ребро, за да е сигурен, че ще има послушна спътница до него.” 

imageКултурната интерпретация се основава главно на историята за Лилит като първата съпруга на Адам, която предпочела свободно съществуване в земята на демоните пред идилия в Едем. 

Интересен е моментът на болка и отмъщение: Лилит била наказана, защото действала така, както смятала за правилно. В гнева си тя отмъщавала на Адам, събирателен образ на мъжа.

Тя отмъщава и на Ева, която е символ на всички мили раболепни** жени, които изневеряват на собствената си философия, нагаждайки се към мъжките изисквания.

Въобще, появата на Лилит и функциите, които изпълнява образът й, говорят за болезненото начало на патриархата.

По някакъв неясен начин, Ева е била по-умна от Лилит в цялата й радикална честност:

Ева действала мило и сервилно, но по-късно приласкала Адам да опита ябълката от забраненото дърво и после споделила живота си с него извън рая.

Образът на Лилит е съществувал, видоизменял се и днес, за нас тя не значи убийца на новородени и прелъстителка на мъже, нито слагаме амулети на вратите си, за да предпазим децата си от нея.
  image  image
Днес тя е революция.Изразява болезненото преминаване от един тип общество към друго и промените и издевателствата върху жената през всички тези епохи. 

Лилит е апотеоз на независимостта, на смелостта, на свободомислещата и разкрепостена сексуалност.

*мидраш - разбира се, както процеса на изучаване, така и резултата от изучаването на Библията.
**раболепен – етимологията на думата: от руски език - раб означава син, т.е. индивид, който съществува благодарение на друг индивид.

В зоната на здрача_ Историята на Лилит - първата жена на Адам _ Белла Донна









Гласувай:
11



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2619231
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930