Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2014 14:58 - Невестинският Кадин мост
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 2228 Коментари: 0 Гласове:
19

Последна промяна: 11.06.2014 15:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Кадин мост е средновековен мост над река Струма - петата по дължина в България, който се намира в центъра на село Невестино. Според надпис издълбан в гранитна плоча в източната ограда от южната страна на моста на турски език. Кадин мост е построен през 1470 година по заповед на Исак паша по време на управлението на султан Мехмед II. Няколко години по-рано пашата едвам успял да премине през буйните придошли води на река Струма през тези места по пътя си към Босна.

Текста на каменния надпис гласи:

"По високото разпореждане на Исак паша, един от най-великите везири и благородни началници, който върши добрини с чисто душевно подбуждение, за да получи горе от създателя съответното възмездие, заповядва да се построи в тази страна този свещен мост за безплатно минаване на пътници. Нека всевишният Бог изпълни живота му с радост и веселие. Година 874."

Мостът е дълъг около 100 метра и широк 5 метра. Като архитектура той представлява смес от антични, средновековни и ренесансови форми. Кадин мост има пет полуцилиндрични свода, като средният е най-висок, с най-голямо подпорно разстояние, а страничните се снишават постепенно. Застлан е с големи гранитни плочи.В долната си част стълбовете се издават клиновидно за цепене на водата, като във всеки стълб има пробит засводен прозорец за оттичане на водата при пълноводие на река Струма. Има украси от сталактитови елементи и розети. Разположен е косо по течението на река Струма и изглежда несиметричен въпреки, че височината му расте равномерно от двата бряга.

Съществуват различни легенди свързани с построяването на Кадин мост има различни тълкувание и за произхода на името му. Една част от фолклорните легенди, които се разказват за построяването на Кадин мост са свързани с един особен обичай, според който се е смятало, че за да е стабилен градежът на мост, църква или чешма трябва в основите на строежа да се зазида жив човек или сянката му. Целта е по този начин да се създаде дух покровител на строежа. Вграждането на човешка жертва ставало, като майсторите оставяли дупка в строежа и като минел някой го бутали и зазиждали, а в по-късни времена взимали мярка от човек и вграждали сянката му. Вярвало се, че този чиято сянка била вградена започвал да линее, да отслабва и умирал.

image

Ето и някои от известните легенди свързани с построяването и името на моста.

Едната гласи, че строежът на Кадин мост не вървял и всичко, което майсторите успявали да съградят през деня нощем било отнасяно от бурните води на реката. Така майсторите решили, че ще дадат курбан една от жените си и се разбрали това да бъде първата, която на сутринта им занесе храни. Първа дошла Струма невеста, жената на майстор Мануил (Манол) и затова тя била зазидана.

Жената дошла със своята рожба пеленаче и докато я вграждали тя плачела и се молела да оставят навън гърдите й и две дупки за очите, за да може да кърми и да гледа рожбата си. Майсторите склонили и така тя дълго време кърмила детето си и плакала, докато накрая издъхнала. Казват, че и днес нощем се чува гласът и да проплаква, а млякото от гърдите на жената се вкаменило, затова в миналото много безмлечни майки откъсвали парче от гранита, варили го и пиели отварата, за да им дойде кърма.

Според друга легенда мостът е построен като сватбен подарък за една смела българска невеста по заповед на султан Мурад. Когато тръгнал на военен поход към Босна, на това място султанът срещнал сватбари, повечето се уплашили и избягали, но не и невестата. Тя се поклонила на войската и на султана и го дарувала с дар. Тогава султан Мурад я попитал тя какъв дар иска и невестата пожелала мост над реката, за да ходи на гости при майка си. Мосът бил направен и наречен “Кадън кюпраси” или “Невестин мост” от кадън (невеста) е останало и видоизмененото днес Кадин.

Според друга легенда мостът е бил изграден по настояването на местен турски съдия – на турски “кадия”, откъдето и е получил името си “Кадин” мост.

Кадин мост е считан за един от най-забележителните паметници на строителството в България от този период. През 1968 г. е обявен за архитектурно-строителен паметник на културата от национално значение

image

Най-известната легенда за построяването на Кадин мост гласи, че били наети трима братя от съседно село за построяването на този мост, но работата никак не им споряла. Това, което изграждали през деня, нощем водите на Струма го отнасяли. Станало ясно, че за да върви всичко добре, на водната стихия трябва да се принесе скъпа жертва. Затова тримата братя решили да вградят в каменния зид онази от техните съпруги, която първа донесе храна на мъжа си. Разбрали се като се приберат, да не казват нищо на жените си. Вечерта братята се прибрали по домовете си. Но само най-младият майстор Манол не споменал нищо за тяхното решение на жена си. На другия ден младата невеста, след като напразно канила етървите си да отидат заедно да занесат храна на мъжете, тръгнала сама. В едната си ръка носела първата си рожба пеленаче, а в другата - яденето. Когато видял отдалече младата си невяста, майстор Манол заплакал мълчаливо. Щом тя се приближила, той я помолил да потърси пръстена му, който уж бил паднал до свода. Младата невеста се навела да го потърси и в този момент другите майстори я повалили и започнали да я зазиждат. Докато я вграждали, тя плачела и се молела да оставят отвън гърдите й и да й направят дупки за очите й, за да може да кърми и да гледа детето си. Майсторите склонили най-накрая и изпълнили молбата й. Тя дълго време кърмила детето си и плакала, докато накрая издъхнала. Казват, че дори и сега, щом придойде реката, гласът й се чувал нощем да проплаква. Млякото от гърдите на злочестата майка се вкаменило, докато текло по камъните.
Затова в миналото много безмлечни майки от Кюстендилско идвали на моста, откъсвали си парчета от гранита, който после варели и след това пиели водата, за да им дойде кърмата.


image

И още за Кадин мост:
Фолклорни фестивали и събори - Sabori.bg
Кадин мост - пътепис за България - Насам Натам
Кадин мост - пътепис за България - Насам Натам
Български туризъм_ Кадин мост или Невестин мост






Гласувай:
19



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2618654
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930