Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2014 09:37 - Истанбул - град от приказките
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 3327 Коментари: 1 Гласове:
16

Последна промяна: 16.05.2014 18:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Истанбул - близък и далечен, древен и модерен, вечер целият окъпан в светлина - един град  от приказките, в който можеш да видиш много.  Истанбул е най-големия град в Турция. Разположен на границата между Европа иАзия и населението му е около 15 милиона жители. Забележителностите са концентрирани в европейската част на града, където се намира църквата Света София, невероятно красивата отвътре Синя джамия, оргомния битпазар Капалъ чарши, Султанския дворец и още много исторически места. В новия център, намиращ се около площад Таксим, може да видим модерната страна на града. 
image

                                       Църквата Света София

Една от най-големите църкви в света впродължение на векове, Света София е построена върху руините на стара църква през 532 г. от Юстиниян I. През 1453г. града минава под турско господство и църквата е превърната в джамия. Построени са четири минарета и са заличени иконописите във вътрешността й (според исляма в храмовете не може да има образи на хора). През 1934 г. Кемал Ататюрк взема мъдрото решение да обяви храма Света София за музей, който е посещаван от милиони туристи годишно. Разкрити са някои от християнските иконописи, но са запазени и ислямските надписи. 

image

 

       Площад Хиподрум и джамията “Султан Ахмед” (Синята джамия)

Нарича се Синя, заради цвета на порцелановите плочки, с които е украсена. Построена е в началото на 17 век по поръчение на султан Ахмед I. Джамията има 6 минарета, като основната цел е била да надмине по размери и красота Света София. Тя наистина е огромна. Височината на купола й е над 40 метра. Всеки може да влезе да я разгледа (включително жени), но основното и предназначение е провеждането на молитвени церемонии.

Площад Хиподрум се намира пред Синята джамия. По времето на Константин I мястото се е използвало за надбягвания с коне, откъдето идва и името му. Тук са поставени Египетският обелиск, Змиевидната колона, Колоната на Константин и Фонтанът на Вилхелм ІІ.

Египетският обелиск е най-древният паметник в Истанбул. Обелискът е пренесен през 390г. от Египетския храм на Аполон.
 
Змийската колона в Истанбул е другата древна колона на Хиподрума. През 326 г. е пренесена по заповед на император Константин Велики от храм в Делфи. Изработена е в чест на победата на гърците над персите. Според преданията, трите преплетени змии са направени от щитовете на персийските войници загинали в битката с гърците. 

Фонтанът на Вилхелм ІІ (1898 г.) е изпратен като подарък на Истанбул от немския император, с благодарности за гостоприемството на хората.

imageimage

                                            Топкапъ

Резиденция на Османските султани в продължение на 400 години до 1853 г., когато тогавашният султан се премества в двореца Долмабахче - построен в европейски стил. Топкапъ сега е музей, в който се съхраняват богати колекции от скъпоценности, заграбени или получени като подаръци през вековете.
 Сараят се състои от много сгради и е разделен на 4 двора, до които аристократите от йерархията са имали различни нива на достъп. Интересно е да се разгледа харемът на сарая, където някои от вътрешните стени са стъклени или като решетки.
Работно време: всеки ден от 9:00-17:00; Вторник - не работи

image

imageБосфора

 Разходката с корабче е задължителна за всеки посетил на Истанбул. Корабчето преминава покрай двореца Долмабахче, луксозни къщи, резиденции и хотели, разположени по продължение на протока.
 
Два моста свързват европейската част на
Турция (Румелия) с азиатската (Анадола). Първият, „Боазичи“ (1074 м), е построен през 1973 година. Вторият, „Фатих Султан Мехмед“ (1090 м), е завършен през 1988 г. и е разположен на 5 км от „Боазичи“.

                   Археологическият музей в Истанбул

Съдържа богати колекции предмети на изкуството, египетски артефакти, гръцки статуи, облекло на султани, турски фаянс. В музея има парк с кафенета, където посетителите могат да отдъхнат приятно 
Работно време: всеки ден от 8:30-17:00, Понеделник - не работи

image

                       Желязната църква Свети Стефан

Православна българска църква, построена в края на 19 век. 

                                 Дворецът Долмабахче

Построен е в средата на 19 век по поръчение на Султан Абдул Меджит в европейски стил, с ориенталска пищност в интериора. Изключително луксозен и модерен за времето си, дворецът има богата сбирка от кристали, кристално стълбище, пищен полилей, централно отопление, асансьор и разбира се много златна декорация.

image

image

                                         Капалъ чарши

Най-големият покрит пазар в Турция. Стълпотворението тук е голямо. Отвсякъде ви гонят търговци и предлагат стоки. Ако умеете да се пазарите може да си тръгнете с покупка на много изгодна цена.  Заслужава си да се разгледа главно заради покритите алеи и огромното количество златарски магазини. 
Работно време: всеки ден от 8:30-19:00

image

                               Разходка из улиците на Истанбул

За да се усети атмосферата на града, трябва да се ходи пеша. Истанбул е космополитен град, разнороден и пъстър.  Хората са мили, любезни и услужливи. Имат туристическа полиция, която е готова да помогне и за най-елементарен проблем. Много държат на туризма и правят всичко възможно посетителите да останат доволни.

Други забележителности в Истанбул са джамията “Сюлеймание, Принцовите острови, водохранилищата на града, мостa Галата, пазарът за подправки.

image






Гласувай:
16



1. joysii - Наистина е градът от приказките. ...
17.05.2014 12:19
Наистина е градът от приказките. Невероятно удоволствие е да пребиваваш в него като турист.
Поздрави. Прекрасен постинг.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2602079
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 952
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031