Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2014 14:34 - Три дни на Охридското езеро
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 2089 Коментари: 0 Гласове:
13

Последна промяна: 21.04.2014 11:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 През м. април 2014 г. организираха  тридневна екскурзия от Кюстендил през Скопие до Охридското езеро, за което споделям моите впечатления от това пътуване.
 Разстоянието от гр. Кюстендил до столицата на Република Македония Скопие е около 120 км., като се минава през двата града Крива Паланка и Куманово.
Скопие е съвремене модерен град, който непрекъснато се строи и обновява.

image

Скопие (
Skopje) е и най-големият град в Македония. Етимологията на името на града идва от гръцката дума skopios, което се превежда като кула, наблюдателница, заради някогашното разположението на града. Скопие е столица на Македония от 1991 г., като се намира в северната част на страната. Районът наоколо е планински и хълмист – от север градът е ограден от ридовете на Скопската Църна гора, а на юг се виждат хълмовете на планината Водно.
image
Скопие е красиво разположен по двата бряга на преминаващата река Вардар. Нейната неголяма долина позволява разрастването на града само назапад и наизток, където започва Скопското поле. Градът попада и във Вардарската разломна зона, където сеизмичната активност е значителна. В западната част на града преминават още двереки, които се влизават във Вардар - Лепенец, която е ляв приток и Треска - десен приток. Днес в Скопие живеят около 600 000 души. За първи път историческите извори споменават за населено място в района на днешноСкопие около 3 век преди н.е., когато е съществувало античното селище Скупи. През 164 г. пр.н.е. завладян от Рим и става главен град на областта Дардания, населявана предимно от племето дардани. През 84 или 85 г. от новата ера император Домициан основава колонията Флавия Аелия Скупи, прераснал впоследствие в голям град.Още от древни времена Скопие е важен транспортен пункт, на пътищата свързващи Северозападните Балкани и Централна Европа с Беломорското крайбрежие и пристанището на Солун (Гърция) и на тези свързващи Черноморското крайбрежие с Адриатика.
image


image
В Скопие се намира Македонската академия на науките и изкуствата, Скопският университет "Св.Св. Климент Охридски", Педагогическата академия, Македонски народен театър, Исторически архив, а около Скопие можете да видите:
  • - Марковският манастир, наречен на Крали Марко, чийто патрон е св. Димитър.
  • Милениумският кръст, намиращ се на планината Кършияк.
  • Скупи - античен град с останки на театър, терми, базилика, некропол.
  • Църквата Св. Пантелеймон в Нерези (1164) г. с едни от най-прочутите средновековни стенописи
  • Църква Св. Никита в с. Чучер-Сандево (ок. 1307-1308) със стенописи на майсторите Михаил и Евтихий в стила на Палеолозите (ок. 1320 г.)
А най-красивият град в Македония е Охрид с Охридското езеро.
 Охрид — Уикипедия  -  Охридско езеро — Уикипедия
Охрид е най-добрият туристически курорт в Македония. Това е най-известната туристическа дестинация в региона - с много хотели, апартаменти, много традиционни ресторанти и кафенета, магазини, забавления. В Охрид, през летния период, животът кипи 24 часа.
Брегът на Охридското езеро е 35 км, с красиви пясъчни плажове, туристически атракции и развлечения. Температура на водата в езерото е 25C градуса и е подходящ за плуване, гмуркане, ветроходство.
..


image

image

Ето и част от пътуването , съобразно  тридневната екскурзия:
2 ДЕН - Закуска. 9.00 ч. - пешеходна разходка с местен екскурзовод в Стария град (минимум 2 ч.): църквата "Св.Богородица Перивлепта" , която поради своята автентична архитектура и стенописи е обявена за паметник на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО;Самуиловата крепостЦърквата "Св.Пантелеймон", където се съхраняват мощите на Св. Климент Охридски;църквата "Св.Йоан Канео", разположена на висока и стръмна скала, откъдето се разкрива живописна гледка към езерото и града; църквата "Света София", посветена на Христовата мъдрост и служила като катедрален храм по времето на цар СамуилАнтичният театър и Градската чаршия. Свободно време в Охрид. По желание: автобусна екскурзия до манастира "Св.Наум" , разположен на югоизточния бряг на Охридското езеро сред местност с рядка природна красота. Посещение на църквата "Свети Архангели", където се намира гробницата на лечителя чудотворец Свети Наум. Свободно време в парка на Охридските извори. По желание автобусна екскурзия до град Струга – градският център и къщата на братя Миладинови (отвън). Нощувка.
image

 


image

image

image

 На третият ден -Закуска. 8.00 ч. - посещение на Билянините извори.
image

image

image

И още: 
Охрид - информация, карта и забележителности в Охрид - Насам Натам

Охридското езеро Македония - Охридското и Преспанско езеро _ VBOX7



image


Вижте и няколко клипа за Охридското езеро.











Гласувай:
13



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2617740
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930