Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2013 16:25 - Аз бях във Витлеем - градът на Исус
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 4341 Коментари: 0 Гласове:
5



 Този ден, Възкресение Христово, ми напомня за времето , прекарано в Израел, в града на Исус - Витлеем, за пътя на страданието  по via Dolorosa до Голгота, за пътуването ми през Юдейската пустиня до Мъртво море, за къпането ми в  р. Йордан и званието, което получих хаджи ..... Вижте постингите, свързани с тези пътувания:
1.Пътуване до Израел - Свещената земя
2.Йерусалим - древен, модерен град на 3 религии
3.Пътуване през Юдейската пустиня до Мъртво море
4.Назарет - цветето на Галилея
5.Витлеем - градът на Исус
6.Нетания - средиземноморската перла на Израел
7.Хайфа и Бахайските градини - раят на земята
8.Via Dolorosa - пътят на страданието до Голгота
9.Пътуване до Табха, Капернаум, Тверия и река Йордан
10.Стената на плача - най-свещеното място на юдеизма
11.Израел - Тел Авив - Яфа
12.Как се става хаджия?
13.Кибуците - колективни селища в Израел
14.Хайфа - откриха нов подземен манастир
15. Мистерията Содом и Гомор
16.Загадките на Йерусалим
17.Загадките на Мъртво море

18.Мъртво море в Кюстендил
Тук отново искам дасподеля за Мъртво море и впечатленията от него.
   На границата между ЙорданияИзраел и Палестина се намира най-дълбокото солено езеро в света - Мъртво море. То е разположено в долината на река Йордан, на 423 метра под морското равнище и се счита за най-ниската точка на Земята. Името му се дължи на липсата на живи организми в него. Това е вследствие на високото съдържанието на сол във водите му, което достига до 330 промила. За сравнение в Черно море то е едва около 17.
Мъртво море е затворено и няма изходни потоци. Единственият основен източник на вода е река Йордан, която е по-малка от р. Банщица в гр. Кюстендил. Заема площ от 810 кв. км като максималната му дължина е 55 км, а максималната ширина - 18 км. Средната  му дълбочина е 118 метра, но на места са измерени и 377 метра.

image

Свръхсоления басейн е разделен на две части - северна и южна. Първата е по-дълбока, а втората е едва 6 метра и тук се намират големите стълбове сол, наподобяващи айсберги. През лятото термометъра в този район отчита до 50єС, което води до бързото изпаряване на водите на Йордан и други по-малки потоци наоколо оставяйки след себе си утайки от глина, пясък, каменна сол и гипс. През по-влажните зими в Мъртво море се изливат ежедневно над 6,5 милиона тона валежи. Установено е, че ако липсва изпарение, водното равнище ще се покачва с 3 м годишно, но за съжаление тенденцията е към спад с 1 метър на година, предимно заради икономическа дейност - добиване на лечебна сол и отклоняване на водите на река Йордан за питейни и производствени нужди и от Израел, и от Йордания.

По състав на солите Мъртво море съществено се отличава от другите морета на нашата планета. Ако в тях преобладава готварската сол, съставяща 77%, то във водата на Мъртво море нейното съдържание е само 30%. Водите на езерото са уникални и по химичния си състав - магнезиев хлорид - 50,8%, натриев хлорид - 30.4%, калиев хлорид - 14.4% и калциев хлорид - 4,4%. Те способстват за лечението на множество заболявания и много хора идват тук, за да намерят цяр за болежките си. Калта от дъното притежава най-високо ефективно терапевтично въздействие в света, което няма аналог на Земята. Тя е с богато съдържание на йод и бром и действа изключително благоприятно при ставни проблеми.

Температурата на водата в Мъртво море е около 30єС. Заради по-високата плътност на водата от тази на човешкото тяло, потапяйки се в нея хората не потъват, а се носят на повърхността. Препоръчително е престоят в езерото да е не повече от 15 минути, защото кристалите на солта могат да повредят повърхността на кожата. Слънчевите лъчи, достигайки до най-ниската точка на планетата, напълно загубват вредната ултравиолетова част, така че излагането на слънце в района не е опасно. Богатия на бром и кислород въздух ще ви помогне да възстановите нервите си и да се заредите с нови сили.

image









Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2616086
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930